跳至
[元朗區] N班非必需

首頁

尾頁

大宅

全日n班既設計係滿足雙職家庭託管需要。
如無託管需要既話(i.e.全職媽,有姐姐湊),其實社區有好多半日班/playgroup可滿足你地小朋友(想及早)學習的需要,請考慮善用。而且,省下時間可締造更優質親子關係。

近日讀po有感,不喜勿插。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tigamama 發表於 18-1-17 18:43
全日n班既設計係滿足雙職家庭託管需要。
如無託管需要既話(i.e.全職媽,有姐姐湊),其實社區有好多半日班 ...

認同
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

回覆 tigamama 的帖子

認同!!!
我見過好多係(兩個長老+工人)/(全職媽媽+工人)一齊送小朋友返長全日幼兒園, 其實好多長全日都寫有家庭需要會優先最錄, 但實際上我唔覺學校面試/考慮取錄時, 有優先取錄有需要服務的小朋友

大宅

katkat20130720 發表於 18-1-18 09:58

認同!!!

好多學校寫係咁寫,就當佢真係優先考慮,但其實都係靠參考家長當時申報既家庭狀況。

我起初以為長全日n班收費並不便宜,應該不易被濫用。後來我才知,原來越沒有託管需要的家庭是越容易申請到學費資助,難怪這類家庭很樂意報讀,因為基本是沒有成本。

利申:這些機會不是我的。

大宅

大女兩年前讀長全日N班, 同班同學超過一半媽媽也是FTM

大宅

不過如果你係心儀個間學校, 你讀N班就會直升上K1. 如果只係直接報K1, 學額有限。
不要發私人訊息給我sell保險或其他理財產品。

大宅

mytiger 發表於 18-1-18 17:56
不過如果你係心儀個間學校, 你讀N班就會直升上K1. 如果只係直接報K1, 學額有限。 ...

冇託管需要既家庭點解要對長全日k班學校有興趣?不解?

伯爵府

tigamama 發表於 18-1-18 18:41
冇託管需要既家庭點解要對長全日k班學校有興趣?不解?

唔搵長全又點搵返工呢?

或者無姐姐無長老湊既ftm 小朋友返學8:30-4:30 買餸煮飯、家務都係一腳踢

不過我都見過有姐姐無返工既ftm返長全,個人選擇!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

Supertalkative 發表於 18-1-19 11:51
唔搵長全又點搵返工呢?

或者無姐姐無長老湊既ftm 小朋友返學8:30-4:30 買餸煮飯、家務都係一腳踢

打算返工,即係(將會有)有託管需要(都算係啦),非本文討論範圍。

其實有個詞語形容冇需要而又佔用咁稀有既社會資源,叫“濫用”。“濫用”係社會共識厭惡的行為,並非一句“個人選擇”可以開脫。

我無意把n班與濫用關聯。而我開po的原意,其實都係想介紹返合適既資源(如半日班)俾冇託管需要既家長。

大宅

同埋現在好多幼稚園都有開全日班, 唔係雙職的家庭大可K1報這類全日班, 可讓真正有家庭需要的家長得到長全日有延展服務的幼兒園學位

伯爵府

tigamama 發表於 18-1-19 13:09

打算返工,即係(將會有)有託管需要(都算係啦),非本文 ...

Ftm又申請到n班資助既又點會花錢出去上playgroup!

伯爵府

打算返工,即係(將會有)有託管需要(都算係啦),非本文 ...

每個家庭都有佢選擇都有佢需要!點界定人地係咪濫用資源呢?

Ftm 唔照顧小朋友,照顧長者或去做義工又叫濫用?就算咩都唔做,都唔洗話人濫用資源囉!

返半日返全日都係個人選擇,人地按自己需要去選擇又叫做濫用?

我小朋友無返n班!

伯爵府

回覆樓主

再講而家幼稚園都唔係雙職家庭優先考慮,有姐姐湊既又唔放心俾佢湊。

伯爵府

回覆樓主

如果幼兒中心好似育嬰園咁入讀時要有工作證明先可以申請資助、加上收費都唔平,就可以防止你所謂既「濫用」(申請到資助既ftm家庭收入都要好少先得)。唔排除有人濫用幼稚中心既服務,但一隻手掌拍唔響!

大宅

del

大宅

Supertalkative 發表於 18-1-19 14:45
每個家庭都有佢選擇都有佢需要!點界定人地係咪濫用資源呢?

Ftm 唔照顧小朋友,照顧長者或去做義工又叫 ...

問得好,點為之濫用?
你可以參考,學資處俾申請幼兒中心學費減免既表格,有一份叫“社會需要”既申報表。裡面客觀兼好清楚列明“有需要”既情況。其中一條係話ftm若只有一個6歲以下小朋友(即係大過6歲唔計,除非你有好多個唔就記得4定5個),又冇其他情況要照顧其他野(如照顧患病老人),其實不被介定為需要。有興趣自己爬下。

大宅

Supertalkative 發表於 18-1-19 14:37
Ftm又申請到n班資助既又點會花錢出去上playgroup!

呢啲咪就係濫用一例囉。

大宅

Supertalkative 發表於 18-1-19 14:58
如果幼兒中心好似育嬰園咁入讀時要有工作證明先可以申請資助、加上收費都唔平,就可以防止你所謂既「濫用」 ...

4樓有講。學校有冇執行固然係一個問題,若家長存心,學校其實無法查證。所以只能靠自律/公德心,奈何濫用者又何有之呢?

大宅

回覆樓主:

其實再講返根本小小,n班其實唔上都得。你見學券(而家叫免費幼稚園計劃)根本唔cover n班,即係政府都認為沒有必要。(極端啲其實k1-k3都唔係強制教育,唔讀都唔犯法,不過非社會期望,不贅)

早一個十年,十個小朋友中八個冇讀。點解到呢代,十個九個要讀?冇託管需要都要爭埋一份?有說驚k1接唔上,come on,k1本來就係預你乜都唔識架啦(我知有人會想駁我架啦,睇埋落去先)。要接k1,所以要讀n,過幾年就會為了接n,所以讀"n前班"……沒完沒了。

也有說,“讀過n,k1面試醒好多,容易考到好學校”(我樓頂話讀po有感,正是因此)。其實demand and supply理論,有
細路就會有人開幼稚園,學位一定夠,唔會冇書讀。唔夠既,只係“熱門學校既學位”姐。你會話:“啲幼稚園要小朋友十八般武藝先收”,呢啲咪叫“做爛市”囉!我唔識先黎讀k1,本來係正常,但有家長開左個頭,教識左先送黎k1。咁學校擇優心態(唔要得,但超出家長控制),梗係揀叻b大b。你試下全港家長聯手唔train吖(不過邊有可能吖),我就唔信學校一個都唔收。而且,幼兒校育首重愛心,我相信辦得學多數都有,課程又有政府指引唔會差好遠。話一定要熱門先肯讀既,其實係自己迫到自己冇路走姐。

所以兩個講法,其實都不過係家長心態決定一切,唔好講到自己為世所逼咁慘。

以上講法都係bk見到,可能片面。若有其他有“苦衷”說法,歡迎正反討論。

伯爵府

tigamama 發表於 18-1-19 15:16

係囉,所以叫佢地搵半日或playgroup 都晒氣!

首頁

尾頁

跳至