自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Huuu 發表於 18-1-19 19:01
唔好話洗衣機呀~
電視,冷氣,窗簾電動……叫得師傅上門都係350-650蚊‘’‘’上門費“”,基本 common se ...
佢就根本連抬都無抬起部機,只是按幾個掣,試下水,就收$500,係我唔知價,下次我寫$1000,麻煩收$1000,多謝晒!

大宅

VickiC 發表於 18-1-19 19:04
500維修費邊有可能,未睇實物邊有人答到你。
500$去先達整電話都唔夠啦。
...

我預咗維修費會有多無少,但檢查費$500嘅話,我會搵原廠檢查!我好慶幸無寫一千大洋囉!

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

通常過了保養我都係叫原廠師傅check,唔會差好多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

問左原廠先麻.

大宅

Kmee@@ 發表於 18-1-19 19:07
通常過了保養我都係叫原廠師傅check,唔會差好多。
都係有早知,無乞丐,講完仲衰話無講!

用戶要求終止服務

師父無錯.

大宅

kit2004 發表於 18-1-19 19:08
問左原廠先麻.
問咗$450檢查,嫌貴,點知越攪越衰,想死!

子爵府

回覆 chingsong 的帖子

調轉頭咁講, 你開價$1000, 難度唔係真心肯比$1000? 唔係肯比$1000, 就唔好學人扮豪開$1000啦
任何師父上黎維修電器, 除非無零件要換, 否則點可能即時維修到呀, 你用下個腦啦

今次檢查費$500, 其實都屬於市價, 大佬呀, 人地唔係住你隔離, 黎你屋企都要交通費, 況且人地話下次再黎整, 都唔再收你檢查費, 咁你仲想點

如果你執著過佢貴過原廠, 咁你咪搵原廠囉, 又話要急住用所以要call師父, 咁要快就自然要比多少少錢架啦, 你有無常識呀, 既然咁唔憤氣街既師父貴過原廠, 當初就唔好自己開價$500啦, 睇下你開$300有無人眯你

大宅

mok239 發表於 18-1-19 19:10
師父無錯.
多謝,最錯我講多錯多?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

chingsong 發表於 18-1-19 19:10
500當交學費,下次精明d問晒兩邊價先.不過我覺得原廠有保障d.

侯爵府

chingsong 發表於 18-1-19 18:19
我寫的預算金額係維修費,不是檢查費,我諗大家唔會自己寫$500檢查費呀?維修費當然會有多無少,如果連檢查 ...

你出post 個時點寫?
寫'維修洗衣機- 預算金額$500' 對嗎?
我明既、你預左維修費會多過五百、無唸過無得整或佢咁求其睇兩睇就話無得整、所以一早無預計及問如果無得整咁上門檢查費點計、對嗎?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

用戶要求終止服務

chingsong 發表於 18-1-19 19:12
多謝,最錯我講多錯多?
你自認, 無人阻你.

大宅

義氣仔女 發表於 18-1-19 19:11
回覆 chingsong 的帖子

調轉頭咁講, 你開價$1000, 難度唔係真心肯比$1000? 唔係肯比$1000, 就唔好學人扮豪 ...
多謝你,如果我寫$1000,我唔俾,你估個大隻佬會唔會咁「順灘」咁走出間屋,預算金額唔係只屬檢查費吧!又唔係大行,數目可以斟酌,佢蝦我唔識,講咩到得,我一個婦孺,可以點?下次應該即刻報警,唔駛上嚟寫水蛇春咁長,多餘!

大宅

SaBB 發表於 18-1-19 19:14
你出post 個時點寫?
寫'維修洗衣機- 預算金額$500' 對嗎?
我明既、你預左維修費會多過五百、無唸過無得 ...
預算唔係我講,係個app嘅default,我誤會好了

大宅

mok239 發表於 18-1-19 19:14
你自認, 無人阻你.
多謝晒你

用戶要求終止服務

chingsong 發表於 18-1-19 19:20
多謝晒你
You're welcome!

子爵府

chingsong 發表於 18-1-19 19:10

其實450 唔貴

大宅

Ytteb 發表於 18-1-19 19:24
其實450 唔貴
C9窮,咪覺得貴!

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

唔好嬲啦, 經一事長一智.

我覺得樓主唔應該想得D師傅太美好, 一般師傳都係有遲無早既, 佢地無什麼時間觀念, 一定唔準時, 所以約師傅D時間最好預鬆D.

另外, 佢地唔整機都一定要收上門檢查費, 一般都係幾百蚊, 除非係你一直用開好熟既師傳. 你 quote $500, 就一定係檢查費, 因為佢都未睇過部機, 無可能會知道壞什麼/要換什麼零件.

至於師傳禮貌方面, 就唔好對佢地有任何期望. 雖然都有D好既.

結論: 如果過左保養期, 壞左既電器, 有時唔太貴我寧願買過部新既, 因為整左都唔知可以用幾耐. 又無咁費神去約人整, 又唔知整唔整到....

首頁

尾頁

跳至