時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

calvin1230hk 發表於 18-1-21 18:10
支持! 應該踢呢班廢物出校。
佢地唔滿意學校嘅考試制度,可以唔讀。我地納稅人嘅錢,都唔想浪費嚮呢D垃圾身 ...

x 2

呢D大學生真係不知所谓!

男爵府

loklok286 發表於 18-1-21 18:23
支持,而家啲大學生既品德太差,要加強品德教育

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

岩!

公爵府

終極熊貓 發表於 18-1-21 17:46
校方講左「將按照既定的紀律程序,嚴肅處理。」啦
仲聯署?
次次學生攪事,學校都不了了之,今次有必要比學校壓力去處理啦,有教職員聯署就更加好。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yl88 發表於 18-1-21 18:21
我做左咁耐人,真係未見過嫌試卷深去投訴

早有前科啦 !

呢幾年為咗 TSA, 有一班政棍同家長支持小學生罷考.

中六生因出席率唔違標冇得畢業, 當日邊個盲毛議員幫佢地開記招 ?

子爵府

calvin1230hk 發表於 18-1-22 10:43
香港讀過大學嘅人多的是,我地以前從來唔會嘈咩改制,咩改評分標準,評分標準不嬲都係因應實際情況而改變 ...
首先, 學校個處理手法, 本來學生未"開火"果陣, 佢地用一個"拖字訣"的手法去對班學生, 學校係做得唔好......
另一方面, 班學生的態度亦都好差, 好惡.......狂用粗口去駡果度D admin staff, 好似失哂控咁, 理性D 講, 佢地應該只係去搵果個"普通話教師"去傾..........

不過咁, 現實中, 有好多行業的人都會講粗口, 例如工程/地盤佬, 運輸佬都會.............

我只可以講, 係因為香港投訴文化/風氣太嚴重了, 學生當自己係消費者, 所以學校要滿足佢地.........這有點兒本末倒置...........

例子如碼頭工人擺工事件, 好多時都係要勞資双方各人讓一步, 咁樣先至係解決問題的方法, 而家佢地雙方都好似起哂角咁..........班學生的做法係太難睇, 真係好醜, 表達意見都唔應該好似爛仔咁......咁樣有道理都變無道理........我都覺得佢地呢班生番的態度好差............

anyway, 2邊都有錯......所以我係中立。

子爵府

HL7646 發表於 18-1-22 02:28
公道D 講, 其實班學生的行為又真係激進左D。。。。。。

他們的行為的確係好難令人去撐, 但事出必有因, 希 ...

你所講的拖字訣好多公司都會咁,大公司同政府機構都會咁 ,唔同要佔領公司嗎?

伯爵府

牛子 發表於 18-1-22 07:37
唔明點解有人會覺得『學生會公投顯示過半數唔想考尼個試,但BU違反學生意願』呢個理由可以接受!!!!!

↑唔 ...

咩都話要公投,走火入魔 呢班人真係無藥可救

子爵府

HL7646 發表於 18-1-22 02:33
但問題係學校中途改制......如果day 1 入學前, 學校在資訊日/JUPAS 果個講到明有普通話試呢個安排, 你唔滿 ...

出來工作,公司都會改公司規則,你可以投訴,可以擺工,但唔可以佔領,再無結果的可以辭職,這就是真實社會,世界唔會圍住一些人自轉

禁止訪問

子爵府

whywhywhywhy 發表於 18-1-22 14:04
出來工作,公司都會改公司規則,你可以投訴,可以擺工,但唔可以佔領,再無結果的可以辭職,這就是真實社 ...

咁又係, 唔滿意可以轉工走人.....

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

fwp 發表於 18-1-21 18:27
要加一科 道德教育

浸大老貓燒鬚,一向推 - 全人教育,
宗教學校重視德育品行,
而家俾佢地掉哂架!

mother904    發表於 18-1-22 14:21

子爵府

HL7646 發表於 18-1-22 13:49
首先, 學校個處理手法, 本來學生未"開火"果陣, 佢地用一個"拖字訣"的手法去對班學生, 學校係做得唔好...... ...
学校 exemption test 已经是让步了。这个让步就做就了纵容!学校讲的应该是学术水平,根本第一步就不应该让!不到水平,谁会承认学校的学位?
心盲最可怕。

侯爵府

HL7646 發表於 18-1-22 13:49
首先, 學校個處理手法, 本來學生未"開火"果陣, 佢地用一個"拖字訣"的手法去對班學生, 學校係做得唔好...... ...

香港嘅教育越嚟越失敗,真係講得好啱。
以你嘅講法,係咪咁多人做賊,你就可以去做賊? 咁就將D錯事合理化,係咩道理?

工程 / 運輸 / 地盤佬 比以前已經好好多,好小人講粗口。
反之班所謂大學生就越嚟越差,爆粗,圍人地,凶人地,成班黑社會咁,近年都見唔少。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

已簽署,支持嚴懲、

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

冇人敢請畢業生啦

男爵府

回覆樓主

好應該踢出學校 嚴重影響學校聲譽
te quiero mucho mi amo

大宅

回覆樓主:

弊在嚴懲又會被人話吾比機會改過,吾夠有教無類,違反教育目的....上次教大果單咪咁講

伯爵府

回覆樓主

支持

首頁

尾頁

跳至