自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

我女3歲了。 有啲行為我覺得有問題,所以我都有同學校老師講,話呢種年紀會係咁,唔成習慣就可以,要教導返佢。

1. 阿女好硬頸,我叫佢唔好做,佢偏係要做,例如: 我話唔可以貼貼紙係地下或牆度,或啲貼紙唔玩得住,阿女係唔理,會照貼,於是我會話佢,阿女就會喊

呢個時候,我媽咪就話,唔緊要喇,咪由佢貼囉~ 唉~

我有同我媽咪講話唔可以咁,我教緊個女希望佢唔好出聲,但我媽咪有時係驚個孫女唔開心,因佢得呢粒孫,好錫佢 (遲啲我地一家會同我媽咪同住)

2. 阿女學識咗推卸責任,例如,佢唔小心撞到枱或櫈個啲,佢會打張枱同櫈,話我嬲你呀,撞到我,呢個時候我就會話,唉呀,櫈櫈,對唔住呀,囡囡唔小心撞到你好痛呢~ 有冇事呀,之後再同個女講返,叫佢諗返點解會撞到,我多數係等佢講返,之後佢係知自己唔小心,我就會話唔可以有咩事都話人地唔啱,要諗下自己有冇唔啱。

好喇,囡囡係明呢個道理,但一去到我6299度時,我99係會話,都係張櫈唔好,撞到你,打返佢,有時阿女撞跌個杯,因為佢爬枱,我99話因為隻杯太高所以先會比阿女撞跌,又試過整亂我姑仔啲野,就話我姑仔放得唔好比我女攞到

我知長老們都好錫我個女,但隨住我個女大,佢識好多野,我深深體會到學壞真係一舜間就得,我要教返好,真係要用好多時間。

點可以同佢地講唔好再同阿女咁講? 其實我都已經出咗聲了,但佢地又得我太緊張,成日剩係話小朋友係咁架喇, 好老實,呢句我聽到真係超銀耳。

其實仲有好多事,但我有時都已經忍住唔出聲,只係返到屋企時同個女講下道理,到唔聽,我要同學校老師講返,阿女勁聽老師話。老師一講基本佢係會做到,但我自己都覺得自己好失敗,要用比較多時間去教佢

寶石宮

2023年兔年勳章

淘寶 發表於 18-1-19 22:26
我女3歲了。 有啲行為我覺得有問題,所以我都有同學校老師講,話呢種年紀會係咁,唔成習慣就可以,要教導返 ...

有無雙重標準?
去長老屋企貼牆拍枱拍凳得唔得

侯爵府

2018復活節勳章

Poyau 發表於 18-1-19 22:35
有無雙重標準?
去長老屋企貼牆拍枱拍凳得唔得

當然唔可以,我都叫個女唔可以咁做。
其實呢啲行為就係去到婆婆屋企,同我6299屋企時發生頻率最高。

老師有話過可能知道有人撐佢所以先會咁做。 係屋企唔係話無,但少啲,但都試過話極唔聽,我罰佢無得玩。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

有人做架兩又改變唔到,唯有閉門教仔。你唔攞返主導權,個女只會變本加厲唔聽你枝笛

公爵府

回覆樓主

一星期見一次唔駛太擔心,個女知係要跟你嘅規則。但你媽媽未來同住可能煩少少。不過,自己家長容易處理d. 我覺得,大事堅持,小事就算數。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-19 22:44
有人做架兩又改變唔到,唯有閉門教仔。你唔攞返主導權,個女只會變本加厲唔聽你枝笛
...

agree........就算吾糸老人家,2公婆都有意見不同。很煩。所以最好不要住在一起因爲敎不到

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女3歲了。 有啲行為我覺得有問題,所以我都有同學校老師講,話呢種年紀會係咁,唔成習慣就可以,要教導返 ...

同住左仲大鑊

侯爵府

2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-1-19 22:44
...

係呀,好彩阿女有時都會聽我講,但以家佢識駁咀,一句講過來話嫲嫲都係咁喇,婆婆都係咁喇。

我唯有講話咁做唔啱,教返佢應該點做,但有時會做唔到,又要再講多次。

係屋企都可以咁,但係街,明明係佢唔小心撞到人,就話人地撞到佢,我會先同個個人say sorry先,但阿女點都唔講講對唔住,我都會再同個個人講唔好意思,之後會再教返佢,話返比佢知,同叫佢諗下點解會撞到人。

真係令人頭痛架。

大宅

回覆樓主:

其實老人家好多都會咁樣, 之前婆婆都會拍地下 賴地硬, 我會即刻出聲,小朋友唔係咁教。
之後婆婆都好醒目,我教親女,鬧得幾金都好,都唔會出聲。
當然自己阿媽會好啲。

去到奶奶度, 我唔會出聲, 最多係啤住個女, 一係叫老公講。

wcpcelia    發表於 18-1-21 19:33

大宅

回覆樓主:

你個case好典型,同我外甥一樣,但佢父母兼夾我父母都係由佢。係佢呀嫲到就好d,因為怕姑姐。

侯爵府

2018復活節勳章

heilok 發表於 18-1-19 22:47
一星期見一次唔駛太擔心,個女知係要跟你嘅規則。但你媽媽未來同住可能煩少少。不過,自己家長容易處理d. ...

我已經同媽咪講咗,我教女時真係唔好出聲,還好地,我媽咪一時時會咁,除非阿女喊到好大聲 佢會氹。

我個刻就會捉阿女入房閉門教女

寶石宮

2023年兔年勳章

淘寶 發表於 18-1-19 22:38
當然唔可以,我都叫個女唔可以咁做。
其實呢啲行為就係去到婆婆屋企,同我6299屋企時發生頻率最高。

無雙重標準 無得咁樣叫長老唔好咁做

水晶宮

回覆樓主:

嘗試下再同所有家人講,教緊女既時候咩人都唔可以插咀, 小朋友好識睇人眉頭眼額,知道有人撐就會放肆d架。

侯爵府

2018復活節勳章

luppy 發表於 18-1-19 22:47
agree........就算吾糸老人家,2公婆都有意見不同。很煩。所以最好不要住在一起因爲敎不到
...

因為我爸爸走咗之後,得返我媽咪一個人,媽咪年紀都唔少了,要照顧住佢。

因為某一啲理由,我要7月先搬入去住。 家中已裝修好了。

侯爵府

2018復活節勳章

SandyBabyChu 發表於 18-1-19 22:50
其實老人家好多都會咁樣, 之前婆婆都會拍地下 賴地硬, 我會即刻出聲,小朋友唔係咁教。
之後婆婆都好醒目 ...

係呀,自己媽咪可以講,但我99個邊我好難出聲。 好彩一星期一次我有時都算了。

公爵府

我為咗唔想個仔學壞,搞到幾乎斷6親!仔現已16歲喇,行為端正,我覺得十分值得,尤其當我見到啲侄仔比長老縱到壞晒,我更慶幸自己當初企得夠硬!

侯爵府

2018復活節勳章

homei888 發表於 18-1-19 22:51
你個case好典型,同我外甥一樣,但佢父母兼夾我父母都係由佢。係佢呀嫲到就好d,因為怕 ...

我個女見到二舅父同細舅父係會驚啲。 因為雖然佢地唔會鬧佢,係會話佢,再無改就無視佢,囡囡好鐘意同舅父玩

侯爵府

2018復活節勳章

Poyau 發表於 18-1-19 22:52
無雙重標準 無得咁樣叫長老唔好咁做

之前都覺得問題不大,但後來我發現佢有呢啲行為真係好令人頭痛。

當小朋友學識認知,原來要學壞係咁易 (詞句可能誇張咗)

侯爵府

2018復活節勳章

baby_yee 發表於 18-1-19 22:52
嘗試下再同所有家人講,教緊女既時候咩人都唔可以插咀, 小朋友好識睇人眉頭眼額,知道有人撐就會放肆d架。
...

講咗了,無視。 可能見孫女真係太少,所以先會咁,好多人叫我忍下。

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至