婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb病左6日了,發燒一直反反覆覆,我同我老公仲有公公婆婆呢6日都冇覺好訓,最後個個都病唒。我娘家有微言點解99可以䄂手旁觀,而且連電話都冇一個。我老公有一日話第二日叫佢媽嚟幫手,最後因為我媽問左佢一句你媽幾時嚟,老公覺得我媽串佢媽媽,所以最後冇叫到!

其實我老公一直介意住近娘家,佢話如果住近99家,咁99理所當然要幫手。但而家住得遠,幫唔到好正常。

但我真係覺得你唔嚟探個孫,電話問候一下都可以!

侯爵府

回覆樓主:

男人要面子+搵野黎賴

請個中點姨姨先

Jolin_Yuen    發表於 18-1-18 12:36
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

回覆樓主:

你老公都係借機抒發佢一直以來既不滿囉
搵啱時機咪即刻搵位入
明明打電話不分住得遠近都可以打

雖然通常呢啲小器野係女人做

子爵府

反而我不想奶奶知道,免她擔心又有說話講。

複式洋房

Huuu 發表於 18-1-17 13:41
男人要面子+搵野黎賴

請個中點姨姨先

我都覺得係揾野賴。我老公同我講我媽媽肯定係介意6299唔嚟,個句好明顯係串佢媽媽!我答佢正常人都會介意下嘛?!

好傷心有個唔鍚孫嘅99。呢幾日我爸爸媽媽見到bb咁,係心如刀割,佢地先係真心鍚孫的。

Btw已經有姐姐,但姐姐噚日都開始咳。今次d菌好勁呀

複式洋房

pinkuchan 發表於 18-1-17 13:46
你老公都係借機抒發佢一直以來既不滿囉
搵啱時機咪即刻搵位入
明明打電話不分住得遠近都可以打

係呀佢一有機會就會抒發。

珍珠宮

點解要99錫孫, bb系你同c6喎, 唔系99喎, 錫系人情, 唔錫系道理

複式洋房

CheungKeeKee 發表於 18-1-17 13:49
反而我不想奶奶知道,免她擔心又有說話講。

佢係知道bb病,每個星期我老公會帶bb返99到一次。今次打左去話唔返因為bb病了!但我唔覺得佢有擔心

別墅

anna59 發表於 18-1-17 14:00
點解要99錫孫, bb系你同c6喎, 唔系99喎, 錫系人情, 唔錫系道理

其實呢種句式喺BK 真係好常見

我又作句
點解BB 要見嫲嫲 BB 唔係嫲嫲生
比佢見係人情 唔比佢見係道理

DDoris    發表於 18-1-21 00:26

複式洋房

pinkuchan 發表於 18-1-17 14:07

我又作句

哈哈你回得好好我見到佢個reply我真係無言

翡翠宮

回覆樓主:

吾住近奶奶
吾住近外母
咪吾洗有怨氣
大家都公平又開心
而家老公有怨言,咪遲早嘈鑊金

男爵府

pinkuchan 發表於 18-1-17 14:07

我又作句

點解要見?
其實你唔帶bb去真係可以唔見架喎

珍珠宮

其實我老公一直介意住近娘家,佢話如果住近99家,咁99理所當然要幫手。但而家住得遠,幫唔到好正常。<---呢句係你老公對於住近你外家唔近佢家的怨言。

子爵府

回覆樓主

其實佢打黎又點?小朋友病自己都冇覺好訓,仲理人打唔打來問候

子爵府

siusiu2015 發表於 18-1-17 13:33
Bb病左6日了,發燒一直反反覆覆,我同我老公仲有公公婆婆呢6日都冇覺好訓,最後個個都病唒。我娘家有微言點解9 ...

BB發燒好多時都會。你而家五個大人一齊照顧個B都夠有凸啦,使唔使重加埋6299?
有時做人都好難,太熱情就話你煩,唔理你又話你無情,真係點都有人話

wong915    發表於 18-1-21 08:30

別墅

唔攪你咪仲好
人多手腳亂 一陣又要跟佢個套 煩多樣野

公爵府

係你要住近娘家,即是唔想99來啦,到你哋病晒,你先要佢來幫手,而且你阿媽咁講又真係好命令式,或者佢問咗你c6情況呢,打比你,你又未必鍾意呢。我都係搬近娘家,但我小朋友唔舒服,從無諗住叫99來幫手或電話問候,多數我c6應付99,而且我無住近佢,就諗住唔麻煩佢,免得有事鍾無艷,無事夏迎春。

別墅

回覆樓主:

阿b病已經又攰又煩,我情願佢地唔打黎問長問短,更加唔好黎打搞我,我無心情招呼佢地。
我一定唔會話俾佢地知阿b,費事有說話聽

複式洋房

Miulo 發表於 18-1-17 15:26
係你要住近娘家,即是唔想99來啦,到你哋病晒,你先要佢來幫手,而且你阿媽咁講又真係好命令式,或者佢問咗 ...

我住近娘家唔代表我唔歡迎我99嚟。我都冇諗過叫我99嚟,只係照顧嘅大人全部都病左我老公自己話會搵99,點知我媽只係問左一句幾時嚟佢就以為人串佢。

至於我99有冇打過嚟我好清楚係冇

複式洋房

Holidaykiki 發表於 18-1-17 15:16
其實佢打黎又點?小朋友病自己都冇覺好訓,仲理人打唔打來問候

正常一個人病左,打嚟問候下好返未好正常姐,唔打喇whatsapp都可以掛。我朋友病左我都會whatsapp下問佢好返未,可況自己個孫。

首頁

尾頁

跳至