自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

首先, 响度講返聲"唔好意思", 因為就算太激動, 亦唔應該响個講論壇入裡寫出粗口字眼!!

(前文)
前晚20/1我同太太同阿囡過左去西寶城行下,順便去惠康買D野。由於最近阿囡有部新既三輪車(我個女一歲大,部車仲要人响後面推果款),佢去邊都要坐住果部車,所以當晚响惠康都有坐住(住附近既朋友會知,果間惠康都幾大,商場3樓全層)。
當時我剛剛踎低睇緊野,就聽見太太响後見大聲話"有無搞錯呀!!?",我起身問太太咩事,佢話有個女人用架購物車撞開我個女,我太太快快手拉開架車俾條路佢行,佢行過果陣就話: "阻X住晒!!"
我立即追去搵果個女人(我太太話佢係著牛仔衫),當時佢拎起件貨睇望,我好聲好氣想先搞清楚件事: "阿姐姐,不好意思。。"
但佢完全無視我!! 直到我叫左4-5次,我太太响我後面話:"算啦,依D人聾架!!"
然後佢就釣起對眼,好不屑咁同我講:"做乜X野呀?"
我問佢:"而家我個女阻到你咩野呀?"
佢D態度繼續極度惡劣: "快X啲走開啦,阻X住個地球轉!"
基於我唔想响個女前面同人嘈交,亦深明好佬怕爛佬、爛佬怕潑婦既道理,我就只係掉低一句:"你依種人早X啲死啦!!", 然後就帶住太太同阿囡離開現場啦!!

點解而家香港人可以咁無品架!! 大家D禮貌去晒邊呀??

(由於之前編文被封, 我只能見到有30人左右回應, 但見唔到大家寫左咩, 希望之前有回應既人都再寫多次啦!)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我冇睇過前文,不過只可以講 有啲人係好怕阻住,嫌麻煩
點樣都好,我盡量都唔會係小朋友面前講粗口
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆 onairkoma 的帖子

個女人係傻, 但你講果架車我只會當公園車, 一定唔會攞入超市, 試過我要去買嘢都係放架車出門口, 如果攞scooter 我會攞起摺埋, 其實你攞果架車入去真係都唔啱,大家都唔著.

meow_day    發表於 18-1-25 13:46
wcpcelia    發表於 18-1-24 15:03
日月水火    發表於 18-1-24 09:54
日月水火    發表於 18-1-24 09:54

寶石宮

2023年兔年勳章

onairkoma 發表於 18-1-23 14:31
首先, 响度講返聲"唔好意思", 因為就算太激動, 亦唔應該响個講論壇入裡寫出粗口字眼!!

(前文)

就算BB㗎車阻住佢 佢玩碰碰車都唔啱

raven    發表於 18-1-24 08:13

男爵府

牛年勳章 親子王國15週年勳章

onairkoma 發表於 18-1-23 14:31

(前文)
個女人唔啱,但你都有唔啱,超市唔係遊樂場,無理由踩架

三輪車入去

meow_day    發表於 18-1-25 13:46
日月水火    發表於 18-1-24 09:55

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-1-23 14:33
我冇睇過前文,不過只可以講 有啲人係好怕阻住,嫌麻煩
點樣都好,我盡量都唔會係小朋友面前講粗口
...

係,同埋怕佢癲既會即走

珊瑚宮

單車就是單車。吾理你乜款。踩單車入超市。吾知各位認為啱吾岩?

但用購物車撞小朋友就吾啱。最多大声閙
玩具萬歲!

伯爵府

下次揸部波子入去...所有人都會好敬重你。

禁止訪問

回覆樓主

洋房

架車係咁既款。

每個地方有佢唔同既標準, 我唔夠膽應唔應該推架車入去。

不過早幾個月, 我有推BB車入過去, 我架BB車唔細!! 亦週不時都見到其他人推再大架D冒BB車入去買野!

知但係如果你認為我係唔岩, 係阻住條路, 其實真係可以好禮貌咁表達出黎!! 你又唔係7老80, 有受過9年免費, 大家都知咩叫禮貌架?

唔係借口, 不過果間惠康提供依款兒童購物車, 大過個三輪車幾倍, 咁我用果陣會唔會俾人打添呀!!?

子爵府

回覆樓主

個女人真係好冇禮貌
但你俾小朋友喺超級市場裏面踩單車都係唔啱,因為嗰度唔係公園
而佢用粗口鬧你,你亦用粗口鬧番佢,你倆都一樣,你都無蝕底

大宅

回覆樓主:

唔係掛, 推架三輪車入超市?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

個女人係傻架

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

onairkoma 發表於 18-1-23 18:33
架車係咁既款。

每個地方有佢唔同既標準, 我唔夠膽應唔應該推架車入去。

唔係講緊架車幾大幾細先可以入超市,本來喺超市入面都唔應該出現三輪車。
果個女人確實無理,但幾嬲都,好都唔好喺小朋友面前講粗口啦!

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我又覺得咁,如果樓主阿女唔係踩3輪車,而係比大人推住控制架車,其實同一般人推住架BB車入去冇咩分別姐。

不過遇著呢D激烈的女人,知佢傻就咪同佢癲喇,免得有D咩無罔之災發生。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

重開post咁你想點吖,想人哋留言支持你呀 , 就算個女人唔啱, 超市都有小朋友車 ,係超巿自己做法, 但你外來嘅三輪車, 阻住咗其他人畀人鬧都預咗㗎啦, 畀人封咗個post ,再開同一個有咩意思啫, 好似想人哋撐你撐到底, 估唔到啲男人仲煩嗰啲女人
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

回覆樓主

呢區越來越多有d錢又以為自己高高在上既人住

男爵府

推BB車入超市,我認為是客戶有需要,但踏單車入超市,不是真正的需要、只是你想給小朋友開心、本末倒置的理論,有什麼對与錯!反正你全對或錯,也是覺得人家不禮貌在先吧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

就算唔應該推單車都無理由撞個bb,不過大家都互鬧過,算啦

大宅

carrina 發表於 18-1-23 18:55
我又覺得咁,如果樓主阿女唔係踩3輪車,而係比大人推住控制架車,其實同一般人推住架BB車入去冇咩分別姐。
...

如果無推bb 車, 應該個個都會撐樓主,覺得個女人傻嘅.
但你唔可以排除果個女人係見到架三輪車先發癲

首頁
12345...9

尾頁

跳至