自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

11B 發表於 18-1-20 22:24
我哋次次都係由幫我哋家人搞後事嘅長生店提供,當然錢在 package 計咗。白色長袖有領polo,白色長棉褲,俗 ...

自己便服著去果套,係咪都要全白上衣,可著黑褲白波鞋嗎? 係咪都連著2日?
可唔可以自己帶暖水壼去飲水?

公爵府

sukigirl 發表於 18-1-21 12:21
自己便服著去果套,係咪都要全白上衣,可著黑褲白波鞋嗎? 係咪都連著2日?
可唔可以自己帶暖水壼去飲水? ...

素色就得,我試過係一身深藍都冇問題,淨色冇花紋最好

水壺當然ok
你可以拎手袋架,儀式時放埋一邊之嘛

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

唔一定全白,黑,白,灰,藍為主,有花紋,圖案都無問題,但當然件衫唔好有 happy,conguration,哈哈笑,放煙花啲字同圖案啦!我哋著淨色 polo ,平時著開啲藍色牛仔褲,我對波鞋有粉紅邊,但去到換白飯魚啦!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

補充,你幫你先父 book 咗靈堂未? 有無去望吓個堂有咩設備? 我先父先母個堂都有獨立廁所嘅家屬休息室。我哋將啲手袋,鞋放哂入去。只帶電話較震機跟身。啲職員同普通親友唔會入休息室。另外有熱水供應。不過我仔細有帶自己暖水樽。幫你爸爸搞後事嗰度可以訂樽庒水,盒裝飲品, 家屬齋菜。我哋有自己買少量包裝蛋糕做後備。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實睇你自己,有啲人就上山火化咗之後,就會即時除曬啲衫。唔拎返屋企。所以就重新買過曬啲白衫白褲
早排我屋企搞白事,我哋著黑色衫嘅。我哋都冇買過,求其喺屋企有啲咩黑色衫著完就算
因為係笑喪
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

sukigirl 發表於 18-1-20 21:59
父親過新,要披麻戴孝,我係女,套全白孝服係咪白衫+褲黎架?
褲有無褲袋可裝電話?
白鞋係著自己白波鞋? ...

我爸爸過身我係靈堂直接買我係100蚊
但媽媽係好似70蚊因爲戴既野唔一樣麻布堂倌會幫手着,如果自己有白衫褲鞋就唔洗買直接去靈堂買麻布

大宅

陪月勳章

回覆樓主:

大酒店冷氣係咪好凍架?諗緊點打底,or帶外套?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sukigirl 發表於 18-1-21 13:02
大酒店冷氣係咪好凍架?諗緊點打底,or帶外套?

其實賓儀人會替你安排孝服,不用擔心,至於著法就除底外套便可直接笠套孝服上面,而褲也是。即可不用除自已面衫,面褲而直穿就得。到除孝服時可不用去洗間换(我家上星期才辦完白事)

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

sukigirl 發表於 18-1-21 12:18
...

白衫白衭入面可以著自己衫,著乜都得。一般嚟講著孝服唔會著自己波鞋,係著唔綁帶嘅白飯魚

侯爵府

losttoa 發表於 18-1-21 10:14
請問如果想棄掉要如何處理?燒?定就咁掉就得?
做完儀式,即掉去垃圾桶就可以(有專用垃圾桶)
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

首頁

尾頁

跳至