時事熱話

跳至

首頁
56789...14

尾頁

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-1-19 13:53
咁大間公司一定有公司規矩,報咗警就等警方去查冇錯,查到保安有問題唔係好過私了咩? 由頭到尾大家都好似 ...

你肯定牛奶公司集團是有這樣的明文規定?唔理是什麼原因或許是誤會,只要有懷疑偷竊就報警由警方去查證?更不會說什麼包容嗎?

珍珠宮

minigaga 發表於 18-1-19 17:02
financial report 會計呢啲redemption program估值,一個印花隨住你買50蚊野有一個就值50蚊,咁買左果堆野 ...

唔難估
2手區成交只有 $1

水晶宮

Alex123 發表於 18-1-19 17:28

你肯定牛奶公司集團是有這樣的明文規定?唔理是什麼原因或 ...

難道不是?按正確程序做事有錯嗎? 如果個經理放咗婆婆,而當中有些事情有問題,咁咪變咗個經理有問題?到時有冇人會幫個經理? 點解要講到好似經理玩嘢咁呢?由警察查明唔係先可以公平公正?好似上次有人話呀伯打小朋友要出黎認咁?

大宅

回覆樓主:

其實婆婆係萬0做咗10年,好難話將印花當膠紙,印花同膠紙質感唔同,我當婆婆睇唔清楚,但會摸到,同埋成日摸到嘅嘢好難唔認得!

大宅

回覆樓主

既然睇到第二日阿婆攞返印花去既cctv, 點解唔睇返第一日阿婆攞印花果個情況,我覺得警方責任都好大,查案馬fu.如果一早睇cctv 咁保安都冇機會屈人。

伯爵府

Chowying 發表於 18-1-19 16:44
做人要用腦嫁,保安講完就信哂 你試吓去見工果陣咁答,睇吓有冇人請 la
...

子爵府

最愛是誰 發表於 18-1-19 17:38
其實婆婆係萬0做咗10年,好難話將印花當膠紙,印花同膠紙質感唔同,我當婆婆睇唔清楚,但會摸到,同埋成日 ...

幾多後生遙控當電話攞出街,bk唔少人試過。

伯爵府

記住要告埋個保安比假口供先公平

男爵府

好媽媽勳章

Tracy221 發表於 18-1-19 11:16
其實係架, 而家d人有咩一定係政府錯, 大公司錯, 又唔諗下自己有冇錯, 我地教小朋友偷左就係偷架啦, 邊有得 ...

同意

子爵府

ANNAFRIEND 發表於 18-1-19 17:54
記住要告埋個保安比假口供先公平

呢樣應該要啦!佢搞到警方/律政司出醜。

公爵府

算死草 發表於 18-1-19 17:54
幾多後生遙控當電話攞出街,bk唔少人試過。

跟團旅行退房,真係有人攞人地個遙控當自己電話,自己電話就放遙控架,我以前覺得冇可能只係導遊攪爛 gag,原來現實真係會發生 ~

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ar_mak 發表於 18-1-19 16:57
喂喂喂,係呢個時空之下,保安既權力係高於經理架。用下腦先,如果個經理出貓,個保安緊係郁得佢啦,使唔使 ...

權力就算再高,個保安就算指控既係公司高層,做人都要識得查證!!!你原來唔明咩叫 “查證”呀 唔係權力高就一定啱嫁,保安都可以係賊,講完!
總有離別的時候

公爵府

凝聚態 發表於 18-1-18 17:41
個保安俾假口供,而婆婆事後自己放回原處,便符合婆婆自己的説法,就是她說不是有意偷而只是誤會而拿了,而 ...

入罪成數唔高的話,一般律政師係唔會告的,之前有單院長侵犯弱智院友嗰單就係用呢個理由唔告 —- 但嗰次都有人證物證(精液紙巾),律政師反而覺得證據不足。
今次保安改口供(不誠實證人),婆婆又有cctv 證明佢冇講大話,但律政師就告到底。
你話,點會有人服?

HoneyBee30    發表於 18-1-20 01:01

公爵府

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 18:23
跟團旅行退房,真係有人攞人地個遙控當自己電話,自己電話就放遙控架,我以前覺得冇可能只係導遊攪爛 gag ...

我讀書時試過遙控當計數機攞返學校

公爵府

milk323 發表於 18-1-19 18:46
我讀書時試過遙控當計數機攞返學校

你記住唔好去萬O 返工

禁止訪問

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-1-19 17:32
難道不是?按正確程序做事有錯嗎? 如果個經理放咗婆婆,而當中有些事情有問題,咁咪變咗個經理有問題?到 ...

所以個經理怕上身就等個保安話乜就照辦,什麼也不管?連查問清楚及查看CCTV也不用?

這樣今天這編文章就正好是你的意思?這次我們應該要講公司規定及法治。

香港早已經不是法治之區,權貴犯法,平民被強迫包容。而家捉個做錯小小事的窮L來祭下旗,彰顯下所謂法治,大把窮L好自豪,覺得自己仍然生活在法治地方,更加出多兩錢力去維護政府。如果有個員工在我公司做咗十幾年,就算兼職都好,拎咗卷印花返去,第二朝一大早拎返來。我唔會報警送佢上法庭,跟住自我感覺良好,覺得自己公私分明,DNA好正,無唐人講人情的劣質基因,認為自己維護咗香港法治的尊嚴。一個無法無天的地方學人講法治?權貴竊國就封官晉爵,窮L做錯小小事就被送上法庭,呢個唔係叫法治,呢個叫偽法治。(高慧然)

水晶宮

Alex123 發表於 18-1-19 19:27
所以個經理怕上身就等個保安話乜就照辦,什麼也不管?連查問清楚及查看CCTV也不用?

這樣今天這編文章就 ...

得啦你

男爵府

回覆樓主:

如果呀婆咁都分唔清應該一早比人炒左。因為要個呀婆做清潔,對呀婆人生安全都好危險。

大宅

sangria 發表於 18-1-19 17:24
所以佢條數好離譜
個 stamp其實係gift, 係一個 option

Agree, 一個值0 $option
要加好多錢先換到d無謂嘢,比我即掉

首頁
56789...14

尾頁

跳至