自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

vivi_C 發表於 18-1-22 22:19
八卦一下,有咩衰野

例如本篤十六世曾經係納稅青年軍/好耐以前懷疑神父殺修女/贖罪券...
又d唔係衰野,例如驅魔,花地瑪預言,默示錄...

琥珀宮

my005 發表於 18-1-23 00:09
我信係歐陽做,其實佢唔係只係因纖維原因入罪既,仲有其他原因既。

光頭神探退休後寫左回憶錄,其實佢知 ...

網上找到,應該係引用翁靜晶《危險人物》

疑點此案至今仍有不少疑點,例如: 

紙盒上的指印不是歐陽炳強留下的 
案發地點找不到卞玉英的指紋 
警方一直找不到卞玉英的隨身物品 
警方在死者卞玉英身上發現的269條纖維,只有其中7條與歐陽炳強衣服的纖維吻合。 
歐陽炳強與死者互不相識,也毫無做案動機,更沒有直接證據 
警方不曾向死者卞玉英的夜校男同學調查過 
當日卞玉英的夜校簽到簿碰巧不翼而飛 
案發當晚雪糕店生意額和平日差不多,証明歐陽炳強沒有空閒時間去處理紙盒

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-1-23 00:29
網上找到,應該係引用翁靜晶《危險人物》

疑點此案至今仍有不少疑點,例如:

無錯,呢d係疑點,但仲有其他好巧合既野,直指歐陽既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

my005 發表於 18-1-23 00:09
我信係歐陽做,其實佢唔係只係因纖維原因入罪既,仲有其他原因既。

光頭神探退休後寫左回憶錄,其實佢知 ...

想一次過係網上貼過嚟,但BK話我字數超上限。

https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=3399284&page=1

歐陽炳強案 遺憾終身 
 胡鴻烈重提舊事,舉出三大理由,證明歐陽炳強無辜。 

1、歐陽炳強新婚,夫妻恩愛;任政府文員,職業穩定;最重要的,是他個子矮小,體力不足以應付藏屍絕跡。 

2、胡鴻烈記得,當年曾探監力勸歐陽,叫他承認誤殺,然後代他求情減刑。「我對他說,誤殺罪最多判監兩年;謀殺罪會判終身監禁。我還向他分析,打官司的結果,通常難以預料。一旦判了終身監禁,會痛苦一生。可是,他堅決否認殺人。」歐陽炳強的態度,令胡大律師相信他無辜。 

3、歐陽炳強一案,是本港第一宗引用科學鑑證來判罪,胡鴻烈對此一直存疑。但是,基於大律師行規,他不便去尋找真相。 

歐陽炳強放監後,曾去探望胡鴻烈。「我沒有問他,到底有沒有殺人。事情已經過去了,不應再揭瘡疤。」 

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-1-23 00:32
想一次過係網上貼過嚟,但BK話我字數超上限。

https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=3399284&page=1 ...

我係奇案迷,呢d當然睇過。

我仲係由最初堅信佢無辜,而最後動搖既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

my005 發表於 18-1-23 00:32
無錯,呢d係疑點,但仲有其他好巧合既野,直指歐陽既。

信唔信都好啦!世上知道真相只有死者卞玉英與歐陽炳強。

珊瑚宮

SandyKL 發表於 18-1-23 00:35
信唔信都好啦!世上知道真相只有死者卞玉英與歐陽炳強。
同意。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 18-1-23 00:11
我記得呢單案係香港首宗以科學鑒證入罪嘅謀殺案,我記得當時我daddy仲話英國佬以示權威,以證明科學鋻證凖 ...

係,點都好,已被監禁28年,一切已償還。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

SandyKL 發表於 18-1-23 00:38
係,點都好,已被監禁28年,一切已償還。

那個英管年代,不是想像中美好,我老爸有不少朋友當差,黑喑事聽不少,砌生豬肉不只是電影橋段吖。佢有d朋友後來要走佬台灣,臨老都返唔到黎。

琥珀宮

Sumyeema1 發表於 18-1-23 00:18

湯家驊當年係歐陽的律師。

佢被判謀殺,冇重審係唔會無端端變誤殺。歐陽係獄中讀會計,如冇記錯嘅話,行為良好,但至於佢最終有冇承認殺人,真心悔過呢啲,相信香港應該唔使佢承認,因為上訴N次都不成功維持原判,即法律上,佢必定有謀殺卞玉英,歐陽承唔承認似乎無關重要,我認為不會係考慮佢假釋因素。

珍珠宮

ellako99 發表於 18-1-23 00:25
樓主你唔識求證就亂放假消息,但我識求證lor

但報紙都係用消息同據悉?
又不評論個別案件
希望有官方答案證實就好了

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Angel_Rose 發表於 18-1-22 18:15
晴報記者,係時候立功啦xdd

大宅

回覆樓主

其實林過雲單野,我聽到幾個好少聽既版本,可以串連起來。
係資深記者講,話當時林比人拉左後,佢地上門搵林家人,想入屋影相,林父開左門,但冇比佢地入屋,最終佢地影左d相拎返去曬,話見到林間房(當時佢收藏碎屍間房係同佢細佬同一間房,但佢細佬竟然唔知情),見到房門貼左符,初時佢地睇以為係林家人貼,因為驚d怨氣,但最終有d老記者睇到,認得d符係「鎖魂番」應該係林自己貼,目的係想鎖住個幾個女子既魂,唔知練乜野。
最後大家得知佢而家已經係大師,會唔會佢根本一開始已經對呢d野有興趣。
另外網上成日講既話cctv見到4個靈體跟住佢,有冇可能唔係想報仇,只係比佢鎖住走唔到。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 18-1-23 00:47
那個英管年代,不是想像中美好,我老爸有不少朋友當差,黑喑事聽不少,砌生豬肉不只是電影橋段吖。佢有d朋 ...

如果走佬台灣,就多數因為貪污要走佬。英國佬管治香港手段係以華制華,養班差人爪牙,高壓統治,當年一聽入差館啲人就驚㗎勒,生不入官門,死不入地獄。

侯爵府

sf013hk 發表於 18-1-22 18:11
雨夜屠夫,落雨搭的士要留心了。

佢唔一定會再去做的士司機,放咗佢出嚟就大家都難以防範。

伯爵府

LittleRoxie 發表於 18-1-22 18:18
林過雲在獄中自學紫微
學到好高呢
好多獄友都找他睇

出來後會揸的士嗎?
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

LittleRoxie 發表於 18-1-22 18:18
林過雲在獄中自學紫微
學到好高呢
好多獄友都找他睇
但裡面 d 人話佢平時放風係自己一個人, 唔多同人傾偈.

伯爵府

ellako99 發表於 18-1-23 00:25
樓主你唔識求證就亂放假消息,但我識求證lor

一陣瞓醒,加多幾個字,隱陣D !

子爵府

mononoke 發表於 18-1-23 00:53
其實林過雲單野,我聽到幾個好少聽既版本,可以串連起來。
係資深記者講,話當時林比人拉左後,佢地上門搵 ...

好恐怖呀

男爵府

回覆樓主:

直至九七年,歐陽炳強突然承認殺人。根據 法例,被判終身監禁而行為良好的犯人,服刑二十年以上,只要承認控罪,便列入定期覆核名單。二OO二年,長期監禁刑罰覆核委員會准許歐陽炳強有條件假釋。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20150801/19239459

首頁

尾頁

跳至