親子旅遊

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

wai001 發表於 18-2-4 19:56
可以,係包博多→熊本,或熊本→博多依程新幹線!

thanks
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

回覆樓主:

我都plan緊去九州,會在由布院租車,鹿兒島還車。 請問師兄以下大分和熊本會否很趕? 白川水源值得去和查車難找嗎?

Day1 15:25 到福岡機場
鳥栖outlets
Day2 一風堂child kitchen,能古島
Day3 小倉生命之旅博物館,旦過市場,小倉城,riverwalk
Day4 坐由布院之森->由布院温泉旅館,
别府地獄温泉、志高湖
Day5 取租車,九州動物園,金鳞湖
Day6 由布 --> 阿蘇火山口,白川水源/草千里 --> 熊本
Day7 天草海鮮藏賞豚
Day8 童話館
Day9 樱島 + 水族館
Day10 還車,Aeon Mall
Day11 鹿兒島回港

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

aeneas2011 發表於 18-2-5 16:55
我都plan緊去九州,會在由布院租車,鹿兒島還車。 請問師兄以下大分和熊本會否很趕? 白川水源值得去和查 ...
首先你有無查過由布院借鹿兒島還車既附加費係幾多?

男爵府

shinku 發表於 18-2-5 19:08
首先你有無查過由布院借鹿兒島還車既附加費係幾多?

我冇問老公喎 ,佢只話想揸車去動物園,及熊本去鹿兒島遠所以揸車。我哋第一次去玩&自已plan揸車。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

aeneas2011 發表於 18-2-5 19:35
我冇問老公喎 ,佢只話想揸車去動物園,及熊本去鹿兒島遠所以揸車。我哋第一次去玩&自已plan ...

咁。。。。你應該知道左之後會放棄。

首先唔係間間租車公司同分店都可以甲租乙還,然後咁遠距離通常要收附加費而且唔會平,我以其中一間租車公司為例,佢附加費係 14.58 千 yen,即係 14580 yen,接近呢間公司租三日車既價錢。

男爵府

shinku 發表於 18-2-5 21:13
咁。。。。你應該知道左之後會放棄。

首先唔係間間租車公司同分店都可以甲租乙還,然後咁遠距離通常要收 ...

問了老公,经Times在由布院租車,車租¥36xxx, 鹿兒島還車的附加費¥4xxx. 謝謝你的提醒。
另請問白川水源易找嗎?還是去草千里好d?

珍珠宮

aeneas2011 發表於 18-2-5 22:57
問了老公,经Times在由布院租車,車租¥36xxx, 鹿兒島還車的附加費¥4xxx. 謝謝你的提醒。
另請問白川水 ...

可以請教一下你先生係經邊到訂的嗎?
睇times 官網,由布院應該無分店,然後甲租乙還附加費就咁查應該都唔止 4xxx yen ?

男爵府

shinku 發表於 18-2-6 07:02
可以請教一下你先生係經邊到訂的嗎?
睇times 官網,由布院應該無分店,然後甲租乙還附加費就咁查應該都唔 ...

原來係大分取車鹿兒島還車,不同地方附加費¥5400.

珍珠宮

aeneas2011 發表於 18-2-6 21:20
去番 tabirai 網站查,其他租車公司附加費都係萬幾円,單單只有 times 平一半,
而且係 times 官網訂都係要過萬円的附加費,
雖然呢個中介網站都好可信,
佢有D野真係平過官網又有優惠,
我都用過幾次,
不過都建議你用電郵之類向 times (大分或鹿兒島分店)確認一下。

珍珠宮

aeneas2011 發表於 18-2-5 16:55
我都plan緊去九州,會在由布院租車,鹿兒島還車。 請問師兄以下大分和熊本會否很趕? 白川水源值得去和查 ...

講番行程,你有無用 google map 規劃行程工具查過每個景點之間既行車時間?
就咁睇係OK,
記得預多D駕車時間。

火山口,so far 警告級別己去番最低既 level 1,
不過因為「火山口周邊需要重新整備,從火山口約1km的範圍內仍禁止出入」,
我諗而家自駕都係上唔到去住,
最新消息可以睇呢到:

https://www.kyusanko.co.jp/aso/lang_tw/

白川水源我無去,
不過如果用車上加 google map 既導航,
又預先查好停車場位置的話,
大部份地方都唔會太難搵的。

另外,由布之森票好搶手,如果唔係一早係網上買好,
可能到時買唔到票。

男爵府

shinku 發表於 18-2-7 09:15
去番 tabirai 網站查,其他租車公司附加費都係萬幾円,單單只有 times 平一半,
而且係 times 官網訂都係要 ...

知道,我哋會再同 times 確認多次。多謝詳細解答

珍珠宮

wai001 發表於 18-2-3 12:28
我去6天,會買個JR rail 3-days pass,其中三天分別去:熊本、長崎市景點+稻佐山、門司港+小倉,之後頭同 ...

而家,我哋反而擔心上稻佐山,及去門司港果兩日會好凍!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

https://www.jnto.go.jp/weather/chc/area_detail.php?area_id=8210

福岡天氣預報
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

男爵府

aeneas2011 發表於 18-2-6 21:20
真係好抵喎, 我check過Tocoo book Times, 福岡機場租大分還要加¥10000,
福岡機場租博多/天神還就唔洗加錢

珍珠宮

Streetboy 發表於 18-2-8 11:32
真係好抵喎, 我check過Tocoo book Times, 福岡機場租大分還要加¥10000,
福岡機場租博多/天神還就唔洗加錢 ...
福岡同博多/天神都係同一個縣,而且兩者距離其實好近。所以唔收係正常。

福岡同大分就唔同縣,唔同縣要收附加費係好合理。

別墅

imiffy 發表於 18-1-19 13:21
我地都係4月中去福岡7日,先去別府/大分,之後4日都會stay 博多,現在仲plan 緊行程。
...
我3月初去都係7日,福岡-》熊本-》阿SO-》別府-》湯布-》福岡

好緊臭

珍珠宮

回覆樓主:

http://www.nishitetsu.jp/bus/rosen/100.html

來往博多← 中洲川端 →天神,可坐100円巴士

珍珠宮

回覆樓主:

http://www.fukuoka.com.hk/generalinfo/usefulinfo/100yenbus

福岡都心100日元巴士

珍珠宮

wai001 發表於 18-2-18 04:31
http://www.nishitetsu.jp/bus/rosen/100.html

來往博多← 中洲川端 →天神,可坐100円巴士

因為好短程,超方便,又平!

別墅

wai001 發表於 18-2-3 13:34
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/train/yufuin_no_mori.html

暫時由布院之森原本之鐵路段未恢復, ...

我四月頭去,原打算福岡去由布院住一晚溫泉飯店,第二曰再落別府,都時坐由布之森由福岡到由布是否佇仍是比原定車程時間double了?有冇人最近去過?

是否要改行程?因已買三天jr pass,煩惱中。。。

首頁
23456...8

尾頁

跳至