自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔k2,係比較好動,吾太合作,上星期觀課日,總共有四日,第一日我歡課我仔仔係無曵,係有d吾跟指令,今日有個媽媽話佢觀課個日全程吾見我仔,我再問我仔咩事,佢話觀課第二三四日都比老師帶左去校務處坐,觀課時間係個半鐘,我問佢有無做壞事,佢話無,佢話三日以黎都無見過其他家長,即係觀課前已經被消失。
我其實觀課前同班主任溝通過,佢問過我意見,我話如果我仔曵可以帶佢離開課室,但我真係無唸過佢係完全吾比佢見人,個心拿住拿住,番學三個鐘有一半時間係校務處,我仔真係噤吾見得人嗎?真係心痛。
好想聽日問下班主任究竟發生咩事,大家覺得學校噤做有無問題?我應吾應該問好?

大宅

回覆樓主

咁既然你自己同意左 了解又可以有咩幫助呢?咪盞你更hurt去接受事實
而我相信你仔仔應該真係好唔合作 老師先會有咁既做法 我其實唔認同需要收埋某位學生 但既然老師同你傾過 你又ok 咁可以怨咩

至於你小朋友其實合唔合作 或者佢聽唔聽指令 相信你自己都心裡有數

大宅

wingwingin 發表於 18-1-23 02:10
咁既然你自己同意左 了解又可以有咩幫助呢?咪盞你更hurt去接受事實
而我相信你仔仔應該真係好唔合作 老師 ...

我當時話如果佢曵就帶岀去,但我無唸過係全程吾比佢見人

大宅

回覆樓主

如果係自己小朋友我聽到都會好心up
但另一方面我都唔想唔合作唔聽指令既小朋友影響到其他小朋友上堂!
可能學校唔想係有家長在場既情況下去特別控制你個小朋友...所以先叫佢暫時去校務處...我估學校同老師都冇惡意既

大宅

siuwan1015 發表於 18-1-23 02:13
我當時話如果佢曵就帶岀去,但我無唸過係全程吾比佢見人

咁呢樣係你同老師無溝通清楚 大家對「帶出去」幾耐無共識
如果你好介意 可以問下老師 但我相信佢比你既答案都係:小朋友唔多合作 而且已同家長溝通過無問題先做

不過 恕我多口問句 點解老師當初同你提出 將小朋友帶離課堂(不論時間長短) 你又接受呢?係你都覺得小朋友表現強差人意?
如果小朋友是你所謂的「見得人」,你應該會一口拒絕 而唔會比老師做出任何剥削小朋友既事

大宅

回覆樓主:

睇你自己接唔接受到,同埋你仔係米有影響到人?
如果老師平時係有照顧你仔,只係觀課時唔想影響到其他家長留意自己小朋友係要接受。
我仔n班時坐唔定唔合作唔聽指令,被校長話佢有事同講明會要佢坐埋一邊唔理佢,我就決定退學。
而家讀緊預備班,個老師形容他為乖仔,我諗好睇學校情況你覺得適唔適合你仔。

男爵府

回覆樓主:

我 nephew讀小學時,他的學校就是會在觀課期間把他們眼中的問題學生包括ADHD(我 nephew) 放在另一個課室,當這班學生不存在。

大宅

wingwingin 發表於 18-1-23 02:22
咁呢樣係你同老師無溝通清楚 大家對「帶出去」幾耐無共識
如果你好介意 可以問下老師 但我相信佢比你既答 ...

我吾係先知,我好難預計小朋友會吾會突然好曵,因為佢係我面前都係一時時,班主任都話佢係一時時,我覺得又好難一口拒絕老師既建議,如果我真係好有信心我小朋友100%合作我一定拒絕,但我真係無辦法寫包單,我觀課個日佢無做曵野,係遊魂,拎餐具排隊要老師提,我同意老師如果我仔曵帶走,但我真係無唸過係見都未見到家長就帶走

大宅

laumuichu 發表於 18-1-23 02:26
睇你自己接唔接受到,同埋你仔係米有影響到人?
如果老師平時係有照顧你仔,只係觀課時唔想影響到其他家長留 ...

我都有唸過,可能學校吾岩佢

別墅

回覆樓主

我仔上星期都係學校有得觀課,佢都係d問題學生,學校事前有同我地溝通話會特別關顧我仔。當天都有一個老師1:1陪住我仔,最後其他同學仔都好正常,得我仔坐唔定!
我明白媽媽你的憂慮,其實見到我仔觀課時的情況,我都有d擔心平時上堂點,同時又怕其他家長帶有色眼鏡睇我仔。
我們觀課後也有再和老師溝通平時上課和觀課當天的分別,你不妨和老師再了解下啦!因為小朋友同你講的都唔知係唔係full picture...

大宅

cestlav 發表於 18-1-23 02:32
我 nephew讀小學時,他的學校就是會在觀課期間把他們眼中的問題學生包括ADHD(我 nephew) 放在另一個課室, ...

當不存在,感覺好悲哀

別墅

siuwan1015 發表於 18-1-23 02:34
我吾係先知,我好難預計小朋友會吾會突然好曵,因為佢係我面前都係一時時,班主任都話佢係一時時,我覺得 ...

甘你覺得學校老師和作風平時點?

男爵府

回覆樓主:

假如係我,我都會覺得好心痛,
其實你都同意老師既做法,
不過可能你當時祗係以為係帶離課室一陣,
但老師係帶離一段長時間,
溝通唔夠,
如果仲繼續讀既,要好好同老師溝通多啲,
不過呢,我覺得轉校會唔會更好啲,

大宅

anita~ 發表於 18-1-23 02:40
我仔上星期都係學校有得觀課,佢都係d問題學生,學校事前有同我地溝通話會特別關顧我仔。當天都有一個老師1 ...

完全同意啊,當全班學生都好乖既時候我反而會更大壓力,怕小朋友映響人啦,又吾知其他家長點睇,你小朋友間學校處理手法都ok我仔佢初初都好曵番學,最近覺得佢有好左小小,大家一齊努力!

大宅

anita~ 發表於 18-1-23 02:41
甘你覺得學校老師和作風平時點?

K1時老師超有heart同我傾點教我個仔,好有耐性,k2呢個老師比我感覺係想避,事關有d課外活動去參觀乜乜乜個d佢都暗示我吾好比個仔去,我仔其實懷疑adhd,,雖然有最近有進步但間中都會跳下制,我明白老師立場,所以我9成都無參加個d乜乜乜

別墅

siuwan1015 發表於 18-1-23 02:52
K1時老師超有heart同我傾點教我個仔,好有耐性,k2呢個老師比我感覺係想避,事關有d課外活動去參觀乜乜乜 ...

甘即係每年會轉班主任?k2呢個老師做法甘樣真係唔太好,不過得番年半,轉校又有d唔知點甘。

子爵府

cestlav 發表於 18-1-23 02:32
我 nephew讀小學時,他的學校就是會在觀課期間把他們眼中的問題學生包括ADHD(我 nephew) 放在另一個課室, ...

伯爵府

回覆樓主:

問咗呀仔有冇啲咁嘅事先,如果有,就打去問班主任呀仔話佢入咗校務處,想了解下佢做咗啲咩嘢。

侯爵府

回覆樓主

係happy school 定比較谷既kg?

大宅

回覆樓主

或者咁諗
觀課老師都有壓力
可能佢都handle唔到咁多先咁做
未必係你囝囝好大問題

首頁

尾頁

跳至