自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

回覆樓主

我女8歲都係專注力不足同埋過度活躍,我湊佢湊到好灰丶R食到佢瞓唔到覺同埋胃口唔好佢好抗拒食藥我都唔知點算

侯爵府

小平媽媽 發表於 18-1-18 09:57
我女直頭唔肯食藥,書唔溫,功課唔做,玩玩玩, 我之前真係 激到痴線,唔知邊度發出黎,攞雞蛋 ...

啲個發洩有啲浪費!有乜鬱結講出嚟?睇下其他家長幫唔幫到手。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

波耶波羅me 發表於 18-1-18 10:38
女幾大?

7歲,好反叛
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

tutik 發表於 18-1-18 11:14
啲個發洩有啲浪費!有乜鬱結講出嚟?睇下其他家長幫唔幫到手。

問題係佢講唔聽,唔明,唔做

想認識多啲屯門友

大宅

小平媽媽 發表於 18-1-18 11:14
7歲,好反叛

真係擔心青春期

大宅

joan3028 發表於 18-1-18 11:10
我女8歲都係專注力不足同埋過度活躍,我湊佢湊到好灰丶R食到佢瞓唔到覺同埋胃口唔好佢好抗拒食藥我都唔知點 ...

醫生有冇俾開胃藥?

侯爵府

小平媽媽 發表於 18-1-18 11:15
問題係佢講唔聽,唔明,唔做

七歲女仔,即小二,都係我仔最麻煩嘅年紀,相我大啲係好啲。佢唔明指令,就將指令cut细,再細分步驟一個個step列表(用電腦印,貼當眼處)話佢聽點做,例如拾書包已經有多個step。1.倒晒啲書出來入個tray ,2.每一科組合叠埋一齊,3.再抽明天不用上的,加入要用的,。。。 每日少少慢慢慢一齊做,到佢自己做到,就用用行為紀錄表來到讚賞佢。努力

侯爵府

波耶波羅me 發表於 18-1-18 09:35
我女6y,啱啱開始食咗大約2個月藥,頭1星期食4hrs果隻半粒已有效果,但有一日我帶佢去玩,當日情緒好高漲食 ...

留意别過量用藥。好多媽咪唔咁足藥量架,當然同e生商量下。

男爵府

波耶波羅me 發表於 18-1-18 09:35
我女6y,啱啱開始食咗大約2個月藥,頭1星期食4hrs果隻半粒已有效果,但有一日我帶佢去玩,當日情緒好高漲食 ...

媽媽,唔好放棄!
ADHD 嘅小朋友係我哋心中,佢可能做得唔夠好,但其實佢哋已經盡咗好大努力去做好自己。可惜,佢哋真係控制唔到自己,俾啲時間佢。佢6歲,仲細,真係唔識控制自己,等佢大啲,佢會好啲架喇!
多啲幫佢哋講出佢哋嘅情緒,多啲鼓勵,ADHD 好需要鼓勵同認同。
我仔三年級確疹,依家都中二喇,當中甜酸苦辣咩都有。多啲從佢哋角度出發,多啲欣賞吓佢哋,ADHD 嘅小朋友特別有人情味!
照顧ADHD 小朋友係會好攰好辛苦。加油!努力!

水晶宮

小manman 發表於 18-1-18 10:18
係,我就係咁~

溫習唔可以超過10分鐘,但依架仲係幼稚園就話姐,上到小學唔可能溫10分鐘喇!!

咁你女受唔受軍訓式訓練?
我都好多timer 但個仔當唱歌

水晶宮

波耶波羅me 發表於 18-1-18 10:40
每做一件事我已經係十幾秒叫一次,例如淨係講換衫。佢已經用15分鐘。嗰15分鐘裏邊我係叫咗無數次。 :igiv ...

You are not alone! 我估個個都係,就算冇ADHD 都會係咁,真係鬧到覺得自己煩。

每次檢視自己,都覺得自己對佢包容愛護有增加,但最近聽協康講座,發現對ADHD 仔既愛和包容、時間係仲未夠!真係唔係可以想像既愛!日日面對佢地既我都尚且唔清楚,仲有大把野學,何況外面人?所以我們要用無限x10000000耐性去同佢地相處。

一齊加油啦!去 找人傾訴下,有情緒工作坊俾大人既就去喊下啦!
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

mic823 發表於 18-1-18 12:13
媽媽,唔好放棄!
ADHD 嘅小朋友係我哋心中,佢可能做得唔夠好,但其實佢哋已經盡咗好大努力去做好自己。 ...

係呀係呀!我仔都係暖男係出面世界已太多失敗感,回家真係要大愛佢,我要努力
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

mic823 發表於 18-1-18 12:13
媽媽,唔好放棄!
ADHD 嘅小朋友係我哋心中,佢可能做得唔夠好,但其實佢哋已經盡咗好大努力去做好自己。 ...

好氣餒同無助

大宅

jenniecatcat 發表於 18-1-18 13:00
You are not alone! 我估個個都係,就算冇ADHD 都會係咁,真係鬧到覺得自己煩。

每次檢視自己,都覺得自 ...

啱啱先見完呀女個醫生,我對住醫生都講到喊晒
我每日都有同朋友傾,唯有佢返左學段時間叫做我可以放鬆下,朝早起身同佢放學返嚟,簡直地獄一樣

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

大家唔好灰心
我女11歲,都係ADHD ,小一開始食R
但佢玩好多運動,唔叫好出色,但可代表香港。
小朋友需要有野被肯定先有推動力同自信心。
發掘下其他潛能,可能對學業都有幫助,對日常生活都有幫助。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

patpat234 發表於 18-1-18 13:37
大家唔好灰心
我女11歲,都係ADHD ,小一開始食R
但佢玩好多運動,唔叫好出色,但可代表香港。

我個女都玩好多運動。亦都好中意。但係琴晚突然間話唔學游水。我頭都大埋。

珊瑚宮

回覆樓主

介可樂。

大宅

12312 發表於 18-1-18 13:53
介可樂。

我唔俾汽水佢飲架,連紙包飲品佢都冇得飲

珊瑚宮

波耶波羅me 發表於 18-1-18 13:59
我唔俾汽水佢飲架,連紙包飲品佢都冇得飲

有無食清血素?

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

加油啊!
其實我都好攰,我囡食左藥,係控制到情緒,但佢個心跳得超快,快到好恐怖,同醫生講,醫生換另一隻藥,食左都係咁,醫生話佢對呢啲藥敏感,得呢個隻牌子,所以已經停左藥,無藥食。只能靠佢自己自制

首頁
12345...15

尾頁

跳至