自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

可見浸大學語文水評低落,所以那麼多人普通話不合格,是可以理解~

聲明內容看不清楚,可入東網看~

浸會大學學生較早前因不滿普通話考試輍免率太低而佔領校內語文中心,而網上流傳有關學生與職員爭執的影片中有學生爆粗,浸大校長錢大康回應稱會嚴肅跟進,強調絕不容忍語言暴力和侮辱他人的行為。浸會大學學生會今日(21日)晚上亦發聲明澄清,惟聲明以廣東話寫成,用上很多「唔」、「嘅」、「嚟」等口語用字,惹人質疑其中文水平。

浸大學生會的聲明指,帶領同學佔領語文中心,並非單純因普通話豁免試難度高且合格率低,而是基於出題方式同協議不符、評分準則唔透明等因素,又指無法認同校長所指校方樂於解答同學疑問。學生會續稱,無意要求校方取消所有普通話課程,但不認同將普通話能力列作畢業要求。

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180121/bkn-20180121225957692-0121_00822_001.html

funfun759    發表於 18-1-22 09:16

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢地專登用廣東話去寫聲明, 唔知佢地實際既中文水平有幾高, 但肯定係品德方面係零水平.

水晶宮

回覆樓主

明顯是固意的,單從這編聲明是不能武斷其語文能力低落的。

伯爵府

回覆樓主:

呢啲出嚟做野先磨練得到,而家梗係啦,唔憂柴唔憂米

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

支持嚴懲學生。

cissie    發表於 18-1-22 20:17
wcpcelia    發表於 18-1-22 14:02

珍珠宮

Mimi_Ma 發表於 18-1-22 06:49
支持嚴懲學生。

X 100000000000

禁止訪問

珍珠宮

大力大力 發表於 18-1-22 05:02
可見浸大學語文水評低落,所以那麼多人普通話不合格,是可以理解~

聲明內容看不清楚,可入東網看 ...

夠薑就成班出來用普通話對答啦, 正一小學雞

翡翠宮

畀面勳章

但不認同將普通話能力列作畢業要求。==唔認同就退學,冇人求你讀!
日日是好日

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我相信浸大只有少部分人同意學生會的做法。希望大部分有sense的浸大學生發出聯署聲明,擺免此學生會,以免繼續因少數者影響校譽!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 18-1-22 07:17
但不認同將普通話能力列作畢業要求。==唔認同就退學,冇人求你讀!

其實呢d一定程度上,反映出學生根本無真正了解間大學就揀選,入到大學就算。

到入左喇,發覺唔適合自己,而要求大學要配合自己。

向大學反映自己難處唔係問題,只係個態度,差成咁,至係問題。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-1-22 07:30
從來廣東話都唔應該係用作文書面方式去書寫啦 而家唔係係討論區呀

同意同意

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

namnamnamlolo 發表於 18-1-22 07:30
從來廣東話都唔應該係用作文書面方式去書寫啦 而家唔係係討論區呀

我諗佢地目的係: 香港,香港人應用廣東話先地道。

書面語,有國語既影子,為強調唔鍾意國語,故要用廣東話喇。

(我估佢地既諗法啫,唔代表我立場。)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 18-1-22 05:02

聲明內容看不清楚,可入東網看 ...

支持佢哋將來用呢種文法考試,填履歷

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

學生言行 無言

首頁
12345...9

尾頁

跳至