跳至

首頁

尾頁

複式洋房

雅麗斯學術上好唔好?洗唔洗外補
雅麗斯升小好唔好?
雅麗斯同兆彼邊間比較好?大家點揀

大宅

ai5656 發表於 18-1-18 18:24
雅麗斯升小好唔好?
雅麗斯同兆彼邊間比較好?大家點揀 ...

我發現呢到好小人講雅麗斯,吾通好差?因為我都想了解更多

大宅

ai5656 發表於 18-1-18 18:24
雅麗斯升小好唔好?
雅麗斯同兆彼邊間比較好?大家點揀 ...

我諗我可以答到你少少,我大仔係雅讀左4年,細女係雅讀左1年n, 而家係兆彼讀緊k1!
雅學術上都OK的,寫既字同k3既適應小一課程都幾好,要吾要外補呢d係好個人既選擇,睇你自己要求,同想小學係選咩小學呢!
另讀咩幼稚園同升咩小學就無咩關係,主要睇返個一年d家長既選擇,出生率競爭大吾大,我仔個年都派得幾好,好多大抽獎派得吾好既,叩門都叩得返心儀小學!
兆彼我暫時讀左半年,認識吾算太深,但我覺得幾好,英普上課時間比雅多,女女講返俾我聽,上課係好開心,好活動教學,好多野玩但又認識到好多,最吸引我係學校活動空間大,呢個係我轉校最大既原因!

大宅

tcm1018 發表於 18-1-18 23:35
我諗我可以答到你少少,我大仔係雅讀左4年,細女係雅讀左1年n, 而家係兆彼讀緊k1!
雅學術上都OK的,寫既 ...

我反而調轉,大女讀兆彼3年,上小學的確有d吃力,開頭要慢慢適應。
細女將會讀雅麗斯4年,4年後我地可以再傾返呢個話題(emoji)

大宅

我同事個女響兆彼讀k3,佢話D野好淺,而且工課少,佢都驚出年升小學跟唔到

複式洋房

tcm1018 發表於 18-1-18 23:35
雅學術上都OK的,寫既 ...

多謝你咁詳細既講解
因為我都想佢讀圓玄,唔知學術上夠唔夠

大宅

ai5656 發表於 18-1-19 03:13
多謝你咁詳細既講解
因為我都想佢讀圓玄,唔知學術上夠唔夠

我大仔就係讀緊圓玄小一,不過只靠幼稚園一定吾夠,面試考既野吾會係幼稚園咁淺,要讀圓小,除非本身英普好好,如果吾係其實上到k3, 就算d人讀津小,好多小朋友都有外補,因為一上小學,d野係深好多!
不過圓玄係要應付面試英普個關,返左學之後,d課程我覺得算淺,有d仲淺過津校,我睇過津校d小測考試卷仲深,反而圓玄好簡單!

大宅

chacott 發表於 18-1-18 23:42
我反而調轉,大女讀兆彼3年,上小學的確有d吃力,開頭要慢慢適應。
細女將會讀雅麗斯4年,4年後我地可以再 ...

你大女讀邊間小學?其實我選幼稚園吾係靠學校教佢學術野,學術我覺得真係要出面外補or自己教先可應付小學!
但兆彼環境真係好過雅麗斯好多,雅麗斯小朋友冇咩地方走動!

子爵府

tcm1018 發表於 18-1-19 09:43
我大仔就係讀緊圓玄小一,不過只靠幼稚園一定吾夠,面試考既野吾會係幼稚園咁淺,要讀圓小,除非本身英普 ...

咁家長面試係咪都係用英普?

大宅

days.bb 發表於 18-1-31 16:12
咁家長面試係咪都係用英普?

家長自己決定,無限制!我地用廣東話,學校講過家長用咩語言無影響分數,又吾係我地讀書

別墅

請問大家知道雅麗斯N 班至K班 一星期有多少堂是英文/普通話堂

首頁

尾頁

跳至