自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

kiko_mami 發表於 18-1-17 11:26
有,婆婆70幾腰都伸唔直要湊2個,1個外孫1個內孫,仔女一齊住,2個只係差一年,見到都辛苦,婆婆又成日呻辛 ...
哇,虐待老人家!

男爵府

littlefunpig 發表於 18-1-17 11:27
好多雙職父母架啦
唔係個個都可以做ftm 架
唔係兩人唔可以去旅行,係細路搵都唔搵父母,即係唔多親,可有可無。仲生多個就累人啦。

大宅

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:25
我唔係話去旅行有問題,係細路成個禮拜唔見父母都唔搵,即係親子關係唔多親。咁都仲生多個出黎真係唔知為乜 ...

每個人相處方式性格唔同,唔係24小時痴住要搵亞媽先叫良好親子關係

琥珀宮

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:27
你信唔信婆婆真係劈炮唔撈既話,會六國大封相反晒面。

咁冇計喎,困獸鬥

男爵府

點解工人唔湊得小朋友呢?大把工人清潔,煮飯,湊仔,陪玩,陪讀乜都要做啦,自己安排失當啫。老人家監管及陪玩咪得囉。

侯爵府

王雨瑩 發表於 18-1-17 10:57
我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自 ...

影響到你嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:29
唔係兩人唔可以去旅行,係細路搵都唔搵父母,即係唔多親,可有可無。仲生多個就累人啦。
...

咁即是雙職就唔好生2個?
不如話老公窮搵得少就唔好生

小朋友bb要人睇住,大人要搵錢,係要取捨

人地俾物質個bb都係錫既一種

珍珠宮

我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自 ...

一齊住都仲好,我講一個老人家講佢個女幾個月無返過黎睇個女,話返工忙,反而6299同太99住老遠都一星期黎幾次

公爵府

回覆樓主

咁講的話,大陸啲出外打工既夫婦應該全部唔好生,生左但一年先見得嗰幾日

男爵府

milk323 發表於 18-1-17 11:38
咁講的話,大陸啲出外打工既夫婦應該全部唔好生,生左但一年先見得嗰幾日
...
咁又係哦。生黎似為留後。

伯爵府

kyliema2006 發表於 18-1-17 11:03
我都係雙職父母,都生左兩件。主要都係工人湊,假日咪自己湊囉。子女知道我地係父母喎!

唔係邊個湊問題, ...
X2有時要搵食, 都無辦法~

子爵府

我識一個生兩個比婆婆湊,兩公婆有經濟能力但唔請工人幫輕,老人家早上七點前去到佢屋企,到煮埋晩飯先走。我自己接受唔到咁樣勞役老人家,不過一個願打一個願捱,與我何干⋯⋯
Sweetheartb

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:25
我唔係話去旅行有問題,係細路成個禮拜唔見父母都唔搵,即係親子關係唔多親。咁都仲生多個出黎真係唔知為乜 ...

你係咪同當時人好熟?你又知人地小朋友同父母唔親?

我同c6去旅行都將個小朋友交比老爺奶奶湊,我個仔都係唔會主動搵我地,因為佢知我地去旅行會唔得閒。

大宅

kyliema2006 發表於 18-1-17 11:03
我都係雙職父母,都生左兩件。主要都係工人湊,假日咪自己湊囉。子女知道我地係父母喎!

唔係邊個湊問題, ...

講得好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我明你講乜。就好似我認為我既小朋友一定要我自己湊,我唔肯定我教得好,但我肯定會比長老及工人好,但好多家庭有冇錢都會有雙職父母,咁小朋友都正常長大。

我覺得呢,每人價值觀唔同,只要果家人夾到咪得囉。

有朋友一家五口住公屋,父母一房,兩仔一房,另一仔在廳間房。後來一子結婚,老婆搬埋去住,原本瞓房的子要瞓廳的梳化。我心諗果兩公婆都好意思嘅?但人地父母及瞓廳果個都冇出聲,咁人地一家人夾到咪得囉,如果不滿又唔出聲既話,冇人幫到佢!

珍珠宮

回覆樓主

我隔離屋都係請姐姐,叫婆婆來幫手睇下(但聽婆婆5係好想來)

男爵府

虎到金來勳章

littlewo 發表於 18-1-17 11:21
想生多個因為佢哋冇嘗過湊仔幾辛苦, 真係辛苦老人家, 真係唔明做乜要生!

我最怕d人生左又唔想自己揍,返工唔係一個直口,返工係會放工架麻,我覺得放工後就要自己揍返,我見好多父母明明係生左個小朋友,但又好似無生過咁,(即係個小朋友既野咩都指意揍小朋友個個人),個老人家都話一個都揍唔掂啦,點解重要生多個?真係難為個老人家喇。因為眼見好多父母都好似無責任咁,只識比錢,其他咩都唔理!
心情勁好!

男爵府

虎到金來勳章

wuwucancan 發表於 18-1-17 12:03
我隔離屋都係請姐姐,叫婆婆來幫手睇下(但聽婆婆5係好想來):th ...

講真啦,有邊個老人家唔想自由?後生時重揍唔夠咩?
心情勁好!

男爵府

回覆樓主

大把人係旨意工人或家中長者湊,好多時weekend喺街見到啲父母冇咗工人或長者就完全搞唔掂啲小朋友

珍珠宮

laiwah617 發表於 18-1-17 12:24
講真啦,有邊個老人家唔想自由?後生時重揍唔夠咩?

Agree呀,佢同我講時好無5願意

首頁
12345...9

尾頁

跳至