論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

去年10月我自己和菲工人續約,一切已辦妥。但由於她舊護照在2018年4月到期,我在續約時她仍未換新護照,所以去年新辦的working visa 就貼在舊護照上,並且寫上此working visa 到今年3月期滿。現在已安排菲工人去immigration 再做working visa 於新護照上,請問是否需要再付 $190的費用? 是的話,是誰付? 謝謝

水晶宮

venessatang 發表於 18-1-23 09:31
去年10月我自己和菲工人續約,一切已辦妥。但由於她舊護照在2018年4月到期,我在續約時她仍未換新護照,所 ...

visa fee 係僱主比。其實在去年10月續約前, 你已知工人本passport 只得半年有效期, 你應該叫工人先renew passport。工人個 passport 有效期超过兩年合約期, 咁就唔洗搅visa 搅多一次。所以僱主係要知工人個 passport + visa expiry dates.

珊瑚宮

主人比
玩具萬歲!

大宅

其實好少$,僱主比la

大宅

回覆 fitfish 的帖子

大宅

我已經同工人講了我會付這費用,但工人去了入境處,入境處說不需再付費用,只需工人出境一次便可以了。

我已經每年給他回菲律賓賓,所有要付的機票我已付了,他這次出境也是我付錢嗎?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

venessatang 發表於 18-1-23 17:17
我已經同工人講了我會付這費用,但工人去了入境處,入境處說不需再付費用,只需工人出境一次便可以了。

不用付,已經付了機票給她。

水晶宮

工人要幾時出境? 你既然每年都比工人返家鄉放假, 咁等佢下次放假回鄉得唔得?

大宅

birdbird 發表於 18-1-23 17:59
工人要幾時出境? 你既然每年都比工人返家鄉放假, 咁等佢下次放假回鄉得唔得?
...

今年3月前,我是去年9月尾剛續約。

一早叫工人換護照她又不換,唉

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-23 17:59
不用付,已經付了機票給她。

謝謝你 !

水晶宮

以我認知, 你個case 係要工人換咗新passport 之後去入境處再付$190 把在舊passport 上3月到期的 visa extend 至合約完成, 新visa 要貼在新passport 上。

你工人説已去入境處問过, 只需在3月前出境就可, 我係第一次聽聞有咁嘅處理。我會建議你睇清楚個 visa label 上的文字及要求, 看看是否在3月前容許工人来港 (通常在要求工人出一出境的 visa 會註明工人再入香港境 的限期), 然後自己跟入境處確認工人要否申請extend visa.

如工人真的要在某限期前出一出境, 鑑於你已比工人機票回鄉, 佢呢次出一出境的費用 (eg. 去澳門), 佢要自付。

wcpcelia    發表於 18-1-24 09:47

大宅

birdbird 發表於 18-1-23 20:09
以我認知, 你個case 係要工人換咗新passport 之後去入境處再付$190 把在舊passport 上3月到期的 visa exte ...

可否幫我望望再給我意見,謝謝你!
2018-01-23 20.20.17.JPEG

水晶宮

venessatang 發表於 18-1-23 20:22
可否幫我望望再給我意見,謝謝你!

第2頁個 label 寫在2018年3月5日前可入香港境....
工人應該係唔洗再申請新 visa, 只要佢出一出境,
回香港境時應該會有一個新 visa label 貼在新 passport 上.
呢次工人出一出境, 佢要帶齊新舊 passport 都要帶,

呢個 case, 令我長個知識.

大宅

birdbird 發表於 18-1-23 20:34
第2頁個 label 寫在2018年3月5日前可入香港境....
工人應該係唔洗再申請新 visa, 只要佢出一出境,
回 ...

我之前都以為是要再做working visa, 所以就問大家那筆費用是誰付,原來是出一出境便可以了,我自己無細心留意visa內容。

出一出境應該除了澳門,近又不用簽證,應該都別無他選了

首頁

尾頁

跳至