自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

年過三十未婚大有人在啦,拜年見下親戚好平常,what’s the big deal? 我覺得嗰班無口德嘅親戚有問題多啲囉。

子爵府

回覆樓主

單身就唔可以大時大節出現?一場親戚咁黑心!新年陪自己父母好失禮?同親戚聚下有幾失禮?習俗未結婚就收得利是,唔想派咪唔好派,一場親戚唔祝福人仲講人壞話⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

当年有去呀!有咩問題?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Huuu 發表於 18-1-21 13:45
最近屋企抽左部遊戲機,
班平輩後生個個遮住隻耳隻眼打機,
今年我C6話年初一想抬埋出街拜年,我同佢講單 ...

哦……

男爵府

回覆樓主:

唔覺有咩問題
雖然我唔會甘做

珍珠宮

回覆樓主:

有樣野叫孝順!唔係人人做到,好可悲

男爵府

Huuu 發表於 18-1-21 12:32
我見家族有個35歲男,還好enjoy跟父母年初一見親戚。

其他廿到尾三十頭的女仔表親已經妢忙約朋友唔見幾年 ...

反而唔去長輩親戚家拜年果d無禮貌喎
長輩係咁架啦,未拍問幾時拍;拍咗問幾時婚;婚咗問幾時生;生咗問幾時再生;再生又問啲小朋友讀書讀成點;小朋友大咗就問讀邊間u;u完就問去邊間公司做;做緊就問幾時拍拖………無限loop啫!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

過年陪父母拜年,好乖仔呀
單身又如何?一樣可以好開心,或者佢喜歡單身多過拍拖結婚生仔呢?結咗婚也不一定等於幸福美滿。
收利是取其意頭,利利是是,邊個俾都收,成件事都睇吾到有乜問題

大宅

回覆樓主:

其實未必係佢自己想跟父母去拜年,
有啲父母好固執新年一定要跟實去拜年個囉如果唔係又俾人話無大無細,真係麻x煩

P.S. 我係其中一個囉好無

伯爵府

回覆樓主

有乜問題?唔結婚就唔去拜年咩思想?咁結咗婚但撈唔掂係咪又唔拜年?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我結左婚,都要跟62 四圍去拜年

子爵府

正常吾會跟

水晶宮

回覆樓主:

其實未結婚同父母去拜年我覺得佢好有家教,反而親戚有乜好講啫,最多咪話,出年請XX婆饮啦!有乜所謂。
反而吾去同長輩拜年,又問人有冇留利是俾佢嗰D人仲老土。

大宅

回覆樓主:

去拜年好正常…

珍珠宮

回覆樓主:

見下親朋戚友,又有利士,我屋企而家啲親友都好少問啲單身人士拍拖未之類話題。

子爵府

回覆樓主

坦白講,我都係中女尚未結婚,年初一都係跟阿媽去阿婆度拜年,有幾奇怪 拜年目的唔係賺利是喎,係開心見到屋企人,反而年初一唔去親友度拜年約朋友出街咪仲怪

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

珍珠宮

回覆樓主:

親戚上頭, 就算佢唔到又知佢未結婚都會派比佢~佢嚟咪多雙筷! 親戚一場, 你覺得佢只係為左利是? 除非你親戚一場見佢無黎就唔派~

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

欣賞他肯陪父母探親友。

禁止訪問

公爵府

Huuu 發表於 18-1-21 12:45
冇野~見到佢辛苦ja
狂俾上一輩姨媽姑姐狂追問
一個問儲夠幾多錢未,一個問有咩打算, ...

其實可能受人所托

首頁
23456...7

尾頁

跳至