婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

全職媽媽湊2件,4歲同9個月。
奶奶負責每晚一餐飯,一星期洗一次衫。
其他我自己一腳踢,煮bb既飯,每星期洗2-3次衫。
接個大既放學,隔日掃地拖地,每星期最少煲一次湯,食完飯我洗碗。
但奶奶每日都話好攰,之後又話個老公出去返工仲辛苦過我湊仔,我自己每晚都要餵奶囉。
我冇話過老公搵錢唔辛苦,但你自己都湊過小朋友啦,你居然講得出話我好嘆可以係屋企懶懶閒。
請問我有邊忽可以懶呀?
你唔洗返工唔洗湊孫又唔洗點做家務都話好攰,得你同埋你個仔攰,我就最嘆最舒服囉
自己都識講個仔身體差左啦,又唔見你煲下湯比佢飲?
樣樣都得把口

男爵府

99年紀大係會容易攰架。呢樣無得同後生比。或者你可以話比99知。2公婆一個主外一個主內, 無話邊個辛苦過邊個, 大家都辛苦, 點解要拎出黎比較? 大家都係為左頭家。比較邊個辛苦啲有咩意義呢? 兩個做既野根本唔同, 如果叫你老公做你而家做緊既野, 家務煮飯湊仔, 佢分分鐘做唔黎, 或唔識做! 咁係咪又代表你老公無鬼用呢?

男爵府

椰青 發表於 18-1-17 21:14
全職媽媽湊2件,4歲同9個月。
奶奶負責每晚一餐飯,一星期洗一次衫。
其他我自己一腳踢,煮bb既飯,每星期 ...
明,好激氣,你話佢未湊過就算,佢生過都講d咁的野,唔appresciate都唔好咁講,老套到死,

大宅

Solarflare 發表於 18-1-17 22:05
99年紀大係會容易攰架。呢樣無得同後生比。或者你可以話比99知。2公婆一個主外一個主內, 無話邊個辛苦過邊 ...

佢就係要踩到我一文不值。佢生個d就係金蛋
做女時真係十指不沾洋春水架,嫁左就做到趴係度都比人話懶懶閒囉
真係嬲到爆

大宅

ccgirlcc 發表於 18-1-17 22:07
明,好激氣,你話佢未湊過就算,佢生過都講d咁的野,唔appresciate都唔好咁講,老套到死, ...

咪係囉,我頭先都係咁話佢呀!
我話:你咁搞笑既,明明你自己都係全職湊仔,未返過工咁濟,居然唔明有幾辛苦,仲話好嘆既,你同其他男人既思想有咩分別呀?

禁止訪問

大宅

XYN 發表於 18-1-17 23:09
唔好咁唔好咁。除非你奶奶串得,否則要同住得罪佢老人家你真係唔洗指意會好過。

我係你會直接話不如調轉 ...

我都情願返工架,但老公唔想比佢媽湊。
因為佢媽唔識教,我唯有催眠自己時間好快過好快就甩身囉
的而且確睇住佢地成長係好開心既事,但24小時on call真係好辛苦。
個大既今日問我鍾唔鍾意玩,我答佢當然鍾意啦,只係媽咪而家要好好照顧你地所以唔玩住囉
諗起都想喊

禁止訪問

大宅

XYN 發表於 18-1-17 23:18
唔好喊,小朋友係一個充滿愛既環境下長大(不是縱),第時一定會回報你地。值得架
...

最搞笑係呀大話99都唔愛佢,小朋友感覺最真,老公問我點解,我話冇得解架喎,呢d冇得呃

男爵府

回覆樓主

算把啦,人地個女係賤過地底泥架喇

mrsmacaroon    發表於 18-1-23 10:31

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我奶奶試過打電話比我搵我老公,知佢返左工就話 … 亞 x 真係辛苦,日日做十幾個鐘又無啖好食

頂你,我有煮飯架,得你個仔辛苦我係屋企就最嘆
愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

回覆樓主

我好想做ftm呀,日日放工返去湊2個小朋友,做晒d家務, 都係24小時on call, 都一樣好辛苦
在職媽媽都好辛苦ga, 唔係只有全職媽媽辛苦囉

大宅

bubu7123 發表於 18-1-18 10:34
我好想做ftm呀,日日放工返去湊2個小朋友,做晒d家務, 都係24小時on call, 都一樣好辛苦
在職媽媽都好辛苦 ...

我冇話在職媽媽唔辛苦
只係話99覺得全職媽媽湊2件好嘆好懶懶閒,佢個仔返工搵錢先最辛苦者。
全職媽媽真係24小時睇對小朋友,睇少一眼都可能會出事,仲要連飯都要抱住個細既,去廁所都有困難,想透啖氣都難者

公爵府

回覆樓主:

下次99再講你嘆時 答99: 99我同你一樣甘嘆呀?(99也是全職媽媽阿62同xx(C6名)一樣甘辛苦Wo!

mrsmacaroon    發表於 18-1-23 11:02

複式洋房

椰青 發表於 18-1-17 22:57
佢就係要踩到我一文不值。佢生個d就係金蛋
做女時真係十指不沾洋春水架,嫁左就做到趴係度都比 ...

太多呢d 騎呢99,
我果個唔係同住,
但每次見到都話我唔識揍,
成日掛係口邊我點做阿媽
有次仲好笑,B仔夠鐘飲奶,
我就諗住換左片片先,
原來痾左poo poo ,
跟住佢係成家人面前話,
個仔痾左你都唔知,點做阿媽。
(果日得幾度,BB著左2條褲,仲包左張被)
我望一望佢,冇應佢。
心諗:拉西咩,一痾就知呀。

複式洋房

椰青 發表於 18-1-18 10:37
我冇話在職媽媽唔辛苦
只係話99覺得全職媽媽湊2件好嘆好懶懶閒,佢個仔返工搵錢先最辛苦者。
全職 ...

完全感受到,你仲要揍2 個,
我揍一個都覺得好攰,
而家先3 個月,
我好想返工,但一提,
c6就問我係咪好等錢洗
但好彩我c6 都唔多理我99
又唔同住,冇咁多野煩

大宅

Macy1120Suen 發表於 18-1-18 12:40
完全感受到,你仲要揍2 個,
我揍一個都覺得好攰,
而家先3 個月,

我c6都係唔多理佢,但99唔覺囉,覺得c6仲係以前聽晒佢話既裙腳仔

子爵府

虎到金來勳章

d 99眼中只有自己個仔係最辛苦

mrsmacaroon    發表於 18-1-23 11:03
mrsmacaroon    發表於 18-1-23 11:03

珍珠宮

我聽過其他奶奶呻個新抱做FTM,
又唔出嚟做野,
要個仔咩起成頭家,
辛苦佢個仔(下刪三萬字。。。)

事實係佢個仔搵到之餘,
又成日買名牌比老婆,
又同老婆旅行,
又要個阿媽出錢比佢地買樓,
仲要一蚊家用都冇比自己阿媽,
老老實實我兩邊都唔幫,
因為個仔真係只顧自己頭家,
手頭唔緊都唔會諗住比少少佢阿媽,
仲要用阿媽D錢,
然後兩公婆自己走去享受,
呢下又真係過份左。

另一邊,