自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

有親戚朋友在不同時間到台灣發展或移民,結果很不一樣,供後人參考。

先說兩個年青的,三十而立之前隻身過去。

A, 男性,全台旅行後覺得台灣很好,後來決定到那裏定居找工作,但因為不是專業出生,雖然找到工作,但薪水算低,雖勉強維持到生活,但沒有滿足感,年半後已回港。

B. 當年台灣起高鐵,全球找工程師,B獲聘用留台三年,還在台認識了他現在的老婆,最後回港發展, 家庭美滿。

C, D都40-50歲, 有兒有女,為著子女在港讀書的壓力,舉家移台。他們的共通點是在香港有樓(居屋或私樓),也有一筆積蓄,把香港樓租出去,在台灣租樓住,在台中可租到幾千呎. 進可攻退可守。

阿D(男)平日在Hk做生意. 星期六日回台灣見家人。阿c在台開小店和網絡生意。老婆間中做part time.

C, D說生活質素是提高了,親子時間有質素,又有很多大自然環境,屋企和小學地方都大,消費又不高。小學的情況是很不錯,不過媽媽們想到孩子長大後的發展有顧慮,其中一點是台灣小三小四才教英文,英文語境比香港更少,最後能回港順利升學或找好工作機會更少,所以籌算在台灣升大學或送外國讀大學。

公爵府

回覆樓主

CD 嫌hk 讀者壓力大,去到台灣又覺得水準不足。呢兩個case 都係喺hk 賺錢喺台灣洗。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最記得報紙報導過,一個港男移民台灣開食店,每月賺台幣2000……

珍珠宮

回覆樓主

BK呢度都有個專欄作家
全家移民去台灣
又係開餐廳
講到好好景
但我上網有search呢家人
佢地本身香港有物業收租
都唔算窮
所以如果要改善生活品質就難
轉下生活模式就易好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港有物業收租幫補當然有好生活,幾時都話有錢移去邊都開心,無錢去邊都差,我想知佢的下一代會去那發展?香港物業可養2代?台灣讀完大學都係無咩出路。

珍珠宮

yurijm 發表於 18-1-21 19:51
BK呢度都有個專欄作家
全家移民去台灣
又係開餐廳

呢個專欄作家 我都有睇, 真係覺得個男人好唔成熟, 成日想揾D 舒服HEA 的生活, 無為佢2個仔的讀書/ 前途著想.

個專欄又3褔被, 又成日話掛住HK 家人, 又話HK生活點方便, 但係又要死撐話住台灣對小朋友好

珍珠宮

回覆樓主

台灣生活是樂土,前提要有外國收入

台灣發展就麻麻地,又唔夠大陸,仲要搞鬥爭

伯爵府

台灣揾工難
工資唔高
如果冇其他收入,單靠打工,生活質素應該比原本在香港更差

sonet    發表於 18-2-8 17:19
wcpcelia    發表於 18-1-22 14:03

珍珠宮

Herobear 發表於 18-1-21 21:14
台灣揾工難
工資唔高
如果冇其他收入,單靠打工,生活質素應該比原本在香港更差 ...

大宅

回覆樓主

移民台灣
我自己覺得最要考慮係下一代失業率幾高
學歷認受性又唔算高
識得台灣人朋友話佢地啲小朋友都有由幼稚園開始「補習」
讀書壓力都唔細

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

上兩星期去台北,的士司機知我哋係香港人,話香港生活壓力大,叫我哋移民台灣,話台灣地大又多天然地方,環境好過香港。

我話我哋都鍾意台灣,係一個近程渡假地方,但冇錢移民台灣。司機話,問人借錢令自己可以移民,到入左藉就將舊錢還返比人。佢話入左藉後,邊個再會理你係窮定富有!

佢就真係講得容易呀! 去hea去玩就得! (或者退休拎住舊錢喺台灣使都得!) 要喺台灣搵得返香港嘅錢同生活水平,談何容易!

男爵府

簡單來講, 生活就梗係台灣舒適,地方比香港大物價比香港低, 香港賺錢嗰邊使就梗係好啦。你要喺嗰邊有發展就真係想創你個心,人哋自己大學生畢業都係22k, 你人生路不熟又唔識閩南話,完全冇歧視就係呃人嘅。養老就好。

男爵府

台灣因為民主政治, 兩黨惡鬥慢慢變成民粹主義抬頭,逢中必反, 經濟衰退。20年後將會變成輸出台灣傭工。

水晶宮

jonwu 發表於 18-1-21 21:37
簡單來講, 生活就梗係台灣舒適,地方比香港大物價比香港低, 香港賺錢嗰邊使就梗係好啦。你要喺嗰邊有發展就 ...

要好好考慮

子爵府

jonwu 發表於 18-1-21 21:41
台灣因為民主政治, 兩黨惡鬥慢慢變成民粹主義抬頭,逢中必反, 經濟衰退。20年後將會變成輸出台灣傭工。 ...

台灣外勞已經輸出緊
(識睇梗係睇新加坡人留言)

台湾辅警调派我国陆路关卡

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1891534617531512&id=140711089280549

大宅

回覆 Teresa 的帖子

台灣既的士佬其實好鄉下!幾年前搭的士,個的士佬係咁數,話台北00:00後仲有好多車,好多食店,香港都無咁旺
我心諗,下,00:00後無捷運,除了的士無車,係香港仲有通宵巴士同小巴,好多地方都有野食
台灣乜都無

子爵府

回覆樓主

如果我膝下無兒
我計劃退休後同老公去台灣生活

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

去旅行同移民完全兩回事

子爵府

+5熱血勳章

好似樓上有j m咁講,退休拎住舊錢喺果边住咪覺得舒服。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 18-1-21 19:43
最記得報紙報導過,一個港男移民台灣開食店,每月賺台幣2000……
...

台灣人工低,有錢開民宿-個月都10萬港紙

首頁
12345...7

尾頁

跳至