時事熱話

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 16:07
無事 ~ 不過先決條件都係要佢唔會講大話屈你

有時得閒都會入去睇下野,唔覺意洗左錢,而家唔會啦!網購安全d。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

KAVEN 發表於 18-1-19 11:01
回覆 414928 的帖子

你好似認為要逼死阿婆先合理?抄咗咩得囉!成件事就系萬寧想出位要搞大佢,但事實錯了 ...
犯左法就係犯左法,我點迫死佢?我叫佢偷印花嗎?件案都未判你知佢一定罪成?犯法行為係做左,但官可行洗佢的權力輕判,難道你認為所有老人家犯案都不用拉?這才是正確?香港開始人口老化,如你所講香港可見的未來應該無咩犯人了。你喜歡罷買就罷買囉,這是個人選擇,同樣地我會繼續支持萬寧。

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

唔知個婆婆點諗,但萬寧印花不嬲都係要加好多錢先換到果啲無謂嘢。邊個希罕唧!
I am Agent P

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

nainaitze 發表於 18-1-19 12:02
認同,始終實情係點大家都唔知道,等官判就最好,可能今次係大集團同老弱婆婆,所以大家反應咁一面倒,但 ...
我只知賊人都會老,點可以因老就當無事發生?我咁睇一人生意,自己話得事放生就放生囉,但人地咁大間公司,如果事事都行「人治」如何服眾?再說今次好彩是佢自己拿翻出來,個經理才可被過一次問責,如果真係唔見公司問責誰負?如果個經理抄人了事,又會被人說成包疵,下次再有這事情人地要點處理?能從多方面睇才看到問題重心。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ar_mak 發表於 18-1-19 16:22
大佬呀,個保安講完咪報警交比警察查囉,個經理唔係請番黎查案架。

做人要用腦嫁,保安講完就信哂 你試吓去見工果陣咁答,睇吓有冇人請 la
總有離別的時候

子爵府

ar_mak 發表於 18-1-19 16:23
因為阿婆係份口供上認左喇,呢個亦係呢一個討論話題。
但個阿婆又唔識字又半盲, 警察可能同佢說簽埋份口供就走得, 所以佢點都要簽架啦...
如果有口供錄影擺上庭度比人睇..咁可能會清楚少少..
我唔知你有無簽過口供紙, 真係要你睇過無問題先簽既. 你認為個視力唔好既阿婆睇唔睇到D阿SIR既字呢?

水晶宮

Abbie_mimi 發表於 18-1-19 13:58
萬寧覺得有失竊去報警,絕對冇問題,問題係印花報大數,冇可能值三萬,就算三百都唔值,為了咁少事搞到公 ...
價值ge野個官接受就得,萬寧應該有指出價值原因,這個根本無得懷疑,對我來講是零,因我唔多換野的,係2手賣印花可能值一元幾毫,但係萬寧角度就值這個價。

翡翠宮

畀面勳章

ar_mak 發表於 18-1-19 16:23
因為阿婆係份口供上認左喇,呢個亦係呢一個討論話題。
呀婆話佢冇認過,係警察氹佢係口供紙簽名。當然呢個可能係律師教佢講,但冇睇哂所有證據就提告,點會冇問題。
日日是好日

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

Chowying 發表於 18-1-19 16:44
做人要用腦嫁,保安講完就信哂 你試吓去見工果陣咁答,睇吓有冇人請 la
...
個經理如果咁同公司講 , 我工作唔包括查案 , 睇怕可能會同阿婆一齊執包袱

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

sangria 發表於 18-1-18 16:59
個印花都幾難估值。佢睇嚟似係一個 right去換/買其他嘢
佢唔係$50
佢係之前消費$50(即另一消費品價值) 得 ...

financial report 會計呢啲redemption program估值,一個印花隨住你買50蚊野有一個就值50蚊,咁買左果堆野係咪唔值錢唔使俾錢?

子爵府

醒目開學勳章

414928 發表於 18-1-19 16:41
我只知賊人都會老,點可以因老就當無事發生?我咁睇一人生意,自己話得事放生就放生囉,但人地咁大間公司, ...
香港早已經不是法治之區,權貴犯法,平民被強迫包容。而家捉個做錯小小事的窮L來祭下旗,彰顯下所謂法治,大把窮L好自豪,覺得自己仍然生活在法治地方,更加出多兩錢力去維護政府。如果有個員工在我公司做咗十幾年,就算兼職都好,拎咗卷印花返去,第二朝一大早拎返來。我唔會報警送佢上法庭,跟住自我感覺良好,覺得自己公私分明,DNA好正,無唐人講人情的劣質基因,認為自己維護咗香港法治的尊嚴。一個無法無天的地方學人講法治?權貴竊國就封官晉爵,窮L做錯小小事就被送上法庭,呢個唔係叫法治,呢個叫偽法治。(高慧然)

複式洋房

我撐呀婆, 做左十幾年唔肯攞綜緩靠自己, 要偷野呢十幾年
大把時間偷, 萬靈大把野值錢過印花可以偷

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 17:01
個經理如果咁同公司講 , 我工作唔包括查案 , 睇怕可能會同阿婆一齊執包袱 ...

其實唔係話要查案 不過大家心中明白,做得經理就唔係傳聲筒,人講就信
總有離別的時候

水晶宮

fanny4 發表於 18-1-19 17:05
香港早已經不是法治之區,權貴犯法,平民被強迫包容。而家捉個做錯小小事的窮L來祭下旗,彰顯下所謂法治, ...
這個是她個人睇法,沒問題,每個人對每件事都有自己的睇法,所以在我立場係支持萬寧做法的,盡量在一個可講法治的地方做到法治應做的野,總好過把一個講法治的地方變成一個行人治的地方好。

翡翠宮

畀面勳章

ar_mak 發表於 18-1-19 16:58
咩叫’所有證據’?未出現果D計唔計埋?
最基本要睇萬寧既CCTV
日日是好日

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有無人解釋下萬0講到印花值五十蚊個有無問題?
女保安睇咗CCTV條片先改口供有無問題
(如果記憶力咁差,好似可以釘得牌)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

minigaga 發表於 18-1-19 17:02
financial report 會計呢啲redemption program估值,一個印花隨住你買50蚊野有一個就值50蚊,咁買左果堆野 ...

所以佢條數好離譜
個 stamp其實係gift, 係一個 option

首頁
45678...14

尾頁

跳至