自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我也是裸辭, 之前返工太辛苦, 諗住慢慢嘆, hea番一年半載

第一個月係好爽, 第二個月悶到頂唔順, 我係有keep住返學做運動做facial, 都係苦悶, 可能家務不多

同埋銀行存款只有支出, 沒有收入, 食谷種, 個心不開心

第二個月的起心肝開始搵工, 好彩搵到份hea hea 地工

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 leewaiyee_hk 的帖子

兩個星期我都覺悶,因為銀行d錢有出無入。所以想找兼職做住

象牙宮

回覆樓主:

係,以前生完B無返工個幾月,只係攬住個仔真係悶到癲,我係絕對唔岩長時間唔返工既人! 就算有錢使,但平日都會悶,個個返工,只係自己去買餸煮飯

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我都試過兩個月無返工, 開頭都話做下運動過日神, 但始終唔夠返工咁有精神寄託, 再加上真係有支出無收入, 開始寒寒地, 後來經朋友介紹做左2個月PT sales, 再後來又搵到而家呢份幾hea 既工做, 覺得已經好滿足.

有時諗返無工返既日子真係好悶下.

琥珀宮

Lhin 發表於 18-1-17 22:07
好悶, 提早咗辭工,而家在家,半日做家務,之後好悶

亞仔讀中學,又唔駛點跟,如果唔係安排咗三月尾去旅 ...
好好ENJOY啦,到返工就會掛念放假的日子架啦

男爵府

學下我老友:
她退休冇耐,單身的,
現學緊鋼琴,又每日在琴行練琴,又參加左義工朋友攪既金齡跑步班,
也報左水墨畫,唔知咩功夫班,好忙的。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gogogodee 的帖子

因為有問題,始終係錢銀,我未至於有錢任用,幸好有老公支持

男爵府

回覆樓主:

對住4面牆悶倒發慌,佩服d ftm重話自己好鬼忙……

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 mandychan1611 的帖子

在家忙係件好事,係我未有安排

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Whitechocolate 發表於 18-1-17 22:41
咁你依排下午點過?如無經濟壓力,考慮下做義工
睇書,做運動。

好提議

伯爵府

mandychan1611 發表於 18-1-18 13:48
對住4面牆悶倒發慌,佩服d ftm重話自己好鬼忙……
發毛ing?講下笑 唔好介意。

珍珠宮

回覆樓主

搵工 la
好悶

伯爵府

tsung 發表於 18-1-18 15:00
好提議
我將平時我既時間表打出來。
但較好彩有班朋友,都係全職媽咪,所以較易打發時間。

你又好似樓主咁? 定返工?

伯爵府

leewaiyee_hk 發表於 18-1-18 11:36
我也是裸辭, 之前返工太辛苦, 諗住慢慢嘆, hea番一年半載

第一個月係好爽, 第二個月悶到頂唔順, 我係有kee ...
睇到你最後個句,羨慕死我

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 youhello507 的帖子

暫時找兼職

大宅

回覆樓主:

樓主有冇工人?如果冇工人每日好多家務做喎。買餸煑飯洗碗洗衫晾衫燙衫吸塵拖地……時間唔夠用添呀。如果有工人,咁就瞓晏啲,煲下劇,行下街,去做facial, 種下花,整下甜品,仲可以午睡或做下義工,只要係身體好,有精神,經濟不成問題,唔返工一啲都唔悶,簡直快活過神仙!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 雪米兒 的帖子

而家無工人,我買餸,已經日日吸麈拖地,由於只是三個人,隔天洗衫
有工人我可以搵工,可惜無工人,

之前工人姐姐返印尼,我放工日日趕返屋企買餸清潔,而家就悠閒到⋯

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Whitechocolate 的帖子

哈哈.....唔好恨住
........人工唔高噃
11月都難搵工, 做住先, 叫有世藝, 得閒上下BK

抱住搵一蚊好過洗一蚊心態

伯爵府

leewaiyee_hk 發表於 18-1-18 16:33
回覆 Whitechocolate 的帖子

哈哈.....唔好恨住
人工唔高都無所謂,皆在同事好相處,同見下世面。只係上面個兩樣都唔易,所以先流口水。

伯爵府

回覆樓主:

我都無工作年幾,發晒毛

首頁

尾頁

跳至