論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

講左N多次早上起身換好衫先做家務,講極都係著睡衣做嘢。搞到送哥哥返學時間都到了,還要等姐姐去房換衫。
全家準備出街,小朋友已經整好嘢,全家都要再等姐姐去換衫。
妳地姐姐會唔會甘?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔會,因為工人唔會著睡衣瞓,著T恤,起身唔使換衫

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

huilai88 發表於 18-1-18 08:04
講左N多次早上起身換好衫先做家務,講極都係著睡衣做嘢。搞到送哥哥返學時間都到了,還要等姐姐去房換衫。
...

如果你介意姐姐最後換衣服先出街,不如叫她先換好自己衣服,先幫小朋友著衫返學和出街。或者在家著可出街的衣服,唔需要再換過先出街。

子爵府

shirley_chiang 發表於 18-1-18 08:32
如果你介意姐姐最後換衣服先出街,不如叫她先換好自己衣服,先幫小朋友著衫返學和出街。或者在家著可出街 ...
我有叫架,次次都話唔緊要,等陣先。激死人。

水晶宮

huilai88 發表於 18-1-18 08:51

要我等工人換衫出門口兼令個仔返學遲到, 我實剷爆工人!

象牙宮

...

工人 always 時間, 配合欠佳。不明自己職位。
雇主
1. 學會教育他人。對方須合作。
2. 提早 10min 指引她換衫。
3. 教導 打工, 是需要配合工作/ 雇主。非雇主等你。

** 出國打工 : 多數是那些沒机會在當地。唔夠 quali , 不夠其它人競爭。
有本事, 多數在本國就業。 自己思考下, 以上說法!

講極都係著睡衣做嘢, 那穿睡衣送上學。 最多 8婆在是非。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

...
工人唔會著睡衣做嘢!
講N 次唔聽,就大声剷佢啦!

太温柔,佢哋聽唔入耳㗎!

男爵府

回覆樓主

我新工人都係咁呀
頭3個月試過好幾次要佢出去接/送小朋友前唔見咗,最後原來佢走咗去換衫。有次離譜到我叫佢去買餸,佢差不多搞咗成45分鐘先慢慢出門口,期間我已經催咗佢三次好出門口,到佢出黎我好認真咁鏟爆佢。我同佢講以前所以姐姐一叫就3分鐘內就要走

又有次我走去佢房提佢夠鐘接小朋友,唔知點解佢成日唔睇時間,下下要我提。過咗5分鐘佢仲唔出門口,我問佢做乜因為已經遲到,佢同我講佢食完lunch未刷牙(當時下午3點幾) 我火都黎,問佢做乜事臨出門口先黎刷牙?

總之佢每拖我一次我就鏟佢一次

子爵府

BK Milk勳章

huilai88 發表於 18-1-18 08:51

同佢講時,請大聲重複 “NOW” 字

首頁

尾頁

跳至