時事熱話

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

minigaga 發表於 18-1-19 23:06

依家最好笑係咁大間公司自己都冇搞清楚件事就報警。偏信保 ...

有冇搞錯唔係你同我講,如果個個好似你咁講仲得了,點解唔尋求公平公正公開既程序?個個都人私了?

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

luvkaka 發表於 18-1-19 23:12
有冇搞錯唔係你同我講,如果個個好似你咁講仲得了,點解唔尋求公平公正公開既程序?個個都人私了?
...

冇人話私了,超碼唔好咁樣衰,到上庭見報先俾人揭穿原來有員工講大話,而自己手中根本有證據驗證,但從來唔去睇。我從來冇講過私了喎,你邊度睇返黎?

伯爵府

吾好玩啦 發表於 18-1-19 18:58
仲有如果個個「一個吾覺意拎走左」之後拎反黎就可以當無事,咁即係拎左D公款去「走一轉」,之後填番都應該 ...
某日聽瘋騷快活人,有位女士同屋企人飲茶,因一時大意忘記付款就離開酒樓,直到下午,呢位女士在衫袋摷到張單,先記起未比錢,於是拿拿臨返去酒樓比錢。如果以你嘅邏輯,呢位女士應該被拉,因為酒樓CCTV有哂證據昵位女士未比錢就離開,但酒樓冇甘做,因為昵位女士成日扶老携幼黎幫襯,酒樓員工都信佢無心之失,佢比返錢就當冇事發生。阿婆在萬寧工作多年,一直紀錄良好,呢件事好大可能同呢位女士一樣係無心之失,其實高層應該先了解事情,比機會婆婆解釋,唔應該一下子就報警,將事情鬧大,仲有點解保安要講大话呢?要煮死阿婆?希望警方告婆婆之餘,亦要控告個保安比假口供,比假口供係刑事,好大罪㗎

大宅

小小題外話
假若我去某店買左一百元野, 佢比二個印花我.
我將印花放在收銀枱面, 然後走左. 某店會如何處理那二個印花?

1. 不理會, 等有興趣的人拿走.
2. 收銀或職員拿走, 以正常比例派比下一個客.
3. 收銀或職員拿走, 當垃圾掉.
4. 收銀或職員拿走, 放在特別容器, 等人認領. 沒人認領就報警处理.

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

414928 發表於 18-1-18 17:00
我尊重萬寧報警的決定,點講都好阿婆係做左犯法的行為,點判係法官的責任,個阿婆有無心真係佢自己先知,但 ...

完全同意

公爵府

kksam 發表於 18-1-20 00:43
小小題外話
假若我去某店買左一百元野, 佢比二個印花我.
我將印花放在收銀枱面, 然後走左. 某店會如何處理 ...

4 樣都唔會,我會叫保安員,因為佢可以令幾個印花變成幾百個,咁就有幾皮野

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mandy108 發表於 18-1-18 18:20
唔好講值幾錢先,印花當膠紙扲走?咁膠紙係咪可以扲走先?偷膠紙就無問題咩?
...

重點

大宅

回覆樓主

我睇返新聞話阿婆搵膠紙座唔到先攞下面果卷,誤當印花係膠紙,咁阿婆搵到膠紙但一直冇用,直至返到屋企毛發現,咁正常搵膠紙係會即刻或者之後都會用,同埋咁幼既膠紙用來綁垃圾袋,又有d唔明。

大宅

回覆樓主

提外話,唔係講個阿婆婆

個個講到印花唔值錢,但又真係好多人儲,亦有人買賣。

有需要買喼買被既人覺得用印花換係平ps:未換過

證如我都唔明咁多人儲7仔印花換無謂野

子爵府

milk323 發表於 18-1-19 18:41
入罪成數唔高的話,一般律政師係唔會告的,之前有單院長侵犯弱智院友嗰單就係用呢個理由唔告 —- 但嗰次都 ...
I agree. I'm all for upholding the law and everything, but this case seems weak compared to other criminal cases that we normally hear from court news - assault, drug-related, fraud, murder.... I don't understand why DOJ insisted on pressing charges given the evidence provided by the Police.
In reality, if we were to send EVERYONE who breaks the law to trial, that would literally bring down the court system cuz there'll be millions of cases to process each day, ranging from people crossing the road on a red light, litter, altercation, swear in public transportation.....
Display Picture from Rita et Machin

侯爵府

Carhy 發表於 18-1-20 00:55
我睇返新聞話阿婆搵膠紙座唔到先攞下面果卷,誤當印花係膠紙,咁阿婆搵到膠紙但一直冇用,直至返到屋企毛發 ...

有疑點!

1.膠紙同印花真係好唔似
2.用膠紙紮垃圾?
3.點解攞公司啲物資走

侯爵府

回覆樓主

最唔明點解比番佢都要報警。佢既然無損失搞咁大做乜?

男爵府

回覆樓主

攞左就係攞左,第2日擺返原位都係攞左!銀行員工可以攞d錢周轉,之後放返原位嗎?

年老可以明明犯法當無嗎?年老可以求情,但攞左就係攞左!

面對弱勢社群,就無視法治嗎

大宅

ryan_mami 發表於 18-1-20 01:19
有疑點!

1.膠紙同印花真係好唔似

如果係用來綁垃圾袋,咁佢果日正常會用左來綁,除非果日唔係做倒垃圾既工作。

男爵府

算死草 發表於 18-1-19 17:54
幾多後生遙控當電話攞出街,bk唔少人試過。

呢個真,果時無興智能電話,去旅行大把人出酒店房是旦攞左個遙控走啦,有時人咁啱果刻某左就係某左架啦

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

其實都好睇誤攞乜嘢,去超市唔記得比錢,d失魂魚唔知係咪比返就冇事。

如果話誤攞公司界刀文具果d,如果你誤攞兩三把刀比人捉到都要解釋。

萬靈職員如果唔少心屁股痴兩隻印花,我諗都可以話誤痴。

好耐前公司有個婆拎好多條公司新既白毛巾同厠紙走,冇人話敢話佢,覺得小事,但明文講如果攞公司產品係屬於偷。其實好睇你誤攞果樣係乜嘢。

如果保安比假口供,查明屬實我覺得一定要追究,阿婆如果有拎就算放返都係有拎,如果誤拎係講得通,咁我都相信香港法律會判佢冇事,但我自己覺得阿sri查案有媽夫,冇查清就檢控。

男爵府

414928 發表於 18-1-18 17:00
我尊重萬寧報警的決定,點講都好阿婆係做左犯法的行為,點判係法官的責任,個阿婆有無心真係佢自己先知,但 ...

少有既理性分析,支持 !
香港既核心價值,香港既法律精神,香港人聞名全球嚴格又有效既管理方式,希望仲可以捍衛(唔係話個婆婆一定有心,但無心疏忽都係錯,好多case個官都話值得同情,令人唏噓,但錯就係錯,呢個係法治社會,唔係大陸,講人治,法律既精神係咁)

大宅

我覺得係咪個保安同經理一直都同呀婆有牙齒印?一見到呀婆有d唔對路就諗住整走佢,但無諗過會搞成咁

大宅

回覆樓主

據了解,警方初時不知道李已在案發翌日朝早,即去年7月22日,將涉案一卷印花放回原位。直到辯方大狀沈智輝得悉李說法後,向警方要求索取22日的閉路電視,才確認李確已將印花歸還。於是警方再找趙愛虹錄口供,出現了趙第二份口供。

可能係萬寧同警方都俾個保安呃左

首頁

尾頁

跳至