婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公個細佬爛賭已經係由結婚第一年開始黎借錢。
我生大囡又黎借,以上兩單老公話有還。(佢老婆已經六七年吾使做,又租豪宅住,成日fb 曬下收收石、收名錶、又送下新iphone 氹老公,食又食貴野)
到我再有細囡,發現叔仔話玩大左,欠下幾百個,我又發現老公偷偷把花紅報細數,餘數又借左俾佢細佬。我當然發我老公爛,甘借法都吾係辦法,老公誓神劈願話吾會再借。甘佢幾十個我當跌左以後一了百了。
甘個叔仔條數大要加押左奶奶層樓黎填,借左百幾出黎,每月還二萬。
本身叔仔有份工都有三萬幾月,佢扮病走去袐撈,我年頭同奶奶講叫佢要老老實實返去返工,條數就慢慢還,勸返佢老婆出黎做野(佢大仔都就上中學,細囡讀緊小學)。
但近日,俾我發現原來老公又偷偷地借多十萬俾佢細佬,弟婦同我老公講話冇錢交租,要同細佬一人帶一個住外父同奶奶屋企,我老公問佢弟婦介吾介意老爺奶奶去佢地度住(大三房),租老爺度出去,佢弟婦話會吾開心核係吾俾佢地去住啦,我老公居然話交租應該可以幫佢地交。
近幾個月,佢細佬話份工就黎冇,要去同朋友開茶餐廳,去奶奶度借左廿萬用住先。後來我發現原來佢個廿萬話成年冇做過野周圍問人借錢,攞左奶奶既錢去還街數。(奶奶未知,我老公知)佢欠落老公朋友公司既四萬應該都係我老公還。
然後,近呢個月話連還銀行既錢都冇,老公話幫佢供住先。
呢一年,老公已經幫左佢五十萬,奶奶間屋又按左百幾,又羅左佢廿萬。
點解有人可以甘衰?而有d甘既屋企人會一路縱容佢。總之我一開口講親佢細佬,c6就黑面,話佢人生低谷,話我斤斤計較。
我依家兩個囡(k1同10m)加個姐姐,又要供樓,我地返工,但開支都好大,點解佢又吾為我地屋企著想下,真係好灰心,多年困擾,最近我想點可以保障返我兩個囡,總有日又話去死我老公落答揹佢d數,搞到我想離婚。(冧左一年)

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 chanchan11111 的帖子

你叔仔欠啲事隨時都幾十個甚至幾百個, 幫唔落, 你唔拉閘, 以後有排你煩.今次你再唔企硬, 後果令人擔心

男爵府

回覆樓主:

只有佢地自己醒覺先解到,唔係你老公誓言都係無用,有細玩到大又點會唔幫,一係你同c6定左你地所需家用開支你c6要比嘅金額,其他就佢就零用唔理佢,唔係只會你自己唔開心

公爵府

回覆樓主:

一名三萬多元月薪族竟然可以租住一千六呎的豪宅?簽租約時業主不用睇收入証明?認真無法理解。

公爵府

回覆樓主:

不如廿樣啦?反正你老公有太多錢借俾人,不如今後家中一切開消由他一人負責,特別是大數,例如:供樓,水電媒,差響,你的收入只留做後備(私已錢)廿樣可以俾多D壓力你C6(他手緊自然會少左邦細佬)

大宅

美之選468 發表於 18-1-20 12:29
一名三萬多元月薪族竟然可以租住一千六呎的豪宅?簽租約時業主不用睇收入証明?認真無法理解。
...

本身同一物業佢有間兩房。後來賣左,就話連個筆錢都玩埋左

大宅

chanchan11111 發表於 18-1-20 12:49
本身同一物業佢有間兩房。後來賣左,就話連個筆錢都玩埋左

但又有錢同人搞茶餐廳,真係吾知邊樣真邊樣假

子爵府

回覆樓主

加你老公家用, 將屋企所有開支都要你老公負責, 用晒佢d錢等佢冇咩錢借
另外你自己份糧儲起晒佢, 屋企洗費一蚊都唔好出。

洋房

趕佢出街反省下

男爵府

chanchan11111 發表於 18-1-20 09:36
話說老公個細佬爛賭已經係由結婚第一年開始黎借錢。
我生大囡又黎借,以上兩單老公話有還。(佢老婆已經六 ...

JM你真係陰公 呢D咁既陀衰家一家有一個就足夠玩死全家!

你老公實話我得呢個細佬,唔通我望住佢死都唔幫咩?你勸唔到你老公咖喇!唯一就係將大部分屋企開支俾你老公負責,你份人工儲起備用。

記得同你老公約法三章,絕不能借錢幫,話明係你底線,如果借錢幫就離婚,因為你老公根本唔配做人老公同為人父親,到時叫佢攬住個賭鬼過世啦

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-1-20 18:39
JM你真係陰公 呢D咁既陀衰家一家有一個就足夠玩死全家!

你老公實話我得呢個細佬,唔通我望住佢 ...

佢係話得一個細佬,佢吾幫佢就冇人幫佢,佢要幫佢渡過人生低谷。
我聽到都覺得好可笑,大大話話佢個低谷持續七八年,成日借,佢吾係幫佢渡,係縱容佢羅。
我會將供樓留俾我老公供,甘鐘意幫人供,供拈自己個間先。

公爵府

chanchan11111 發表於 18-1-20 19:05
佢係話得一個細佬,佢吾幫佢就冇人幫佢,佢要幫佢渡過人生低谷。
我聽到都覺得好可笑,大大話話佢個低谷持 ...

你C6說可以邦細佬交租?是打算交1600呎豪宅的租金嗎?欠債的人可以住1600呎豪宅,甘邦佢還債之人應該住幾多呎豪宅?

複式洋房

回覆樓主

叫佢細佬破產,無底深潭。轉頭轉62間屋都冇

珍珠宮

回覆樓主:

一家有個咁既人
全個family都唔開心
你老公俾人落咗降頭咁
清醒d啦

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-1-20 22:03

一家有個咁既人
全個family都唔開心

我媽都係甘講

大宅

美之選468 發表於 18-1-20 20:22
你C6說可以邦細佬交租?是打算交1600呎豪宅的租金嗎?欠債的人可以住1600呎豪宅,甘邦佢還債之人應該住幾多 ...

佢細佬連份工都冇埋,細佬老婆走黎揾c6講話佢地拆散黎住麻,兩公婆分開住,一人帶一個。又同我c6講租金幾錢。
無錢咪住平d,周街都有兩房細,細佬老婆出招。
無錢真係吾好租屋,返去外家住。
甘大個人有手有腳,正大懶蟲,又要威又要懶。
C6話吾通佢地訓街佢作為兄弟吾理。
講甘多咪又係大龍鳳。

大宅

好火 發表於 18-1-20 21:58
叫佢細佬破產,無底深潭。轉頭轉62間屋都冇

欠下周身街數,早幾個月仲過大海賭羅。

公爵府

chanchan11111 發表於 18-1-20 22:42
佢細佬連份工都冇埋,細佬老婆走黎揾c6講話佢地拆散黎住麻,兩公婆分開住,一人帶一個。又同我c6講租金幾 ...

甘夠竟租什麼樣的單位呎碼?唔通為左不俾佢一家分散來住就要繼續租1600呎豪宅?(我夠想住山頂獨立屋Lo)

男爵府

chanchan11111 發表於 18-1-20 09:36
話說老公個細佬爛賭已經係由結婚第一年開始黎借錢。
我生大囡又黎借,以上兩單老公話有還。(佢老婆已經六 ...

你呢個故事,發生過係我身上,想當年,我有個ex 對我好好,乜都就我,幾野蠻都由我,順住我,家境又唔錯,家族做生意既,每日我放工,都會拎幾袋紙袋返屋企,係日日,連阿爸都話我日日買野,表面上呢個絕對係一個理想結婚對象,係筍盤,拍左一年拖,就已經想同看做人世,有一日我就同個ex講分手,話大家唔夾,我好傷心,我喊得比ex更傷心。因為一個對自己咁好既人,我辜負左佢,不能繼續同佢走下去,但實情分手既原因係,佢有個爛賭既細佬同老豆,我當然無咁講出口,佢細佬可以廿幾歲就買幾萬蚊外圍波,個老豆仲離譜,30萬買一場波,兩個賭到要個老婆還,要問親戚借,而我個ex亦有幫手還,我心知,雖然佢哋家族搵到錢,但賭錢亦都上落好大,唔知幾時會賭哂副身家,而且佢阿哥即我ex,都會話,大家兄弟,唔通睇住佢死?都係會顧住佢地既兄弟情,我考慮過後,這個男人不能跟我過世了,只好放棄。
而家你已經結左婚,仲有兩個小朋友,錢一定要保管好,盡可能叫c6負擔返哂屋企既開支,同佢講清楚,你係有家庭既人,先管好我地屋企,再管你既兄弟,我百分之百肯定佢會再偷偷地暪住你幫佢細佬,繼續「渡過難關」,佢如果顧掂你三個,你只可以隻眼開隻眼閉,但如果佢自己家庭顧唔掂而去幫佢細佬,離婚係一個唔錯既選擇,如果唔係只會令到你自己既家庭百上加斤,甚至乎令你既家庭也會陷入債務當中,加油JM

子爵府

回覆樓主:

真係要企硬唔好幫
我父母就係以前用左屋企錢幫兄弟
搞到依家我都唔知點講
大個左先發現佢地幫人幫到冇儲蓄
我覺得係我父母自己攞黎
講明第時老左我唔會養佢地

好多人都唔明結左婚就應該以自己家庭為先
你個case係佢細佬並非人生低谷
而係依賴性強覺得呀哥幫佢係必然
唔諗下咁樣做對人地屋企係負擔 一錯再錯