論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個月請左個工人,依家話驗身有問題要佢再驗,agent 問我想再找過個 定係等佢。想請教下大家,工人只fail 一個item 如果retest 係要佢重新所有item retest 定只retest fail 左的item? 因為我工人自己去左驗fail個item (報告係pass左)但training center 要佢所有item 再驗。咁的情況如果佢聽日去驗,一般幾耐有報告?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我之前有類似嘅case , 驗左一次血壓低唔pass ﹑食藥1星期後再驗都係唔pass , 跟住agent話叫佢睇專科,之後整封"fit to work"嘅所謂醫生證明就話黎得,但我冇要到喇,黎到香港要包醫療架嘛,我唔信佢地國家嘅嘢,分分鐘比錢買醫生信。

男爵府

畀面勳章

xyzlearner 發表於 18-1-17 22:11
上個月請左個工人,依家話驗身有問題要佢再驗,agent 問我想再找過個 定係等佢。想請教下大家,工人只fail ...

答返你個問題先,嗰陣第二次body check係再重新驗過晒所有嘢。

大宅

回覆樓主

咁佢fail 果様嘢 你覺得 系咪好関踺?你會否介意佢黎到香港 又unfit ?

大宅

fishchow 發表於 18-1-18 00:49
咁佢fail 果様嘢 你覺得 系咪好関踺?你會否介意佢黎到香港 又unfit ?

因為都有幾個原因引致,小的原因就係因為生理問題引起 咁當然無問題,大的原因係因為身體有問題引起 咁就好大問題。

大宅

joanie731 發表於 18-1-17 23:18
答返你個問題先,嗰陣第二次body check係再重新驗過晒所有嘢。

原來係咁,即係間training center 的要求係合理。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

揾過個啦, 以佢地咁流的都fail, 來到病壞一個, 唔做得又唔炒得。

大宅

回覆樓主

我之前果過 臨上機 unfit 過唔到 (但佢幾個月前在香港打緊工的),之後到宜家 都過唔到嚟打工...我見 Facebook 佢仲在家鄕⋯⋯

大宅

fishchow 發表於 18-1-19 00:48
我之前果過 臨上機 unfit 過唔到 (但佢幾個月前在香港打緊工的),之後到宜家 都過唔到嚟打工...我見 Face ...

下 點解會上機前先unfit? 唔係一開頭fit 左先可以申請文件?

大宅

xyzlearner 發表於 18-1-19 08:57
下 點解會上機前先unfit? 唔係一開頭fit 左先可以申請文件?

有兩次驗身的,臨上機前 果次 unfit

首頁

尾頁

跳至