自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Mag85 發表於 18-1-19 21:33
真心答,犯法㗎!無事就無事,有事係告得入。法律係咁!唔好以為習以為常就無事。 ...
咁第一個要拉彭健新先

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 22:06
咁第一個要拉彭健新先
咁睇下有無人去報警舉報彭生啦!

珍珠宮

王國教室勳章

juniormiu 發表於 18-1-19 16:02
係呀,我帶龜去睇医生,聽獸医講龜係超級多菌架,個阿伯重將D龜屍同其他食材一齊放喺雪櫃,鬼唔望食病佢呀! ...

以前有養,vet話佢地係好多菌,有d菌好高溫都殺唔到

珍珠宮

王國教室勳章

juniormiu 發表於 18-1-19 16:02
係呀,我帶龜去睇医生,聽獸医講龜係超級多菌架,個阿伯重將D龜屍同其他食材一齊放喺雪櫃,鬼唔望食病佢呀! ...

以前有養,vet話佢地係好多菌,有d菌好高溫都殺唔到

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果大家有興趣,可以參閱以下條例。
遊樂場地規例第10條,
林區及郊區條例的21條,
海 魚 養 殖 條 例 第 353 章,仲有海岸公園及海岸保護區例

公爵府

Mag85 發表於 18-1-19 22:14
咁睇下有無人去報警舉報彭生啦!
彭生可以跳過舉報呢一個過程 , 警察直接上門拉佢就得 , 佢果 D 幾十年釣魚事跡應該好易收集證據 , 佢自己又公開又介紹自己點樣釣魚同用乜方法釣魚 , 好似電視都有影過

用戶要求終止服務

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 22:34
彭生可以跳過舉報呢一個過程 , 警察直接上門拉佢就得 , 佢果 D 幾十年釣魚事跡應該好易收集證據 , ...
咁你要問下警察點解唔拉喇!

用戶要求終止服務

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 22:34
彭生可以跳過舉報呢一個過程 , 警察直接上門拉佢就得 , 佢果 D 幾十年釣魚事跡應該好易收集證據 , ...
同埋仲要睇下彭生喺邊度釣,有無攞permit,咁佢搞好申請無講我地知都唔定呢!

公爵府

Mag85 發表於 18-1-19 22:45
同埋仲要睇下彭生喺邊度釣,有無攞permit,咁佢搞好申請無講我地知都唔定呢! ...
我以前有釣魚 , 學佛之後冇再釣魚 , 香港釣魚應該唔會犯法 , 或者有部份地方係禁止釣魚 , 好似有 D 碼頭有告示 , 拖網呢類捕魚可能就有規範

用戶要求終止服務

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 22:59
我以前有釣魚 , 學佛之後冇再釣魚 , 香港釣魚應該唔會犯法 , 或者有部份地方係禁止釣魚 , 好似有 D 碼頭有 ...
我喺#105有引用相關條例,如果觸犯咗係唔得嘅!如果你垂釣範圍不在此列,則可能不干預法例。另外,喺普通海傍或水塘,亦容許部分取得牌照的人士有限度垂釣,所以我答唔實你

公爵府

Mag85 發表於 18-1-19 23:05
我喺#105有引用相關條例,如果觸犯咗係唔得嘅!如果你垂釣範圍不在此列,則可能不干預法例。另外,喺普通海 ...
水塘以前要攞牌先釣得魚 , 我都有攞過 , 重記得係去銅鑼灣攞 , 其實係一張好似係綠色既細細張紙仔 , 依家唔知水塘釣魚有冇改變 ?? 喺海釣魚既法例冇睇過 , 法例果 D 字眼我隻隻字都識 , 加埋一齊我係睇唔明 , 不過我記得政府好似有推廣過釣魚活動 , 只係唔記得係幾時又唔知詳情係乜

用戶要求終止服務

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 23:17
水塘以前要攞牌先釣得魚 , 我都有攞過 , 重記得係去銅鑼灣攞 , 其實係一張好似係綠色既細細張紙仔 , 依家唔 ...
係lor,你都攞過牌,而家好似有個office喺大角咀,如果有興趣可以以去問清楚水務署,佢地係有責任披露相關資料。我希望提醒bk jm好多野習以為常,其實喺未經許可嘅情况下係會干犯法例嘅,千祈唔好掉以輕心。

公爵府

Mag85 發表於 18-1-19 23:25
係lor,你都攞過牌,而家好似有個office喺大角咀,如果有興趣可以以去問清楚水務署,佢地係有責任披露相關資 ...

果個牌係水塘釣魚既牌,唔係喺海釣魚既牌,佢有例明水塘邊 D 魚邊種大細可以攞走或唔可以攞走,海釣就未聽過有牌要攞

用戶要求終止服務

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 23:43
果個牌係水塘釣魚既牌,唔係喺海釣魚既牌,佢有例明水塘邊 D 魚邊種大細可以攞走或唔可以攞走,海釣就未聽 ...

海釣要睇埋係未香港水域,海傍位置其實都要預先申請㗎!不過D個我就唔係好熟書,可能要再consult專業人士

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 22:03
講左第二樣 , 重有主要果樣 , 捉流浪貓狗算唔算犯偷竊罪 ?? 我住元朗 , 有好多呢 D 自發救助貓狗既人做緊呢 ...

我理解區分合法不合法就是註冊制,烏合之眾,好難有效管理,執行綱紀,也容易被別有用心之人利用。

首頁

尾頁

跳至