跳至

首頁

尾頁

洋房

我剛剛去了澳洲運輸處,佢話淨係出示香港車牌唔夠,要我加一封香港運輸處既證明信。
有無人有以上經驗啊?請問封信要點攞?

更新:去左另一間運輸處又話無問題 依家整到了

禁止訪問

複式洋房

ts_0808 發表於 18-1-22 09:33
我剛剛去了澳洲運輸處,佢話淨係出示香港車牌唔夠,要我加一封香港運輸處既證明信。
有無人有以上經驗啊? ...
你好,請問你邊個州? 我都將會面對這個問題,thanks

大宅

回覆 BryanChan 的帖子

QLD 我上個月去想 convert 已經需要額外文件證明香港駕駛執照有效性及發出日期, 我地要畀錢香港運輸署交張 TD320 form 申請 Certificate of Driving Licence Particulars, 仲要香港屋企人寄返過黎澳洲畀我地, 今日終於去 Department of Transport and Main Roads 攪掂!

複式洋房

highfive 發表於 18-1-23 15:19

QLD 我上個月去想 convert 已經需要額外文件證明香港駕駛執照有效性及發出日期, 我 ...
多謝指教,我到步地係NSW,希望政策都一樣啦。

洋房

BryanChan 發表於 18-1-23 15:11
你好,請問你邊個州? 我都將會面對這個問題,thanks

我係Perth啊

洋房

highfive 發表於 18-1-23 15:19

QLD 我上個月去想 convert 已經需要額外文件證明香港駕駛執照有效性及發出日期, 我 ...

咁我咪好好彩 職員就咁比我出示香港車牌就可以轉到澳洲牌喇

大宅

ts_0808 發表於 18-1-23 18:35
咁我咪好好彩 職員就咁比我出示香港車牌就可以轉到澳洲牌喇
...

可能個個 state 唔同. QLD dept of transport 個職員話就係咁啱我地上個月去想換証嗰日佢地啱啱收到通知要額外證明, 一定要有 date of issue, 香港張証又雞到咁基本資料都冇 :( 佢同我地講其實係因為之前有試過有人用冇效嘅香港車牌渾水摸魚, 我估甚至可能有人用假証, 因為香港車牌嘅製作真係流過雜貨舖既優惠卡, 用乜易偽造!

洋房

highfive 發表於 18-1-23 19:46
可能個個 state 唔同. QLD dept of transport 個職員話就係咁啱我地上個月去想換証嗰日佢地啱啱收到通知要 ...

咁又係!我地既車牌真係好雞

大宅

我試過ade換,果陣剛開始有,所以很容易

上年陪人換,佢問我issue day,我指左右下個reference入面有年份,都有幾年

九成太多流料了,我見好多大陸留學生,無香港身份證但有香港車牌

英國早10年8年換牌已經要出示埋黃紙(合格紙),也許因為中港車牌互認吧....

別墅

dannybike 發表於 18-2-20 11:44

上年陪人換,佢問我issue day,我指左右下個reference入面有年份 ...

如果考咗好多年黃紙都化灰咁點算?

大宅

littletwinsma 發表於 18-3-19 10:44

我都想問下, 如果個車牌過咗期好耐, 咁可唔可以就咁申請RENEW? 定係要重考? 係喺NSW的..

公爵府

BryanChan 發表於 18-1-23 17:04
多謝指教,我到步地係NSW,希望政策都一樣啦。

糸要有封信証明首次发牌日期,RMS 用黎计返日字而批红P,绿P,定full licence.

有错请指正。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

littletwinsma 發表於 18-3-19 10:44

咁就唔知了

大宅

hkwai222 發表於 18-3-19 11:49
我都想問下, 如果個車牌過咗期好耐, 咁可唔可以就咁申請RENEW? 定係要重考? 係喺NSW的..
...

你是香港牌定點?香港牌3年內唔renew就無

澳洲個個state 好似都不同
好似有3 又有5

見過有人過左4年幾仲renew到,不過要比附加費

男爵府

dannybike 發表於 18-4-17 16:21
你是香港牌定點?香港牌3年內唔renew就無

澳洲個個state 好似都不同

哇,係?我香港牌過期了喔,第日返香港咪冇牌咯?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

dannybike 發表於 18-2-20 13:44

上年陪人換,佢問我issue day,我指左右下個reference入面有年份 ...

「九成太多流料了,我見好多大陸留學生,無香港身份證但有香港車牌」

-- 佢地係大陸使錢買張中國車牌,到香港用中國車牌可以直接換香港牌,唔使考試,都幾得人驚
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

ts_0808 發表於 18-1-24 15:19
咁又係!我地既車牌真係好雞

就係呢個問題。所以要封official letter
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

hk_woman68 發表於 18-6-12 03:55
哇,係?我香港牌過期了喔,第日返香港咪冇牌咯?
澳洲車牌可直接換香港牌.

男爵府

wiiabcd 發表於 18-6-13 18:01
澳洲車牌可直接換香港牌.

係呀,多謝⋯⋯雖然應該唔會返香港揸車咯

首頁

尾頁

跳至