自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

係bk講呢啲真係實死
好多人話樓主唔包容4歲小朋友
但4歲小朋友媽媽一早知食物份量冇自己仔份啦
唔可以準備定自己仔仔果份咩?
隨行冇問題呀
但唔係連食物都要老奉分吧?
堅老土

珊瑚宮

Ashleycorina 發表於 18-1-20 14:54
佢話佢地荷蘭人歐洲風,cheap到爆
鬼佬唐人好野学吾到。衰野做到足
玩具萬歲!

珍珠宮

王國教室勳章

fitfish 發表於 18-1-20 15:08
鬼佬唐人好野学吾到。衰野做到足

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

yurijm 發表於 18-1-20 15:02
係bk講呢啲真係實死

呢度好多正義之士

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-20 12:46
真係咩人都有
我以前做攪手
俾左錢報左名話唔得閒可唔可以退——-做得多後來醒左,一律話已俾錢旅行社、旅 ...

我都係要幫手攪公司旅行同學校旅行,真係乜人都有。
樓主個case 唔係4歲食多食少,係老師問都唔出聲唔補錢,如果有其他問題應該要同人商量,係處事態度問題。
試過公司旅行,職員免費,隨行全費。有個同事想帶老婆去,但嫌貴唔報名,想自己book廉航機票,結果book唔到,臨出發叫我加,我已經話截止,但都幫佢問機票,係冇哂位,加上book哂車酒店villa都已經冇位。佢都夠膽自己買完CX機票claim我差額錢,然後話佢老婆屈蛇瞓佢房,坐車有剩位冇影響車價,出外島係包船唔影響,所以唔俾團費,cheap 到!我叫佢你唔俾錢唔好帶老婆嚟,我絕對唔會俾佢上車上船,冇包佢保險,你夠膽就試。佢先肯俾錢。
之後去到佢見架車有位剩,叫佢另外在當地旅行的朋友一齊上車,頂!我話夾返錢,否則冇保險唔准上車!
D人真係可以好盡!

侯爵府

醒目開學勳章

maggiejane 發表於 18-1-20 15:31
我都係要幫手攪公司旅行同學校旅行,真係乜人都有。
樓主個case 唔係4歲食多食少,係老師問都唔 ...

話佢冇買保險唔准上車最好㗎啦!

侯爵府

cakii 發表於 18-1-20 12:03
唔好咁,人哋帶多個小朋友來唔一定來佔任何人便宜,有機會唔知發生咩事負責照顧小朋友啲人突然唔方便之類, ...

我都係咁諗,可能有苦衷,諗正面D,小孩啫唔洗咁緊張

伯爵府

cakii 發表於 18-1-20 12:03
唔好咁,人哋帶多個小朋友來唔一定來佔任何人便宜,有機會唔知發生咩事負責照顧小朋友啲人突然唔方便之類, ...

我覺得唔可以咁,如果真係有特發事安排唔到人照顧小朋友,咁就全部唔好去。而且多一個人保險問題上都有爭議,變相係危害其他人安全。

伯爵府

bigyanb 發表於 18-1-20 15:40
我都係咁諗,可能有苦衷,諗正面D,小孩啫唔洗咁緊張

其實唔可以,如果有難處就全部唔好去,唔應該危害其他人,因為保險上多一個人頭,會有爭議。

侯爵府

cakii 發表於 18-1-20 14:37
同意呀,保險先係重點,如果有咩意外,邊個負責,呢個先係問題

之前冇諗到保險問題,咁又真係唔得,有咩事學校會上身,大獲㗎

伯爵府

減齡達人勳章

chkkkkk567 發表於 18-1-20 13:57
唔識架!係老師行埋尼,話佢報名得兩個人,而家多咗一個先知咋!

咁佢有無主動話俾返錢呀?

水晶宮

yurijm 發表於 18-1-20 15:02
係bk講呢啲真係實死

係囉!竟然咁多人覺得冇問題

侯爵府

showman 發表於 18-1-20 15:45
其實唔可以,如果有難處就全部唔好去,唔應該危害其他人,因為保險上多一個人頭,會有爭議。
...

係嘅,我地就多數報全家,最後得三個到,因為不同原因,天氣凍呀,唔想去突然之間,好多原因

水晶宮

櫻花bb 發表於 18-1-20 15:49
係囉!竟然咁多人覺得冇問題

重點個媽咪鬼鬼祟祟囉!老師唔問都唔出聲,大佬,有咩事點算

珍珠宮

showman 發表於 18-1-20 15:42
我覺得唔可以咁,如果真係有特發事安排唔到人照顧小朋友,咁就全部唔好去。而且多一個人保險問題上都有爭 ...

兩方面,因為樓主將整件事嘅focus放係座位好迫或食物分配問題去寫,當時我只會想像,如果呢件事發生係我身上我嘅諗法係咩!另一方面,如果牽涉到保險問題,咁老師或學校絕對需要處理得好一啲,只要牽涉到人生安全,就會好似之前有jm 講,一係畀錢一係落車,惟有一個阿媽或一個阿爸去嘞。

大宅

回覆樓主

唔係4歲食得幾多既問題。家下佢都坐埋落黎,食飯張枱都迫左啦。
咁多人話包容佢,邊個包容另外坐得迫果d。
小朋友真係大晒咩

我間親子旅行都試過有人臨時想加人去,冇問題架,老師仲幫佢俾住先,當然會追返數,仲即刻執過呢食飯位,大家都舒舒服服。

我諗想加人物同付責人講聲睇下得唔得。而真係冇講博大霧就好老土喇。

大宅

mocha20150323 發表於 18-1-20 12:25
4歲食得幾多

我又覺得冇乜所謂,坐大脾冇影響其他人呀。食物分小小姐,大家去旅行,唔好計較會開心D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正常應該唔得,負責人應該唔比佢上車,若有問題該家人應該唔好去囉 。坐得迫唔算係最大問題,但佢臨時加又冇比錢又冇保險,有咩事就麻煩啦!

大宅

回覆樓主:

保險,學校、旅遊巴都係買集體保,唔係一個個計,無問題的
家長抱多個去係唔啱,但老師有責任把關,開車前數人,無比錢的唔比上車或了解下點解多了個小朋友,或者真係臨時無人湊,老師唔應該到食飯先係成枱人面前問,點解兩人比錢三人出席,又或者叫無比錢的另外買嘢食
至於團餐唔夠食,我實問伙計,點會因為多個4歲的就唔夠食,係咪太細碟。旅行,我好concern夠唔夠食。
樓主,唔夠食真係燥,但今日開開心心同小朋友旅行,享受親子樂

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我做過親子旅行嘅攪手,真係好多野做,其實都係想攪得好好睇睇令大家開心!我好怕呢d家長,臨時加人,你當日問學校PTA,好難唔比你去,但因為多左一個令某d家長唔開心,真係多得你唔少!唔係話你食幾多,而係做野有規有矩,編位都好煩,真係12人坐埋都身貼身,多一個就算抱都辛苦!當做過攪手,就知唔守規矩嘅人係幾咁討厭!

首頁
45678...20

尾頁

跳至