自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wn_555 發表於 18-1-17 11:22
100-200個人一齊畫畫好似太悶,有冇咩好玩、新奇既手工藝啱咁多小學生一齊玩?好需要jm們比idea ...

拼貼? 廢紙撕成一片片貼一幅畫, 但浪費好多白膠漿

不如做一幅Banner

珍珠宮

wn_555 發表於 18-1-17 12:01
1-6年級都有,時間方面我諗半個鐘至九個字,預算唔多,因為係義工活動而且唔係每個小朋友都有大 ...

咁不如搞個workshop / 搞個talk

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

出年狗仔年可以試下呢D,唔駛太多道具,都幾簡單。

新年主題都好多可以整(全部網上都搵到點整,或者一睇都大概知點整)

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-1-17 15:00
係跟摺紙書,我女都跟到摺,佢今年五年級。
好,多謝你分享,我搵搵相關既書

大宅

KTKTKT5 發表於 18-1-17 15:04
拼貼? 廢紙撕成一片片貼一幅畫, 但浪費好多白膠漿

不如做一幅Banner
咁多人真係好大幅,可能簡化啲整個半製成品比佢地再貼都okay

大宅

KTKTKT5 發表於 18-1-17 15:07
咁不如搞個workshop / 搞個talk
talk互動性會唔會太少?workshop可以諗下有咩新搞作

大宅

rose-mag 發表於 18-1-17 15:13
第一個好靚,我最擔心係我示範既時候整唔好,第一個睇落我應該處理到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wn_555 發表於 18-1-16 23:17
第一個好靚,我最擔心係我示範既時候整唔好,第一個睇落我應該處理到
...

你先教D家長或義工先,大家一齊整個樣,之後就易架啦。
左上個膠杯/紙杯加眼耳口鼻,右上係啡色紙裝摺幾下再加眼耳口鼻。
左下最簡單,紙碟一隻對摺再上色,右下就煩少少,要印腳板。
我年年仔女學校都有聖誕手工製作,咁多年都見到好多作品,
5歲都11歲都各有程度,實做到嘅,預祝成功。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-1-17 15:13

廁紙筒嗰個,細個成日整!

男爵府

回覆樓主

整輕黏土公仔
[url][/url]

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wn_555 發表於 18-1-17 11:58
好的,我去睇睇,thanks

教協都有

別墅

回覆樓主:

可以試下用摺紙拼貼成為一幅大壁畫,先定好壁畫草圖,分年級,比唔同色的紙,摺唔同的東西,大家合力拼幅畫,又可以合照留念,每人都有份負責做,幾有team work, 幾有意思

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 18-1-17 12:13
咁大個年齡層,要分兩至三個程度至得喎,細嘅可以係摺紙整咭痴下嘢,大d可以玩複雜少少嘅,但其實半個鐘至 ...

聖誕樹嗰張好靚喎 , 雪人個張又好靚呀 。

男爵府

回覆樓主

每人做個環保樂器

做完一齊奏樂

侯爵府

wn_555 發表於 18-1-17 11:22
100-200個人一齊畫畫好似太悶,有冇咩好玩、新奇既手工藝啱咁多小學生一齊玩?好需要jm們比idea ...

就到農暦新年,可以用舊利是封整掛飾,一來宣揚環保,舊利是封成本低,二來應節,完成後可以帶走製成品,或者把呢d掛飾義賣,又或者轉贈給老人中心/社區中心。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

呢個係細仔兩年前在視藝堂整的,如果一二年级小朋友可預先在紙上起咗簡單既草圖先

大宅

回覆樓主

咁多人,分小組完成勞作品好d
一組人有大朋友小朋友
大既又可以睇住d細既

伯爵府

摺紙? 摺完排兩行, 用自己摺完既紙合力組成一樣野, 咁可以行嗎?

首頁

尾頁

跳至