1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔係12月細B。剛剛上星期開始PN下午班(插班入)。本以為學校特為細B開了一班全細B班應該冇問題,因為大家差不多。但只從上星期開始返學,在上班時哭不在話,每晚睡得差常發惡夢,食嘢有冇胃口,平時好開朗嘅佢變得冇晒心情。我懷疑佢心理或生理都可能未準備上學,可能佢覺得要和照顧者分離對佢嚟講實在太大打擊。

我和先生都係上班一族,上星期開學已經特登請假陪佢開學。但無論係我哋或姐姐帶他上學,佢都好唔開心。早上起身心情還可以,但一到11:30am要食午飯嘅時候,佢已經開始變得心情低落,到出門口換校服就大哭大鬧話要瞓覺。

我好驚咁樣落去佢有心理問題。真係唔知應唔應該繼續比佢讀下去,或是等延遲到九月才上PN班,因為始終佢都係超細B.

但好多朋友對我說,這只是小朋友必經階段?

好煩,亦好心痛(emoji) 應該點做呢?

男爵府

floriechan 發表於 18-1-18 21:26
阿仔係12月細B。剛剛上星期開始PN下午班(插班入)。本以為學校特為細B開了一班全細B班應該冇問題,因為大家 ...

應該係分離焦慮,而且男仔各方面都會比女仔慢,分離適應亦都需要較長時間。
如果許可,退學返下playgroup,慢慢適應,岩岩2歲仲係好細個

子爵府

2018復活節勳章

pn有無午睡架? 佢似係瞓唔夠晏覺

大宅

agree 岩岩2歲仲係好細個, 有時覺得咁細個就要佢地番學好陰公

珍珠宮

回覆樓主:

下午班?甘咪無午睡lor?唔夠訓小朋友情緒係超級差ga!唔好信咩佢唔訓個d,你問100個100個都話唔訓ga la,一定要俾時間佢地午睡,唔午睡都係係床休息,下午班可能未適應到,試下早d起身等佢午飯前睡一陣,或者放學後訓陣(但夜晚就要遲d訓啦)

複式洋房

怪獸青BB 發表於 18-1-19 10:54
下午班?甘咪無午睡lor?唔夠訓小朋友情緒係超級差ga!唔好信咩佢唔訓個d,你問100個100個都話唔訓ga la,一定要 ...

囝囝昨晚又發惡夢!所以我和老公決定今日同校長傾下可唔可以延遲多一兩個月才入學,或者將個學位延遲到今年九月新學年度。

我真係唔忍心見到兩歲小朋友咁大壓力(emoji)

希望學校校長可以通融下啦!

男爵府

阿仔係12月細B。剛剛上星期開始PN下午班(插班入)。本以為學校特為細B開了一班全細B班應該冇問題,因為大家 ...
有冇同老師溝通過, 小朋友係學校表現如何? 我女都係12月細b返下午PN, 唔肯換校服, 有時唔肯食中午飯, 入學校門口有時都會喊, 但係家長走左佢自己去學校都玩得幾開心, 放學都係笑住走出黎, 返屋企仲會同我講佢好鐘意小朋友, 婆婆(我地兩公婆要返工, 平時婆婆湊)會買定面包等佢放學, 返到屋企亦會俾佢瞓一陣.如果你覺得小朋友情緒受影響, 而且學校生活係唔開心, 適應唔到的話, 我都建議遲d先讀, 每個小朋友都唔同, 未ready就逼佢上只會令佢更抗拒, 以後都討厭返學仲麻煩.

珍珠宮

floriechan 發表於 18-1-19 12:06

囝囝昨晚又發惡夢!所以我和老公決定今日同校長傾下可唔 ...

我仔無返學有時都會發噩夢,日間玩得太勁就會,但我覺得學校唔會俾你留住學位lor,唔返就要退學啦,K1有offer未?等9月讀K1 lor,N其實讀唔讀都得,可以去返d playgroup啊,有得揀時間,自由好多

複式洋房

EudyptulaMinor 發表於 18-1-19 12:30
有冇同老師溝通過, 小朋友係學校表現如何? 我女都係12月細b返下午PN, 唔肯換校服, 有時唔肯食中午飯, 入學 ...

我有同老師傾過,她説仔仔在上班時心情都大起伏。他試過上堂時哭到嘔。有時又ok.

其實我最擔心係佢成個人冇晒笑容,有冇胃口食嘢。

大宅

回覆樓主:

男仔比女仔發展會慢dd,剛2歲仲係好細,點解唔俾佢上下playgroup先?我仔11月出世細b,每星期上親子playgroup,學少少規矩又玩下,我仔好開心,打算直接面k1算,如果咁細返學,到佢要讀k1驚左最慘 唔好話n,我大仔7月b,返k1都要適應成個月先叫做依家開開心心返學。

複式洋房

ch14kwok 發表於 18-1-19 15:34
男仔比女仔發展會慢dd,剛2歲仲係好細,點解唔俾佢上下playgroup先?我仔11月出世細b,每星期上親子playgro ...

其實由佢13個月開始,阿仔已經有在同一學校上playgroup(有家長陪他同)。 每星期一堂2小時。他好喜歡上playgroup,未出門先興奮那種。所以我們以為他已經熟悉了學校環境,雖然不同老師,但也應該不陌生。

他上playgroup 時好開心的!點都估唔到返PN班有咁大轉變!

大宅

回覆樓主:

返n係未全日?可能太辛苦。時間好長,我大仔返k返半日,下午返來都好攰了,要午睡。

複式洋房

太細啦,佢心理未ready, 等佢九月先返啦。我個女都2.5先返,差半年其實差好遠。

大宅

我小朋友都係12月B.....我係上年12月已決定退學!因為覺得佢太細個,唔捨得,又怕佢容易病!我係佢準備返學前兩個月已經成日同佢講返學好開心,會有好多小朋友同佢玩,佢聽到都好開心但係一知道返學校媽媽唔可以跟住佢,佢就會喊....之後每次見到校車都會講唔返學.!

複式洋房

l.emily 發表於 18-1-21 01:17
我小朋友都係12月B.....我係上年12月已決定退學!因為覺得佢太細個,唔捨得,又怕佢容易病!我係佢準備返 ...

我最後都係決定同佢退學。見到佢咁緊張,瞓又瞓得唔好,食又食得唔好,真係唔忍心。

退咗學之後,我同佢講媽咪等你大個仔啲先再返學啦,而家我哋好似平時咁去公園玩,去playgroup玩啦。雖然只是2歲仔,但佢好似放下心頭大石咁,開始有返笑容。我已經知道我選擇正確了.(emoji)

男爵府

回覆樓主:

所以好多人超細b都係遲一年讀pn,到k1做超大b,1來心理生理比較好,2來好多名幼喜歡超大b

珍珠宮

回覆樓主

始終係細b,最好就推遲到9月開學再讀。我聽到都覺得好肉赤啊

洋房

floriechan 發表於 18-1-21 17:19
我最後都係決定同佢退學。見到佢咁緊張,瞓又瞓得唔好,食又食得唔好,真係唔忍心。

退咗學之後,我同佢 ...

做得好! 要相信自己身為阿媽嘅直覺,叻!

咁細個未預備好真係冇需要迫佢分離返學,冇理由為咗方便大人而要小朋友承受冇必要且難以承受嘅心理壓力。

大宅

其實我仔之前都係返N班下午的, 返左一個月都唔夠, 發現佢黑眼圈都出晒黎, 成日話唔要返學, 返學個人好呆(應該係唔夠瞓既關係)最後我同佢退學, 跟住學校又話有早班可以比佢試下(原本係FULL左的), 之後佢返左早班就好好多, 因為生理時鐘配合到, 之後上堂就好開心了. 可能你小朋友唔夠瞓, 我認為如果無早班就不如真係等你小朋友大D才上學啦, 反正N班都係回學校唱下歌, 玩下之嘛, 無謂令你孩子咁辛苦..

男爵府

回覆樓主

你呢個警醒左我。我仔都是11月尾出世 我都曾經好想佢讀pn. 但一直唔收,先諗住比佢讀playgroup,但心裏都係想佢讀pn. 依家我睇完你嘅野。都覺得上唔到pn唔係壞事。仔。係嘅寶貝仔。真係唔忍心咁細個就要佢返學。小朋友應該有小朋友應有嘅世界

首頁

尾頁

跳至