論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

涉偷僱主夏利士法官銀包 菲傭還押候查01月16日(二) 18:19

東網電視
更多新聞短片

受僱菲傭涉嫌偷取僱主銀包,今在東區法院就兩項盜竊罪應訊。(資料圖片)

曾在世紀爭產案中代表陳振聰、現任高院法官夏利士,本月初在半山大宅內疑遭所聘請的菲律賓籍女傭盜去銀包,其聘請的另一外籍女傭亦報稱遭盜去近600港元現金,夏利士一度向涉案女傭查問但對方否認,夏利士將對方辭退後決定報警,當時女傭已準備搭飛機離開香港,最終在起飛前於機場被截獲,她今(16日)被解到東區法院就兩項盜竊罪應訊,暫毋須答辯,押後下月13日等警方進一步調查後再訊,期間被告須還押監房看管。

28歲報稱家庭傭工的菲律賓籍女被告Canacio Marites Patino,現被控於今年1月9日及12日,在半山一獨立屋內,偷取1名外籍女子590港元現金,及偷取夏利士一個銀包,內有現金700港元、兩張信用卡及1張駕駛執照。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

非常有興趣知道個法官點告工人,同佢個friend (即係審呢單嘅法官)點判。換轉係我屋企發生同樣事件,警察連簿都唔會幫我落,仲會俾佢潤返轉頭,點會為咗個區區$1300,又迅速辦事,仲去到機場拉人。
抄人以後仲要驚個工人生安白造,搵嘢告我,去到又要俾個官勸和解,當跌錢幫佢早d收工

複式洋房

Jnam 發表於 18-1-17 19:38
非常有興趣知道個法官點告工人,同佢個friend (即係審呢單嘅法官)點判。換轉係我屋企發生同樣事件,警察連 ...

好多年前我比人偷野都係甘...連備案都話吾夠証據,唉 我地呢d平民

子爵府

燒小丸子 發表於 18-1-17 23:51
好多年前我比人偷野都係甘...連備案都話吾夠証據,唉 我地呢d平民

我都係,連薄都無落我有曬人證物證都告唔入,要賠一個錢

MABOMA    發表於 18-1-29 11:39
wcpcelia    發表於 18-1-20 17:56

珊瑚宮

囡囡888 發表於 18-1-20 12:31
一個月人工錢呀
玩具萬歲!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

法官既野都敢偷,真係law li gin. 仲要唔比出境。做官果然係唔同d.

子爵府

PonyMom 發表於 18-1-17 10:25
涉偷僱主夏利士法官銀包 菲傭還押候查01月16日(二) 18:19
又冇當埸捉到,又冇證据,炒咗工人,梗係去機場啦!
咁都拉返嚟,仲要還柙,好有効率呀!

侯爵府

囡囡888 發表於 18-1-20 12:31

點解告吾入?

大宅

同人唔同命

首頁

尾頁

跳至