自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

聽到隔離位個媽媽分享,
如果小朋友,有$10帶左返學進行活動,但回家後卻有$20.
細問下,原來攞左同學仔的錢,應該點同佢講好呢?點教返佢呢

大宅

MC(TIGER) 發表於 18-1-18 14:45
聽到隔離位個媽媽分享,
細問下,原來攞左同學仔的 ...

首先語氣一定要溫柔,咪嚇塞佢,唔係小朋友可能一係唔肯講,亦可能會講大話,問佢係咪唔小心扐錯咗其他小朋友d錢,如果係陪佢一斉還番俾同學

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

我都驚,自己小朋友會咁做,所以問下大家

寶石宮

2023年兔年勳章

bigheadshan 發表於 18-1-18 14:54
首先語氣一定要溫柔,咪嚇塞佢,唔係小朋友可能一係唔肯講,亦可能會講大話,問佢係咪唔小心扐錯咗其他小 ...

好方法

子爵府

bigheadshan 發表於 18-1-18 14:54
首先語氣一定要溫柔,咪嚇塞佢,唔係小朋友可能一係唔肯講,亦可能會講大話,問佢係咪唔小心扐錯咗其他小 ...

伯爵府

DHA勳章

MC(TIGER) 發表於 18-1-18 14:45
聽到隔離位個媽媽分享,
細問下,原來攞左同學仔的 ...

1)先了解小朋友拎人地錢的原因. (eg.貪心? 多手? 以為無人要? 想買野?)

2)解釋返比小朋友知道會有乜咩後果.
eg. 不問自取. 視為偷野/ 被偷小朋友唔見左錢. 會唔開心. 重會比媽媽罵....
3)日後有咁情況點做. eg話比老師聽有人跌左錢/ 比返同學仔/ 有野想買話比媽咪知....

侯爵府

artai430 發表於 18-1-18 16:12
1)先了解小朋友拎人地錢的原因. (eg.貪心? 多手? 以為無人要? 想買野?)

2)解釋返比小朋友知道會有乜咩後 ...

詳盡,唔該晒

珍珠宮

回覆樓主

首先問點解人地啲錢點解係佢到,之後再對症下藥

寶石宮

2023年兔年勳章

artai430 發表於 18-1-18 16:12

2)解釋返比小朋友知道會有乜咩後 ...

首頁

尾頁

跳至