自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

certified 会計師係普通職位?

会計師有牌喎!

用戶要求終止服務

我舊公司一定係價底者得.

架構: 香港公司寫字樓有約70 人, 大陸有5 間廠果D 公司.

有次秘書小姐無返, 老闆同秘書小姐的助手小妹妹講:

老闆 :XX, 有無收到申請信(請採購文員)...

小妹妹 : 有! 不過阿XX(秘書) 未返我唔拆信..

老闆 : 好易架! 你拆晒佢...月薪要求過$7,000 元果D , 篩走佢唔要.

以上2004 年的事

之後05年請秘書, 公司同事介紹其朋友來見工

條件合適, 人地要求$12,000....老闆話只可比$8,000..能成功過.試用期後加$500元.

阿同事被介紹見工的朋友怨左二句....話物咁好介紹.

我老闆只看$$$$$$.......你入左職後就清潔阿姐都介意你唔識英文果隻人.

子爵府

luvkaka 發表於 18-1-18 15:54
我公司account 一半都係會計師不過人工多d 囉

你意思會計師職位等同會計員?

水晶宮

算死草 發表於 18-1-18 17:42
你意思會計師職位等同會計員?

係我公司一半會計都係會計師,不過唔係咁既人工囉

子爵府

dativebond 發表於 18-1-18 09:27

大公司唔會計較個人工,只要係範圍內就得。當然佢都會用 ...

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

一定表現同能力行先,唔會因為爭幾千蚊去揀個差或者唔夾嘅搵自己笨;

除非兩者完全一樣,才會先取價低果位,不過呢啲情況甚少發生
請勿打招呼~

伯爵府

回覆樓主:

睇人,我前鬼老細睇$,永遠唔會俾多過原價,愈平愈好

子爵府

2018復活節勳章

ggsbb 發表於 18-1-18 09:22

會計師做既野就係手板眼見功夫?

如果咁容易,香港會計師公會要檢討下它們的QP專業試是否太難,財務報告準則是否太艱深,會費是否太貴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果interview嘅時候表現差不多, 學歷工作背景都差唔多,我會揀個平啲嘅!

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

我做大品牌back office,公司請一個headcount會有個budget,我唔係HR,但HR screen得俾我嘅會within個budget,如果高少少但合乎我要請嘅role嘅要求,都會彈俾我睇下見唔見。我揀人時唔係candidates之間比,而係佢經驗,性格,處事等等係咪適合個role,當然更加唔會價低者得,如果我見佢叫價太保守,而我覺得佢值又有budget,我會同HR fight高少少,等佢做得開心啲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

算死草 發表於 18-1-18 15:01
會計師係普通職位同手板眼見功夫,但有3,4萬一個月 ,我呢d C9脫晒節。

會計文員呀? bk 市價文員3萬

大宅

回覆樓主

唔係價低者得,細公司除外!

如果2個都within budget,HR/Dept只會揀一個最適合!

大宅

ggsbb 發表於 18-1-18 09:22

會計師做既野就係手板眼見功夫?

我都有疑問

大宅

回覆樓主:

人工唔係最大問題,除非個位本身budget都係30-31k,應該會請個同老細/部門阿頭啱咀形嗰個

珍珠宮

畀面勳章

amychan784 發表於 18-1-18 00:12
一個普通職位 , 例如會計師 , 假設人工 range 係 30k - 40k , 有兩個人見完工 , 1 個叫 35k , 佢經驗/表現 ...

我.....通常選靚仔d果個....

侯爵府

算死草 發表於 18-1-18 15:01
會計師係普通職位同手板眼見功夫,但有3,4萬一個月 ,我呢d C9脫晒節。

係呢度係好合邏輯⋯BK嘛

珍珠宮

好媽媽勳章

ar_mak 發表於 18-1-18 00:46
呢類後勤工作,通常都係價低者得架喇。得罪講句,做呢D位,同公司個清潔阿姐性質上冇分別:做既野就係手板 ...

你咁講又未免有點狗人看人低吧!30-40k應該不止單純入數的級別。高級有經驗的會計,幫你整靚盤數搞埋上市,賺得多過你搵個明星賣廣告多多聲。會計確不是什麼複雜的工作,但說會計等同清潔工,好明顯你不知什麼是會計。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

回番樓主,大公司主要睇budget, 如果唔超budget, 不一定價低者得。自己也請過人,請人番來幫手,最緊要做到,平少少但唔掂都無用。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我上次講嘅case : 最近隔離team請同一職位,係由初級秘書升上去,創歷史新低!(點解會知因為HR做左d低能野),人工係我一半都無。人地team head岩用咪得囉

正正係大公司,價低者得。點解我地會知,因為HR做左件白痴事(係,大公司一樣有低能HR)
小祕A同小祕B一齊申請升職,A已過關,點知HR打俾A問:有對手開xx,你願唔願意調低要求?
A唔願意,所以升左B
HR無唸過A會好唔忿氣講出黎,更白痴到以為我地集體盲左,唔知競爭對手就係b,人工幾多
B唔知我地成班背住佢話佢中標.....成件事勁樣衰

公爵府

醒目開學勳章

yydaddy 發表於 18-1-18 09:47
會計師是普通職位???
其實還要睇大家性格,溝通和團隊能力,往時職位轉工多不多等等,好難有兩個人相同
...

我都睇到眼突,我估佢講會計文員

首頁

尾頁

跳至