自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k , 有兩個人見完工 , 1 個叫 35k , 佢經驗/表現較好 , 另 1 個叫 30k , 經驗/表現較差 ( 如果兩個人既面試表現/經驗都達到公司要求 , 請兩個其中一個都可以勝位 ) , 公司係咪通常請叫 30k 果個 ?

其實公司一般係點揀人 , 個個叫價都唔同 ( 假設都係 range 內 ) , 請定唔請係咪同叫價有關 , 價低者得 , 大公司係咪都盡量請叫價俾既申請人 ?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果30K 果個都夠用, 咪30K囉

子爵府

回覆樓主

經驗夠用就得啦、

至於表現唔知你講咩表現

工作表現唔會係面試睇到出嚟

而面試表現嚟講、有好多人面試正常、但工作一塌胡塗

Headcount 有budget, 公司都係睇餸食飯

別墅

回覆樓主

如果30k嗰個講野醒醒目目,佢經驗少d都會揀佢。因為d工作好快可以pick up到。

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果叫價太低,公司會唔敢請

珍珠宮

amychan784 發表於 18-1-18 00:12
一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k , 有兩個人見完工 , 1 個叫 35k , 佢經驗/表現 ...

今日每天一句英語正正係:
You pay peanuts, you get monkeys .

子爵府

一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k , 有兩個人見完工 , 1 個叫 35k , 佢經驗/表現 ...

想多口問句:

會計師依家叫價係$30k 至 $40k ?

寶石宮

2023年兔年勳章

brindlewin 發表於 18-1-18 01:04
今日每天一句英語正正係:
You pay peanuts, you get monkeys .

食花生 睇馬騮戲

珍珠宮

回覆樓主

點會呢
價低者得,間公司唔慌係大公司
建議樓主去睇一本書
<我是邪惡HR>
入面勁多hr行業內故事
完全解答到你最近幾個post既疑問

侯爵府

唔係淨係錢,會聽埋以前做乜,公司架構,流程,佢handle嘢嘅style, 理念, 做嘢好多時team work, 如果覺得佢唔適合公司文化,叻都未必請,請咗佢一個,搞走晒其他就無謂啦。又例如,如果覺得佢好進取,但公司唔會滿足得到佢對工作嘅抱負,又係唔會請啦

象牙宮

公司老闆... 偏重低成本。
公司菅理層, 衝量各方面。不超于 budget。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

邊個對公司的value大, 就請邊個.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

ar_mak 發表於 18-1-18 00:46
呢類後勤工作,通常都係價低者得架喇。得罪講句,做呢D位,同公司個清潔阿姐性質上冇分別:做既野就係手板 ...

會計師做既野就係手板眼見功夫?

第一次聽

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係價高者得,係睇你能力,睇你適唔適合公司。你叫價太低,人地會懷疑你能力。當然如果兩者條件一樣,就多數會請叫價低嗰個啦。

會計師市價有3-4萬?

子爵府

ggsbb 發表於 18-1-18 09:22

會計師做既野就係手板眼見功夫?

係 我以為我睇錯
專業工作同清潔比

伯爵府

唔會價底者得
唔合適寧願唔請
講緊大公司

大宅

大公司唔會計較個人工,只要係範圍內就得。當然佢都會用你之前份人工試下㩒下你啦,但如果你叫價唔係高過上一份人工三成又唔超過佢個預算,其實只要你企硬,都有七八成機會如你所願。因為想請你果個係line manager,想㩒你價係HR黎,唔同人黎,又有唔同盤算,HR好少會因為人工問題就踢你走,佢無咁既權,除非你叫價叫得好離譜。

大公司唔會咁計較錢,因為都係阿公比。

細公司就緊係睇性價比啦,老闆真金白銀攞錢出黎嘛。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔會

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

一分錢一分貨既道理,點會咁專業都價低者得,聽你講我一定會請35k果個,公司比又唔係我比,一定搵個掂既,工作效果出黎可以差好遠

首頁

尾頁

跳至