用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.64%

義工

自由講場 今日: 3619|主題: 956450

跳至
如果有個朋友

子爵府

國民生產總值:11204

每一日同你update 佢公事上既嘢⋯

例如:公司換左水機,公司嚟左個新人,佢boss今日同佢講左啲咩⋯⋯等等等等

我可唔可以唔聽呀, 我想講我唔系你公司做ka! 而家佢同我講,我冇咩反應比佢, 仲都仲要講

珍珠宮

國民生產總值:41335

畀面勳章

回覆樓主:

我之前有個朋友又係咁日日呻公事,我頂唔住疏逺了!

子爵府

SandyWu 發表於 18-1-17 16:40
我之前有個朋友又係咁日日呻公事,我頂唔住疏逺了!

,真系手煩⋯
你點疏遠佢? 令佢知難而退?
佢頭先lunch 又call 我, 我同佢講左2句,我就話我食完嘢先, 唔講住!
我真系好怕⋯我去到完全唔想聽既到步後

侯爵府

國民生產總值:20510

2018勳章 狗年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我覺得一次半次,過渡時期可以接受

珍珠宮

國民生產總值:41335

畀面勳章

rex13 發表於 18-1-17 17:33
,真系手煩⋯
佢頭先lunch 又call 我, 我同佢講左2句,我就話我 ...

我係好绝咁冇回應佢,因佢好公事同私事都好負面,日日呻個老公点冇用要養埋佢,個仔又点。。。。。,好煩!

人以群分,物以類聚,我最後同佢話自己冇心情,一排唔so佢,之后佢去煩其他common friend

子爵府

SandyWu 發表於 18-1-17 17:40
我係好绝咁冇回應佢,因佢好公事同私事都好負面,日日呻個老公点冇用要養埋佢,個仔又点。。。。。,好煩 ...

Yes 是⋯負面
佢又再whatapp我

又例如,我公司有小小嘢呻,我講完,跟住佢就會話咪好似我公司個啲人⋯。......咁咁咁咁,之後佢又講一輪

子爵府

bbpompom 發表於 18-1-17 17:34
我覺得一次半次,過渡時期可以接受

但系佢每日返工講遇到既事都同我講,可能佢系細公司啦,冇人講到⋯
但久而久之,我真系唔想再聽
因為我成日覺得,打工,一系做一系唔做,個人負面到一個點,點會有動力上班⋯

大宅

國民生產總值:1542

2018勳章

公司一日換咁多轉水機,都要交代建議佢搵個男/女朋友,日日日日聽佢講

子爵府

catgirl0927 發表於 18-1-17 17:49
公司一日換咁多轉水機,都要交代建議佢搵個男/女朋友,日日日日聽佢講 ...

唉.......
我已經明示過,佢成日呻,但佢都系咁樣~
我真系怕左佢⋯

水晶宮

國民生產總值:63474

畀面勳章 BK Milk勳章

我都遇過呢D人..通常我自己有底線...3次機會...
到佢再講我就好直接...."夠啦...其實你公司既野我真係唔想知道..如果你咁不滿應該辭職唔好做..做人要愛自己..明明知道日日返工都受氣...你都仲要返..呢D叫犯賤....我做朋友聽左咁多次講真真係好煩悶...當你好朋友想你好先咁講...停止負能量啦....點解你日日都有得講..其實都係你自己吸返黎..因為你日日都提住..日日發放呢D思想..心念..個天咪比返哂你....宇宙好公平..你發出咩就會收返咩.."...
(唔信既朋友唔好叉能存我..我一直做人都係呢個心態..)

之後呢個朋友無再同我講佢既事...但我近期見佢FB POST都係開心事...

唔係話唔比呻...1.2次無問題...情緒都需要抒發
但做人真係要時刻調節自己心情...控制情緒....
唔好做D野係影響他人...呢個係我宗旨...

firstfirst    發表於 18-1-17 18:02
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

家家公主 發表於 18-1-17 17:54
到佢再講我就好直接...."夠啦...其實 ...

jm,你講得好啱聽~

家家公主    發表於 18-1-17 17:59

大宅

國民生產總值:1933

回覆樓主:

我朋友覺得自己身居要職大粒野成日呻呻呻話自己好多野做好忙好大壓力,我話我都忙有野做,佢即刻話你ftm根本冇野要急

大宅

國民生產總值:1542

2018勳章

rex13 發表於 18-1-17 17:54
唉.......
我已經明示過,佢成日呻,但佢都系咁樣~
我真系怕左佢⋯
Whatsapp我會已讀不回,面對面我會表現到我好冇興趣聽佢講野

複式洋房

國民生產總值:343

回覆樓主

我個朋友又係咁,成日係出街都係咁講自己公司野,”呢果個人呢,今日點點點”,”今日阿邊個做錯野,將d數計錯咗”自己係到猛笑

大佬阿,我唔係你公司做,無興趣知你公司內部結構囉!一遲五分鐘收工就係咁怨多野做,咁唔鍾意做辭職啦

子爵府

國民生產總值:13836

家家公主 發表於 18-1-17 17:54
到佢再講我就好直接...."夠啦...其實 ...

就係因為朋友我會聽,但我聽得太多太多, 人與人之間不能太close, 負能量太多,咁啱自己個排屋企又有事煩緊,日日聽完頂吾順,所以好似你咁反映咗,但換來結果係被疏遠 不過吾理啦! 了解我脾性就知道我為人,本身吾鐘意成日怨同說是非,做朋友隨緣

家家公主    發表於 18-1-17 18:27

子爵府

rex13 發表於 18-1-17 17:33
,真系手煩⋯
佢頭先lunch 又call 我, 我同佢講左2句,我就話我 ...

WhatsApp 都好d !直接打電話無得推 煩膠

子爵府

SandyWu 發表於 18-1-17 17:40
我係好绝咁冇回應佢,因佢好公事同私事都好負面,日日呻個老公点冇用要養埋佢,個仔又点。。。。。,好煩 ...

本身同佢friend吾 friend先

珍珠宮

國民生產總值:31114

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我反而係同事sick leave,打來叫人做野,問有冇野發生。
痴的,都唔係under 佢
無理佢,無聽電話
人越大, 才發現身邊的人已一個個改變. 是你們走得太快, 還是只有我原地踏步?

大宅

國民生產總值:1611

回覆樓主:

人和人之間相處,真係好多禁忌。七除八扣後,可以談話的內容,其實冇乜。

子爵府

萍pig 發表於 18-1-17 19:28
人和人之間相處,真係好多禁忌。七除八扣後,可以談話的內容,其實冇乜。
...

都系, 而家唔多鍾意講嘢, 怕得罪人

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎