身邊有無咁既朋友 - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 3002|主題: 966675

跳至
身邊有無咁既朋友

男爵府

國民生產總值:6953

好媽媽勳章

2公婆一齊供層樓但是但一方無落名

1 結婚時另一半已有供完層樓,婚後沒有加另一半名
2 結婚時另一半已有層樓但未供完,多年後一齊供完但無要求加返個名

識唔少係2,原因係唔想煩攪手續或者想方便申請其他野

珍珠宮

國民生產總值:40794

最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我係1...
嫁比老公時,佢已有兩層物業,我覺得係佢自己努力得番來,我從無提出過要加我名

男爵府

國民生產總值:7211

回覆樓主

3 未嫁時佢已經供緊,結左婚佢繼續自己供,冇諗過加名

侯爵府

國民生產總值:20976

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我同老公係由聯名轉做拆名。。留定多一個名。。。有冇機會再買都好。。好過有機會時錯過

珍珠宮

國民生產總值:37593

食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主

男爵府

國民生產總值:7831

2018勳章

回覆樓主

1,2 都大把人係咁⋯ 討論點係?

男爵府

國民生產總值:6953

好媽媽勳章

小金名 發表於 18-1-23 18:42
1,2 都大把人係咁⋯ 討論點係?

因有朋友最近攪離婚,先知原來不是共同資產層樓係分唔到的,如果大家有份供除非比到証明,否則就好似無乜保障

象牙宮

國民生產總值:241970

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

力神 發表於 18-1-23 18:18
2公婆一齊供層樓但是但一方無落名

1 結婚時另一半已有供完層樓,婚後沒有加另一半名

有,留返個名買其他嘛
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

子爵府

國民生產總值:14613

力神 發表於 18-1-23 19:05
因有朋友最近攪離婚,先知原來不是共同資產層樓係分唔到的,如果大家有份供除非比到証明,否則就好似無乜 ...

吾係嘛

琥珀宮

國民生產總值:199816

2018勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好老實,我唔會因為個稅,而放棄權利,仲要自己有份供,今日唔知聽日事,買多層又唔係幾個月,甚或一,兩年內短期嘅事。 過多幾年,咩世界都唔知啦!

子爵府

國民生產總值:14469

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

因有朋友最近攪離婚,先知原來不是共同資產層樓係分唔到的,如果大家有份供除非比到証明,否則就好似無乜 ...

咁結婚時冇人諗過會離婚掛。

wcpcelia    發表於 18-1-24 16:05

侯爵府

國民生產總值:22541

唔係喎,有朋友搞離婚,其中一方無名,亦無供,但有錢比家庭開支,兩夫妻財產共同享有不是嗎?問律師話分到,一人一半,除非其中一方放棄唔要

公爵府

國民生產總值:25007

hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

層樓係我名,但錢係老公出

子爵府

國民生產總值:11760

如果係婚後唯一居所
一定有得分
同埋婚姻年期都係考慮因素
問多幾個律師先

珊瑚宮

國民生產總值:105506

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我娘家只係我媽名,男家物業係老爺名。

我爸同奶奶話無所謂。

珊瑚宮

國民生產總值:105506

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-1-23 19:33
好老實,我唔會因為個稅,而放棄權利,仲要自己有份供,今日唔知聽日事,買多層又唔係幾個月,甚或一,兩年 ...

我地呢代一定咁諗,保障返自己。

奶奶個朋友同老公一齊捱返黎,香港外國都有物業,外國一個物業係太太名,香港3層3房單位係男人名,幾年前亞伯60歲時識左第二個仲生埋b, 我叫auntie 快d 轉物業名,但佢話亞伯伯留返一層比auntie 生果d 仔女,auntie 諗住未離婚都是但,點知而家人地賣鬼晒

伯爵府

國民生產總值:16213

wy_yen 發表於 18-1-23 18:38
我同老公係由聯名轉做拆名。。留定多一個名。。。有冇機會再買都好。。好過有機會時錯過
...

想問點拆名?

男爵府

國民生產總值:7874

好媽媽勳章

唔係囉
冇份供,單名都分到

侯爵府

國民生產總值:20976

好媽媽勳章 畀面勳章

heilok 發表於 18-1-23 19:57
想問點拆名?

將一半業權賣俾另一半

伯爵府

國民生產總值:16213

wy_yen 發表於 18-1-23 20:04
將一半業權賣俾另一半

要去律師樓做? 又要重新做過按揭?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.