自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

wutungyu 發表於 18-1-17 23:27

講真我未見過我舖頭清潔姐姐用膠紙(emoji)

你冇睇個新聞話個婆有隻眼近乎失明咩。用常人角度話一定唔會拎錯,有乜好講。
尋晚偷左,今朝拎返公司返黎炫耀咩? 仲要拎已經偷左既野出黎,因為cctv 係影到佢拎返卷野返枱。

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

九暈畏 發表於 18-1-17 23:41

你冇睇個新聞話個婆有隻眼近乎失明咩。用常人角度話一定唔會 ...

(emoji)咁一直都係報道話.. 左眼接近失明..
又年紀大.. 要同情佢.. 又有乜好講?
眼花啫.. size大小都feel到掛(emoji)
加上唔係話我唔敬老...
但... 講到自己視力咁差..
點做清潔呀?有塵都好難清wor..

珍珠宮

回覆樓主

我去買野同佢呢單野係兩件事,如果我有需要去呢間既分店買野!我會照去

男爵府

wutungyu 發表於 18-1-17 23:52
眼花啫.. size大小都fee ...

你要常理咁講,有冇正常人尋晚公司偷完野,第二朝會帶返公司仲要拎出黎放係公用地方呀? 不停講唔會拎錯,又唔去講cctv 影到既証據?
我由頭到尾冇話同情佢,冇話咩敬老,只係由法庭宣稱既証據去論事。你講果啲咩size 大細,一定唔會拎錯,咩眼疾點做清楚,事實根本就係請左佢做清潔,有眼疾就唔做清潔架咩?

大宅

回覆樓主

認同....切勿跟車太貼,太多疑點

男爵府

一個年紀咁大既人要打幾份工,一更接一更,睇錯有幾奇?左眼接近失明,即係得返一,兩成視力,我唸就好似一千到近視但冇戴眼鏡咁慘,至於手感方面,唔會話老人家,我自己喺公司都成日會拎錯釘書機同打窿機,忙起上黎邊有手唔手感架?見到類似就拎架啦⋯⋯當然我唔知事實既真相,都唔想跟車太貼,但我真心覺得咁大間公司既處理手法好差囉.......

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

九暈畏 發表於 18-1-17 23:57

講理據,一卷印花咁多粒印花,冇人可以肯定婆婆前一日拎走ge印花同第2日拎反黎ge印花粒數有冇少到。
做經理ge只係可以察覺自己少咗卷印花,所以報警求助,警方除咗睇保安証供,CCTV都係有力証據,冇証據只會落失竊案.. close file..

男爵府

wutungyu 發表於 18-1-18 00:13
講理據,一卷印花咁多粒印花,冇人可以肯定婆婆前一日拎走ge印花同第2日拎反黎ge印花粒數有冇少到。
做經 ...

咁你冇証據少左啲咩,憑咩報警話人偷竊,唔通我話我少左錢,求其係街話個人財產偷,係佢身上既錢一定係偷我既得返黎咩?
再者究竟係一卷定兩卷,閉路電視影到個婆被捕果朝已放返卷印花係原位,但保安口供又話搜到一卷印花係阿婆袋,萬寧都宣稱一卷印花值3萬,好似講黎講去都係一卷印花。但放返原位又可以係個阿婆袋搜返出黎,變魔術咩?

子爵府

月見草 發表於 18-1-17 22:17
個保安明顯地係俾假口供,一來想推責任俾婆婆,二來想證明自己捉賊有功,希望法官還婆婆一個公道 ...

仲要拉個保安俾假口供添呀

子爵府

做經 ...

平時買野送印花都要do 機做record, 要真係睇阿婆有無收埋印花落格,要點數都一定點到,但呢個暫時唔係重點!

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

babygirl2004 發表於 18-1-18 00:26
平時買野送印花都要do 機做record, 要真係睇阿婆有無收埋印花落格,要點數都一定點到,但呢個暫時唔係重點 ...

你肯定印花要do機果間真係萬0嗎

男爵府

做經 ...

我相信萬寧每日埋數都一定有機會唔對數,少左錢。咁係咪經理察覺少左錢就可以求其搜到邊個員工個袋有錢就報警話佢偷?你啲邏輯真係好神奇喎。

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

九暈畏 發表於 18-1-18 00:23
咁你冇証據少左啲咩,憑咩報警話人偷竊,唔通我話我少左錢,求其係街話個人財產偷,係佢身上既錢一定係偷 ...

所以最尾咪最有可能疑點利益歸於被告囉
所以我地係局外blibala抒發己見都冇乜用..
決定權不在我們手中

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

九暈畏 發表於 18-1-18 00:30
我相信萬寧每日埋數都一定有機會唔對數,少左錢。咁係咪經理察覺少左錢就可以求其搜到邊個員工個袋有錢就 ...

錢呢家野呢.. 就冇記認ge.
幸好.. 舖頭有cctv呢樣野...

男爵府

wutungyu 發表於 18-1-18 00:31
錢呢家野呢.. 就冇記認ge.
幸好.. 舖頭有cctv呢樣野...

咁cctv 可以影到卷印花有冇少到當然最好啦,唔係真係會俾人用啲神奇邏輯老屈。
再者印花有排號,佢袋裡啲印花係咪果卷印花搣出黎,萬寧會唔知?

寶石宮

2023年兔年勳章

Chowying 發表於 18-1-17 21:46
特登睇完單新聞先回覆,完全同意你所講既,究竟邊個執意要報警呢,我真係好想知
...

都想知

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

babygirl2004 發表於 18-1-18 00:26
平時買野送印花都要do 機做record, 要真係睇阿婆有無收埋印花落格,要點數都一定點到,但呢個暫時唔係重點 ...

就算係少左都唔一定阿婆偷啫。職員可以俾多左客,或唔見一兩個。要指訌既就搵得出阿婆袋裡果啲印花係咪果卷印花既編號。每印花都有編號,萬寧整出黎一定有patterns 去整以免外人防製假印花而唔會用同一號碼。Check 阿婆自己啲印花排序係果卷失竊印花先可証明佢有偷。

大宅

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

其實萬寧應該酌情處理,人地婆婆眼又盲、80都嚟緊,咁樣冇咗份工,好慘!

首頁
23456...11

尾頁

跳至