義工

自由講場 今日: 4886|主題: 973173

跳至
腸胃唔好,肚脹脹,食咩會好?

珍珠宮

國民生產總值:37679

2018勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

近排宿便唔好,而且口不停有胃氣,patpat又放屁,胃好脹...無胃口。食唔到,去唔到。
有咩方法減胃氣?胃好脹好實。似2個月咁。。。。
請教路。thx

男爵府

國民生產總值:6312

大廚勳章

回覆樓主:

睇中醫

珍珠宮

國民生產總值:38770

ru_663th 發表於 18-1-17 15:55
近排宿便唔好,而且口不停有胃氣,patpat又放屁,胃好脹...無胃口。食唔到,去唔到。
有咩方法減胃氣?胃好脹好 ...

首先減少食豆類丶根莖類,即薯仔,蕃薯,芋頭嗰D,用果皮沖水飲,食白粥

男爵府

國民生產總值:9593

回覆樓主

戒食甜野 連中國甜點、花生糖 米通 馬仔都要戒

水晶宮

國民生產總值:63164

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

飲薑茶, 好快好

珍珠宮

blackberry 發表於 18-1-17 19:07
飲薑茶, 好快好

咩薑茶?
因我有風,口同patpat成曰放氣。
胃又脹,唔想食野。。。

水晶宮

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ru_663th 發表於 18-1-17 19:12
咩薑茶?
因我有風,口同patpat成曰放氣。
胃又脹,唔想食野。。。
片糖加薑自煮又得, 現成黑糖薑茶都得, 如果唔受得燥就用陳皮焗水飲

珍珠宮

funlaw 發表於 18-1-17 18:46
睇中醫

中醫可以化胃氣?胃脹嗎?
請介紹邊間好?晚上睇

珍珠宮

blackberry 發表於 18-1-17 19:15
片糖加薑自煮又得, 現成黑糖薑茶都得, 如果唔受得燥就用陳皮焗水飲

自家片糖加薑點整

珍珠宮

lingluk1306 發表於 18-1-17 19:06
戒食甜野 連中國甜點、花生糖 米通 馬仔都要戒

一向沒有食甜

水晶宮

ru_663th 發表於 18-1-17 19:20
自家片糖加薑點整
大舊薑拍扁/切片落滾水煲5-10分鐘, 加片糖至溶就得啦, 唔識就去糖水舖買碗夠薑蕃薯糖水都得架

大宅

國民生產總值:4335

2018勳章

回覆樓主

去屈臣氏買盒蜆壳胃散,我之前肚脹谷住谷住,食左佢等一下 胃氣谷上來,舒服左好多

子爵府

國民生產總值:13864

王國教室勳章

回覆樓主

飲大麥茶同peppermint tea

珊瑚宮

國民生產總值:108913

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保濟丸 x 2樽
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

blackberry 發表於 18-1-17 19:15

呢款可以嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

回覆樓主:

請問食菜或其他食品。可否化胃脹胃氣??我胃肚好脹

水晶宮

ru_663th 發表於 18-1-17 20:17
呢款可以嗎?

可以

珍珠宮

國民生產總值:38770

ru_663th 發表於 18-1-17 20:21
請問食菜或其他食品。可否化胃脹胃氣??我胃肚好脹

太多菜唔好㗎

珍珠宮

panyeung 發表於 18-1-17 20:45
太多菜唔好㗎

點解呀?咁食乜好?胃眼唔想食飯。

水晶宮

ru_663th 發表於 18-1-17 20:49
點解呀?咁食乜好?胃眼唔想食飯。

你應該胃寒,菜寒,高纖維,難消化,會愈食愈辛苦。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.