自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

Monkeylily 發表於 18-1-24 10:18
我唔敢住b&b,真係聽太多,幾乎倆個月就聽一單投訴。唔見鎖匙聽唔少,最記得有個房東冇擺低鎖匙全家無門口 ...

我後黎上網睇都見到呢單佢地仲要有個老人家一齊瞓街⋯好慘!
我地租bnb主要唔係因為慳少少,而係想大班人一齊住,如果平時兩公婆去我地都一定係住酒店的

瑪瑙宮

大廚勳章

yan511229 發表於 18-1-24 10:19
真係越聽得多越可怕⋯⋯

租十次開心。。。第十一次中伏。。嚇餐幪。。我連一次機會都不會比bnb。。。根本無監管。。無保障。。。

兩三人一間房咪好地地。。日頭已一齊玩。。夜晚各自休息啦。。人多小朋友又會嘈到鄰居。。正正經經租返酒店最安心
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

yan511229 發表於 18-1-24 10:27
我後黎上網睇都見到呢單佢地仲要有個老人家一齊瞓街⋯好慘!
我地租bnb主要唔係因為慳少少,而係想 ...

如果想一班人一齊住, 都可以試下 serviced apartment / 公寓 / hostel, 要去 agxda, hotxls 有得 book 嗰 d, 我自己就冇試過bnb, 聽太多恐怖cases, 完全係唔可信!

我家姐都試過租, 加拿大的house, 唔記得租地下定上層, 屋主住同一間屋, 照計屋主和家人係唔可以入租客的單住, 但係佢地就成日自出自入用廁所之類, 投訴又投訴都係咁, 家姐仲驚佢地裝偷拍, 因為有個女 十幾歲, 住左兩日寧願搬去酒店住!

總之住bnb, 冇事就算你好彩, 有事就係預料之中

男爵府

回覆樓主:

可否公開邊間咁衰

伯爵府

mongng 發表於 18-1-24 10:15
我係tasmania租airbnb試過因為漏左部手機打比房東話返去攞,佢話唔會比返我地,話用左佢個焗爐,宜家唔係全 ...

佢可能在室內安裝了隱蔽的cctv

大宅

mongng 發表於 18-1-24 10:15
我係tasmania租airbnb試過因為漏左部手機打比房東話返去攞,佢話唔會比返我地,話用左佢個焗爐,宜家唔係全 ...

即係佢有cctv係屋入面?

大宅

好媽媽勳章

yan511229 發表於 18-1-24 02:00
上星期係大阪住完airbnb,返到黎隔左日房東話我冇放低鎖匙,要求我賠換鎖費$28xx港幣
講返少少當 ...

之前係香討見過有人話在日本被屈在屋內吸煙,然後又被屈等,見到都煩到死!

公爵府

2018復活節勳章

一向唔信bnb,有事唔知搵邊個幫。
另有聽過屈整爛WiFi, 門鎖水喉,入屋偷野,乜都有。就係有人利用左賠償呢個機制,次次屈人賠,又唔整,佢就收多份租,本身唔合法,搏你租客唔敢出聲唔敢報警。

要平唔明點解唔租合法apartment, hostel 都有family room, front desk 有staff, 交收鎖匙清清楚楚。有嘢壞可以求助。
多人住酒店,分幾間房可以要求同一層,行出行入都方便。

寶石宮

2023年兔年勳章

Macaron___ 發表於 18-1-24 12:24
即係佢有cctv係屋入面?

子爵府

yan511229 發表於 18-1-24 09:03

問左⋯佢話個案經理只係提供意見,系統會繼續跟進:igiveu ...

咁有無人調停?

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

朋友係東京人,佢同我講佢自己日本人响日本住Airbnb 都住到好嬲,又係超麻煩屋主,又係屈佢錢,攪到好掃興。

我老公唔肯住Airbnb 佢話好無保障,就算西方國家都係好多conflict ,咁樣去旅行好掃興。
我自己就怕有乜事無support ,房有事又無房換就慘

別墅

seaheart88 發表於 18-1-24 11:08
租十次開心。。。第十一次中伏。。嚇餐幪。。我連一次機會都不會比bnb。。。根本無監管。。無保障。。。

...

不能同意更多

伯爵府

yan511229 發表於 18-1-24 09:16
我都好想知所以上黎問下有冇人試過一直唔比會點⋯⋯

我記憶中早排睇過下,你呢個情況應該係會係你信用卡扣,當初應該有筆按金,有個價(唔知你嗰單有冇),俾訂唔會要你俾埋按金,但如果你check out後,屋主要你賠就會扣嗰筆錢

珍珠宮

回覆樓主

我冇租體bnb,我鐘意住酒店,但既然佢係唔合法,駛乜理佢,cut卡當睇唔到,再大佢話有當地朋友幫我報警

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

件事終於告一段落bnb果邊睇晒我同房東對話記錄,證明果個賤房東確實由頭到尾冇提過鎖匙問題只一直糾纏個wifi問題,如果真係失匙換鎖咁大件事點會唔向我提就直接申請賠償仲有好多陰暗野加埋所以bnb終止佢賠償申請即係我清白唔使賠!
好多謝咁多位比過意見我既jm

瑪瑙宮

大廚勳章

yan511229 發表於 18-2-4 03:32
件事終於告一段落bnb果邊睇晒我同房東對話記錄,證明果個賤房東確實由頭到尾冇提過鎖匙問題只一直 ...

聽到你沉冤得雪都好開心。。

但係下次就唔好再租呢啲所謂民宿啦。。正正經經住返酒店就唔使又驚呢樣又驚果樣時候仲要玩追討。。去旅行唔需要搞到咁大壓力。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

yan511229 發表於 18-1-24 09:55
請問你最後追唔追得返?
睇完大家講我已打去cut卡,呢件事令我好困擾唔知仲有冇咩要搞著我⋯⋯
...

Cut咗卡為上策

大宅

回覆樓主

Airbn 真的完全冇保障
之前打算住大d
Airbn不平也照試
結果也伏

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

件事終於告一段落bnb果邊睇晒我同房東對話記錄,證明果個賤房東確實由頭到尾冇提過鎖匙問題只一直 ...

大宅

我和家人都第一次訂咗今年五月住在大阪的 bnb, 看到你的經歷實在很擔心,可否 pm 給我知你住哪間呀,謝謝

首頁

尾頁

跳至