論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

我工人想在回印尼放假前在香港打避孕針, 佢出發時間大約m到, 我問過有D診所話M到打針, 有D話m完先打針, 連例假新年假佢會返三個星期, 計返時間打三個月會安全D, 但問過幾間診所都話只有一個月既針打, 如果打唔到針會問佢食藥ok唔ok, 但到時又怕佢唔記得食藥, 打針或食藥都會提佢唔係百分百安全, 好驚佢返黎有左。

另外我想佢寫定一封辭職信, 如果未有按時回香港就當佢自己辭職, 可以嗎? 問agent又話冇sample, 我話寫中文叫agent幫手翻譯印尼文, 我再叫工人寫, 又話唔好叫工人抄, 要佢自己寫, 總之就係唔想幫手, 攪掂續約就算, 我想問邊度可以搵到呢類信既sample?

大宅

傻蛋蛋 發表於 18-1-17 14:16
我工人想在回印尼放假前在香港打避孕針, 佢出發時間大約m到, 我問過有D診所話M到打針, 有D話m完先打針, 連 ...
我有同樣煩惱我想問放假係完約之前14日定之後?有沒有話幾耐之內放?工人會renew contract
但我自行續, no agency

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

mmkk28 發表於 18-1-17 15:44
我有同樣煩惱我想問放假係完約之前14日定之後?有沒有話幾耐之內放?工人會renew contract
但我自行續, no ...

唔續約要完約前放晒14日大假。
續約的先行續約,在餘下兩年約內前放了完約的大假。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

傻蛋蛋 發表於 18-1-17 14:16
我工人想在回印尼放假前在香港打避孕針, 佢出發時間大約m到, 我問過有D診所話M到打針, 有D話m完先打針, 連 ...

其實辭職信寫中文加英文也可以,但要找Agent 做見證人。

子爵府

虎到金來勳章

shirley_chiang 發表於 18-1-17 15:53
唔續約要完約前放晒14日大假。
續約的先行續約,在餘下兩年約內前放了完約的大假。
...
Agent話而家visa只批一年, 要工人出境, 入境時入境處會蓋第2年visa落工人護照喎

子爵府

虎到金來勳章

shirley_chiang 發表於 18-1-17 16:13
其實辭職信寫中文加英文也可以,但要找Agent 做見證人。
但我工人中英都唔識, 好似叫佢寫印尼文安全D, 而家agent好似唔多想跟咁, 我諗住佢寫個陣叫多個人做見證, 只係怕唔明佢寫既印尼文係咩意思

伯爵府

傻蛋蛋 發表於 18-1-17 17:24
Agent話而家visa只批一年, 要工人出境, 入境時入境處會蓋第2年visa落工人護照喎
...

係呀!法例改了? 之前會蓋兩年Visa 。

伯爵府

傻蛋蛋 發表於 18-1-17 17:25
但我工人中英都唔識, 好似叫佢寫印尼文安全D, 而家agent好似唔多想跟咁, 我諗住佢寫個陣叫多個人做見證, 只 ...

你自己上網譯囉!

水晶宮

傻蛋蛋 發表於 18-1-17 17:24
...

係向來都係咁: 如工人在新合約開始後才回鄉, 續約 visa 只會延長一年, 工人要在一年內出境, 再入境時, 個visa 會延長至合約完。

如工人在新約未開始前已回郷放假, 續約 visa 會係2年期

大宅

birdbird 發表於 18-1-17 19:29

係向來都係咁: 如工人在新合約開始後才回鄉, 續約 visa 只 ...
請問如果我21/3完約,只要21/3之前放兩年大假(14天),即會批2年visa?但renew contract 時要通知領事館/入境處?
Thanks

水晶宮

mmkk28 發表於 18-1-17 20:48
請問如果我21/3完約,只要21/3之前放兩年大假(14天),即會批2年visa?但renew contract 時要通知領事館/入 ...

續 visa, 工人填入境處果張 form 係有一個 item tick。

水晶宮

mmkk28 發表於 18-1-17 20:48
請問如果我21/3完約,只要21/3之前放兩年大假(14天),即會批2年visa?但renew contract 時要通知領事館/入 ...

入境處表格 ID 988A

大宅

birdbird 發表於 18-1-17 22:36
入境處表格 ID 988A
Thank you so much

首頁

尾頁

跳至