自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

上星期係大阪住完airbnb,返到黎隔左日房東話我冇放低鎖匙,要求我賠換鎖費$28xx港幣
講返少少當時拎匙係在大樓地下信箱拎(係街邊冇門可隨意出入),最搞笑房東係一直唔肯講確實房號樓層,一直話係安全私人理由,當時我地一行4人就好似開寶箱咁將所有開得的信箱都開下,最後搵到鎖匙!因為wifi上唔到同埋門外角落成日有灘黃色狗/人尿好臭,每日經過都聞到,同房東反映但房東應該唔係幾識睇英文,溝通非常困難,成日9588最後就地買多兩張上網卡就算⋯諗住又平地點又方便就將就下,到走個日都有應房東要求將鎖匙放返信箱,但佢個信箱係冇得鎖,我見信箱有本書就用本書壓住鎖匙,我地死蠢冇影底相(亦冇諗過會發生呢d事而需要影相)就走左!
見到房東係airbnb按要求賠償,我搵左cs介入,佢地都話房東收費唔合理,佢地話唔見匙通常只叫賠匙點會要成把鎖換,淨係教我按拒絕付款,同埋block左房東信息,但問題冇解決過⋯我見airbnb仍然send信黎叫我賠錢,我應該點做?有冇jm試過?如果我有偷佢鎖匙我賠就心甘命抵,但我冇喎!我有同佢放返好架好煩惱⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

本身間屋之前評價都好好? 得你一個出問題? 你地走個時有冇同房東講聲?

子爵府

畀面勳章

rayrayus 發表於 18-1-24 02:56
本身間屋之前評價都好好? 得你一個出問題? 你地走個時有冇同房東講聲?

本身評價唔算好好,不過評價都係關於環境問題多,再者因為我地係好突然去,係出發前3日先訂,又想可以住埋一齊,所以冇乜得揀又見平又近鐵路站...
我地一路同房東溝通係今日問第日答或遲半日先答,去時信箱拎,即使當時搵唔到匙問房東佢只係幾個鐘後答「in mail box」,走時就放返好,全程0見面,之前租過好多次唔同地方都冇野,完全冇諗過會咁...

男爵府

yan511229 發表於 18-1-24 02:00
上星期係大阪住完airbnb,返到黎隔左日房東話我冇放低鎖匙,要求我賠換鎖費$28xx港幣
講返少少當 ...

既然airbnb話教你按拒絕付款,咁佢又send信黎叫你賠錢?打電話去問佢即係點

瑪瑙宮

大廚勳章

講返少少當 ...

呢樣又有少少唔明。。。佢話叫你賠錢點陪呀?

定係bnb 嗰度扣你信用卡錢?但係bnb又話叫你唔使陪?咁即係B&B唔會幫你比房東扣錢?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

講返少少當 ...

你又唔好話人屈,如果佢真係唔見key,點分係你偷定街外人偷呢?

況且,租得不合法嘅民宿就係無咩保障,岀事可以點處理呢?無咩指引

一係你俾個counter offer佢?

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chanti 發表於 18-1-24 08:19
既然airbnb話教你按拒絕付款,咁佢又send信黎叫你賠錢?打電話去問佢即係點
...

x2

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔見KEY都唔應該要HK$28XX啦!!!!!

子爵府

畀面勳章

seaheart88 發表於 18-1-24 08:29
呢樣又有少少唔明。。。佢話叫你賠錢點陪呀?

定係bnb 嗰度扣你信用卡錢?但係bnb又話叫你唔使陪?咁即係 ...

我就係唔明先上黎問嘛
有個同意付款鍵按,但我按左拒絕⋯
之後仲收到email追

子爵府

畀面勳章

chanti 發表於 18-1-24 08:19
...

問左⋯佢話個案經理只係提供意見,系統會繼續跟進

瑪瑙宮

大廚勳章

yan511229 發表於 18-1-24 09:02
我就係唔明先上黎問嘛
有個同意付款鍵按,但我按左拒絕⋯
之後仲收到email追

你問我地都冇用啦。。。case by case

最重要係B&B佢幫唔幫到你。。如果你按左拒絕佢之後不停電郵你追數。。。最緊要係佢同B&B唔會做到啲咩會唔會用到你張信用卡扣錢。。。如果B&B唔會過你張卡錢俾房東咁咪由佢追囉最多個電郵信箱日日多幾封信姐。。。但係如果B&B係會幫個房東你就麻煩好多啦。。因為根本口同鼻拗。。

子爵府

畀面勳章

終極熊貓 發表於 18-1-24 08:41
你又唔好話人屈,如果佢真係唔見key,點分係你偷定街外人偷呢?

況且,租得不合法嘅民宿就係無咩保障,岀 ...

房東話佢間屋係日本政府合法民宿,我冇去深究呢樣野;但將心比心,如果係你已放好匙,回港隔日因為寫完評價唔理想就遇到話失匙,你會甘心比嗎?

子爵府

畀面勳章

seaheart88 發表於 18-1-24 09:04

你問我地都冇用啦。。。case by case

我就係唔清楚呢點,我睇佢網站條款關於呢樣房東要求額外賠償,按入去load係空白

子爵府

回覆樓主

賠錢點俾錢?自動扣信用卡?一直唔俾錢會點?

子爵府

畀面勳章

小金名 發表於 18-1-24 09:10
賠錢點俾錢?自動扣信用卡?一直唔俾錢會點?

我都好想知所以上黎問下有冇人試過一直唔比會點⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

直頭cut左張信用卡,然後無視佢地啲email得唔得?講真你唔肯賠佢地都做唔到啲乜

wcpcelia    發表於 18-1-24 10:29

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

sg51244 發表於 18-1-24 09:16
直頭cut左張信用卡,然後無視佢地啲email得唔得?講真你唔肯賠佢地都做唔到啲乜
...

Agree, 如果無做過,我會cut card 加無視佢。
大家都無證據。

子爵府

yan511229 發表於 18-1-24 09:16
我都好想知所以上黎問下有冇人試過一直唔比會點⋯⋯
問得黎不如自己上去睇T&C仲快...

男爵府

回覆樓主

以後唔好住民宿了。有問題都解決唔到,我係你就直接cut著張卡唔再理佢

男爵府

回覆樓主

聽過好多B&B 呃人,所以我寧願住酒店

首頁

尾頁

跳至