自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

...有好多隻股票嘅你,有冇成日睇實個市,成日計緊今日又賺左幾多錢呢?
我只得幾隻蚊型股仔,先將資料輸入EXCEL,隨時打開電腦、手機...股價、資料已立即更新(一路睇都在更新中),一目了然!

股票自動報價試算表(或有20分鐘延遲)...如果你有好多隻股票,呢個表更加啱你管理、睇價....計算賺蝕,一覽無遺!

只要有gmail A/C就可以用GOOGLE SHEETS(上google找),儲存於雲端,方便又唔會遺失!

全部都係excel普通料,相信大部份人都識用,可以參考以上檔案,整一個更加適合個人嘅股價表

自動報價所需要輸入之函數:=GOOGLEFINANCE("1065.HK","price")

“最新價”一欄打入=GOOGLEFINANCE("1065.HK","price")就會顯示天津環保之最新報價,如果滙豐就要打0005(一定要4個號碼),其他之儲存格,只不過玩下加減乘除,例如G2買入費用=(D2股價*E2股數)+F2交易雜費

如果還需要其他資料參考放落試算表,可以睇下以下函數啱唔啱你用:

市盈率=GOOGLEFINANCE("1065.HK","pe")
每股盈利=GOOGLEFINANCE("1065.HK","eps")
Beta值=GOOGLEFINANCE("1065.HK","beta")
當天最高=GOOGLEFINANCE("1065.HK","high")
當天最低=GOOGLEFINANCE("1065.HK","low")
52周最高=GOOGLEFINANCE("1065.HK","high52")
52周最低=GOOGLEFINANCE("1065.HK","low52")
股價與上日變幅=GOOGLEFINANCE("1065.HK","changepct")

祝你賺到盤滿缽滿,如有錯漏請提出,thanks!

*最後之恆生、滙豐、騰訊,我冇買但想睇下而家乜野價位而矣

男爵府

回覆樓主:

thx info

子爵府

回覆樓主:

子爵府

有冇人識得連real time quote

大宅

回覆樓主

珍珠宮

回覆樓主:

簡直要收藏呢個帖

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝分享!

請問點計一隻股票幾年來係咪跑嬴(累積?)通脹? thanks

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝分享!

請問點計一隻股票幾年來係咪跑嬴(累積?)通脹? thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試下先! 多謝提供!

大宅

回覆樓主:

thanks for sharing!

寶石宮

2023年兔年勳章

櫺囹桼 發表於 18-1-22 21:16
...有好多隻股票嘅你,有冇成日睇實個市,成日計緊今日又賺左幾多錢呢?
我只得幾隻蚊型股仔,先 ...

Thanks

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

伯爵府

回覆樓主:

太正,謝分享

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

男爵府

2018復活節勳章 貓狗褓姆

大宅

回覆樓主:

THX for sharing

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好整齊啊

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

吾講吾識可以link 到,多謝你。長知識

侯爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至