網購天地

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

USB手指怎麼揀?

https://topick.hket.com/article/455156/USB%E6%89%8B%E6%8C%87%E6%80%8E%E9%BA%BC%E6%8F%80%EF%BC%9F

USB手指怎麼揀?

根據愛因斯坦的狹義相對論,時間和速度都是相對的,正如 4G 制式推出後,相對便覺得 3G 上網較慢,GPRS 簡直是「龜速」,同樣道理亦可套用到 USB 3.0 連接介面上。以速度來說,USB 3.0 比 USB 2.0 可以快達 60 倍之多,以採用 USB 3.0 的 SanDisk Extremo PRO 128GB USB 手指(即 USB Flash Drive)為例,下載一套 1.2GB 容量的電影只需 8 秒,下載 1,000 張相片也不過是 35 秒;假如使用 USB 2.0 的手指,則有可能要等上數分鐘,甚至數十分鐘。

有人會問,為甚麼我使用了 USB 3.0 的裝置,但速度感覺上卻不是快很多呢?這可能有以下幾個原因,第一是你的電腦仍舊採用 USB 2.0 連接埠。情況就如你擁有一輛能走 280km 時速的名廠跑車,卻只能夠在一條限速 60km/h 的公路上行駛,根本沒機會發揮其應有水準。不過即使電腦換上了 3.0 連接埠,有些用家仍發覺傳輸數據的速度快不了多少,想必是你未安裝好 USB 3.0 的驅動程式。假如上述兩者都已解決,卻發現插上標示 USB 3.0 的手指並未如想像般快,那麼問題有可能是出於 USB 手指的質素上。

坊間的 USB 手指多如銀河沙數,想選購高速的 USB 3.0 手指時,根據筆者個人經驗,最好還是別選價錢太便宜的,尤其是有機會用於儲存重要資料的 USB 手指,太易損壞的話,再便宜的貨色也得不償失。在購買時可留意產品的規格說明,部分品牌甚至會列出 USB 手指的數據傳輸速度,也有些產品內附加密、備份等軟件,和附帶保養期,使用起來也更加安心。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 18-1-20 19:02
拍輯私人集, 需購U盤儲存。不懂買怎么樣的? 麻煩同學仔幫手。

淘寶買電腦野我只買二手
一手大多數有問題
之前買過sd卡傳野慢到死

子爵府

踩玻璃朋友 發表於 18-1-21 12:18
https://item.jd.com/5656467.html
大陸都算大牌子, 而家仲有特價

請問你呢隻手指用咗幾耐?
用得半年叫襟嘅,抵玩!

別墅

踩玻璃朋友 發表於 18-1-21 12:18
https://item.jd.com/5656467.html
大陸都算大牌子, 而家仲有特價

淘寶貴一元…

333s    發表於 18-1-26 09:02

象牙宮

ALEX2327 發表於 18-1-21 22:53
淘寶買電腦野我只買二手
一手大多數有問題
之前買過sd卡傳野慢到死

淘寶買電腦野我只買二手?
電腦有二手。

電腦 周邊沒有二手吧?

U 盤 使用了 USB 3.0 的裝置.... 快D。貴D。
32G USB 3.0 人仔50-100元

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

wmkcnw 發表於 18-1-20 22:49
去黃金買同淘宝價錢差不多, 仲有年保養, 所以唔好淘U盤.

試過淘無牌子128G, 60元, 但超慢, 慢到過1G都要半 ...

read this

https://topick.hket.com/article/455156/USB%E6%89%8B%E6%8C%87%E6%80%8E%E9%BA%BC%E6%8F%80%EF%BC%9F

理性討論交流者。

象牙宮

踩玻璃朋友 發表於 18-1-21 10:28
淘寶的確好多假野, 我都被呃過, 唔足容量.
不過最近係京東買過, 又足容量, 又快,
都算新款, 係鎖匙扣款,

32G 都係3X 人仔, 好抵 USB 2.0的.

USB 3.0的... 。 6x 人仔。

理性討論交流者。

子爵府

GalGuy 發表於 18-1-21 23:02
請問你呢隻手指用咗幾耐?
用得半年叫襟嘅,抵玩!
都係岩岩用左幾個星期,用黎入歌仔, 都好快,
鐘意佢鎖題扣咁款.
就算佢0.3都唔係好貴
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

子爵府

ALEX2327 發表於 18-1-21 23:38
淘寶貴一元…
京東買電腦野會信得過D
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

子爵府

333s 發表於 18-1-22 09:49
32G 都係3X 人仔, 好抵 USB 2.0的.
其實你明知香港買會質素好D, 又貼條LINK出黎叫人唔好貪平等,即係你知道, 但又係度問人叫人介紹淘手指, 別有用心既JM你真係幾特別架喎

象牙宮

踩玻璃朋友 發表於 18-1-22 10:36
其實你明知香港買會質素好D, 又貼條LINK出黎叫人唔好貪平等,即係你知道, 但又係度問人叫人介紹淘手指, 別有 ...

你是不誤错意?。 別把事情复杂化。
我那里有 叫人唔好貪平????

簡單D, 我看到 2.0 和 3.0 有分別... 順道給你看 je。just info, not challenge anyone
沒有其它意思。

大家一起討論。有何不對?

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 18-1-22 10:45
你是不誤错意?。 別把事情复杂化。
我那里有 叫人唔好貪平????

"...坊間的 USB 手指多如銀河沙數,想選購高速的 USB 3.0 手指時,根據筆者個人經驗,最好還是別選價錢太便宜的,尤其是有機會用於儲存重要資料的 USB 手指,太易損壞的話,再便宜的貨色也得不償失。在購買時可留意產品的規格說明,部分品牌甚至會列出 USB 手指的數據傳輸速度,也有些產品內附加密、備份等軟件,和附帶保養期,使用起來也更加安心。"

上得黎個個都係識字既人, 做左就要認, 行出黎要企定, 唔好當個個都係傻仔.
討論? 所以咪話你別有用心囉, 只有你自己先知咯

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆樓主

淘寶京東咁唔掂,要搵打手上來BK。慘慘慘

大宅

wilson852 發表於 18-1-22 15:40
淘寶京東咁唔掂,要搵打手上來BK。慘慘慘

之前有幾個 post 又係引人上當,最記得係玉石,大陸人都唔上當,上來呢度搵老襯。幾蚊都唔值嘅所謂玉石,賣幾百幾千,笑到我標眼水。

象牙宮

踩玻璃朋友 發表於 18-1-22 10:54
"...坊間的 USB 手指多如銀河沙數,想選購高速的 USB 3.0 手指時,根據筆者個人經驗,最好還是別選價錢太 ...

我呢方面的常識不足。非常的感謝你 !。

理性討論交流者。

象牙宮

別扭曲

wilson852 發表於 18-1-22 15:36
333 唔係香港本土人,333不停係呢度開 post 引人去淘寶買野。其實明眼人就睇穿呢度大把打手。另外有打手引 ...

引人去淘寶買野。? 甘誇張? 咩冇人跟風么??
我何德何能? 一个小小消費者。 淘宝又怎能被我小人物影響到。

我出發點很簡單, 淘前, 想知多D, 開貼問大家看法?
可能提供 相似 link, 想知大家看了后, 能提供宝貴意見。
使我呢方面增常識。 無它意思。

大家都明白: 購物須貨比三家。低學歷,低智商,無分析力者, 愛跟風

暫該 冇此低端人嗎??。

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 18-1-22 16:41
我呢方面的常識不足。非常的感謝你 !。

點會不足呢? 開POST冇耐就有人答你, 叫你去腦場買架, 你仲樹起隻手指,
之後你再貼LINK兼貼文勒!

人自古以來以物易物, 乜有限要高學歷高智商先買得野既咩?
古代女人無才便是得, 咁唔通閣下令壽堂以至祖先已經係書香世代?先開始用銀兩買野?
老實講睇返你以前D POST我又唔覺得你好高學歷高智商呀...
咪又係間唔中無厘頭DUN兩句英文咁囉...
人云亦云人講乜你又信乜, 似乎係你無分析能力(仲要Highlight, 一個服字) 喎,

語無倫次咁話你自己既話唔該你係屋企對住塊鏡講飽佢, 咪咁煩膠無聊啦你, 亞姐! 你都咁大個人咯. 做咁多小動作非常的辛苦你~~~囉!

琥珀宮

333s 發表於 18-1-20 19:02
拍輯私人集, 需購U盤儲存。不懂買怎么樣的? 麻煩同學仔幫手。

呢d唔好淘,淘過一隻,昨日開黎睇下連format都唔得,掉左

琥珀宮

jkswoo 發表於 18-1-21 14:21
去腦場買啦,大品牌如sandisk 香港平過大陸

未係,早輪有新聞走水貨走成千張sd卡上去就知

首頁

尾頁

跳至