自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

KateC2012 發表於 18-1-19 09:49
其實邊句睇到樓主話生左就要做FTM ? 樓主講緊係有人無心湊仔喎⋯⋯

有人話「影響到你嗎」 ,嘩,呢d 真係 ...

呢到最興話關你咩事,如果樣樣都話關我事先可以討論,咁不如摺左個討論區,呢到啲人接受唔到和而不同,只要你講既野唔岩心水就會討伐你

子爵府

畀面勳章

各家有各家的難處,教人湊仔幾時都係一個富爭議話題!!

侯爵府

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:05
某程度上我覺得咁即係搞唔掂生活,兩個蓋「Come」五個煲,降低晒全部人生活。 ...

九唔搭八。

唔係話唔比你發表你既偉論,但都唔好太九唔搭八丫。

侯爵府

2024年龍年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 18-1-19 00:23
我親戚仲勁, 囡囡係婆婆屋其長住, 1個月3-4次同囡囡去街, 但去完街都係返婆婆屋其。
到孖胎出世, 又係婆婆 ...

甘咪3個小朋友都係婆婆到?
對父母太差了

侯爵府

2024年龍年勳章

小鼠 發表於 18-1-17 21:01
樓主係咪話緊我?我返工無得準時收工,返屋企到8-9點,大囝10點前要訓,平日無咩時間陪,夜晚婆婆陪2個小朋 ...

你呢個case唔同樓主嗰個

男爵府

回覆樓主:

你梗係講中好多人啦,你估個個屋企都接受到個老婆有工唔去番日日掛住煲劇上BK,所謂湊仔事實上個仔番學番全日放學後仲去埋補習班, 長老要見都唔比話要考試要番學驚冇精神。仲日怨夜怨FTM冇假期好辛苦。

水晶宮

回覆樓主:

我覺得有頭髮冇人想做辣哩,樓主可能幾千萬未開頭唔洗做,屋企請十幾個工人, 所以咁大口氣起度話人, 但凡事留一線好啲

利申:我仔細個我係自己湊,ftm, 仔上了小學我番工先比公公婆婆湊, 我放心過交比工人

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-1-19 11:16
我覺得有頭髮冇人想做辣哩,樓主可能幾千萬未開頭唔洗做,屋企請十幾個工人, 所以咁大口氣起度話人, 但凡 ...
係有無心教同育,唔關有無錢事。

男爵府

回覆 王雨瑩 的帖子

明白你想表達係既係為人父母既責任心問題

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

甄太太 發表於 18-1-19 10:57
各家有各家的難處,教人湊仔幾時都係一個富爭議話題!!

我覺得就算係育兒專家, 都唔好批評人地點教仔湊仔, 最多俾建議。
人人家庭情況唔同, 好既仔女教唔壞, 壞既仔女教唔好, 有時人算不如天算

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

王雨瑩 發表於 18-1-19 11:20

點為之有心教?

我自己番工冇時間理個仔,我剩比錢去出去補習學野,係咪叫冇心教?

做ftm自己咩都教唔到, 又冇閒錢比小朋友出去學野,又會唔會栽培唔到小朋友?前途唔好

有啲人要求細路好似舊飯咁坐起度先叫乖,我仔走來走去駁咀駁舌,我姑奶都覺得我唔理,冇教

我只係唔係太管束小朋友果種家長,我覺得會局限佢地發展

子爵府

hahaha1231 發表於 18-1-19 11:05
甘咪3個小朋友都係婆婆到?
對父母太差了
3個都係婆婆屋其長住, 大囡下年升小學, 睇怕都係住係婆婆屋其。其實人地家事唔關我事, 最睇唔過眼係阿媽有時間去飯局,興趣班,義工, fb好精彩, 婆婆70幾歲湊孫湊到腰骨勞損, 依幾年老左好多。

珍珠宮

回覆樓主:

我大陸個表姐都係,佢做生意既,生左就比佢阿媽湊過時過節先返去睇下,到生第2個又比佢阿媽湊,湊到佢阿媽阿爸殘晒頂唔順,而家仲話要生第3個,表姐阿媽發晒火

伯爵府

王雨瑩 發表於 18-1-19 10:38
中產到周街都係就唔好拉高肚皮曬啦。同埋你估真係皇恩浩蕩咩,婆婆同工人唔幫你你唔得掂呀,邊個靠邊個都未 ...

呢段說話好正呀!

男爵府

虎到金來勳章

cathyio 發表於 18-1-19 05:05
樓主踩中好多人

我明白樓主講乜,也很認同

樓主應該就係想講你所講既,依家好多父母都無做教個樣野,自己小朋友難道老人家去教咩?到時學壞左又會話長老!
心情勁好!

男爵府

虎到金來勳章

王雨瑩 發表於 18-1-19 10:08
哈哈,我就係知講中好多人,佢地心虛所以即刻擔凳仔對號入座
但我唔會怕人媽叉我而唔講出道理架, ...

心情勁好!

男爵府

王雨瑩 發表於 18-1-19 11:20

咁教育又關咩細兩房事?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

teambuilder 發表於 18-1-19 14:49
咁教育又關咩細兩房事?

2個蓋5個煲, 降低所有人生活, 點會唔關錢事?
中產又話人對工人長老皇恩浩蕩咁, HELP, 工人有力出有糧出, 大家好平等。長老幫手, 係親情。至於極端例子也是有的, 例如請個工人當家奴, 啃老族。
即係你必須有大屋, 唔請工人, 唔使長老幫手, 自己湊自己教得好, 咁先合乎條件。
我估全香港應該有一半以上人口唔使出世, 包括我。
如果只係強調人地冇心機教養子女, 我覺得唔使特別提人地經濟住屋人手安排。

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:29
唔係兩人唔可以去旅行,係細路搵都唔搵父母,即係唔多親,可有可無。仲生多個就累人啦。
...

咁都唔係每個歲數都咁需要父母
幼稚園年紀可能係冇見一日就喊哂咁
但到小學冇見幾日小事啦
我覺得咁樣幾好呀 訓練埋仔女獨立
唔係痴住哂就叫感情好嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ilikethis2005 發表於 18-1-19 11:01

九唔搭八。

有d人天生鐘意做判官,8婆上身,有班無理睇表面就質人地先, 搵位入下人地,最鍾意就批評,好似顯到咩都自己最好,其實人人有自己難處,佢背後做左d你又知咩?呢d人其實好可憐,可能平時無咩成功感/滿足感要靠呢d黎獲得

首頁

尾頁

跳至