嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家會唔會比BB食營養補充品架?如果會,幾歲開始比BB食會好啲?
有冇JM比BB食康鈣C/鈣C寶個啲預防感冒架?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔會. 只係俾維他命D, 不過係醫生指示至俾.
回覆 Jollyinu 的帖子

Hello Jollyinu ,俾BB試多D唔同食物吸收全面營養係最好架! 依賴營養補充品,未必可以幫到佢建立健康飲食模式,營養補充劑含有高量的營養素,攝取過量可能對身體有害,唔係長遠方法。BB幾大? 固體食得好唔好?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-25 18:03

Hello Jollyinu ,俾BB試多D唔同食物吸收全面營養係最好架! 依賴營養補充品,未必 ...
呀仔歲半,呀女 5個幾月

Jollyinu 發表於 18-1-26 16:34
呀仔歲半,呀女 5個幾月

6個月大前都唔建議俾奶以外嘅食物架,一般4個月BB體重會係出世時2倍就OK,囡囡 飲唔飲到20安奶嗎? 囝囝已經歲半3餐正餐為主要食物和營養來源,各正餐為囝囝提供全日約90%營養所需,最重要係均衡並且種類多元化,包括每日要食五穀類(1-2碗)、水果類(1/2碗)、蔬菜類(4-8湯匙)、奶品類(360-480ml) 及肉/魚/蛋/代替品(2-4湯匙)/下午餐可以加入健康小食比小朋友,例如水果、果仁多食含豐富維生素A同C食物,例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等等,有助提升免疫力

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-29 13:10
6個月大前都唔建議俾奶以外嘅食物架,一般4個月BB體重會係出世時2倍就OK,囡囡 飲唔飲到20安奶嗎? 囝囝已 ...

因為我有啲朋友,每次流感高峰期,都會比佢地既小朋友(1-2歲)食司覺脫既魚肝油。
呀女都飲到20安奶,但呀仔好難先逼到佢食菜

Jollyinu 發表於 18-1-29 18:40
因為我有啲朋友,每次流感高峰期,都會比佢地既小朋友(1-2歲)食司覺脫既魚肝油。
呀女都飲到20安奶,但呀仔 ...

囡囡飲到20安奶都好標準呀 囝囝大左會有自己鍾意食物,佢地喜歡模仿同大人,媽媽可以俾佢同大人一齊食午、晚餐,可以分享家人飯菜,每餐都提供2種菜/瓜食物俾囝囝選擇,番茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇都係唔錯嘅選擇。用唔同蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或蔬菜濃湯OK,媽媽仲可以加入少量牛奶或乳酪,令醬汁更香濃幼滑。另外,如果媽想俾囝囝服用補充劑,建議諮詢專業醫護人員意見,媽媽可以參考以下資料: https://www.consumer.org.hk/ws_chi/news/press/20081016-2.html

複式洋房

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

好,唔該哂,我會試下你講既方法架啦
Jollyinu 發表於 18-1-30 13:48
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

好,唔該哂,我會試下你講既方法架啦

禁止訪問

複式洋房

除非醫生說要補充,請勿自己補充!嬰兒各器官只是一丁點兒的大小,很容易份量過多,尤其是肝和腎。
差不多所有藥品及補充品也是通過它們分化及吸收。嬰兒的內臓未完全發育,未能分化很多東西。
請勿在沒有醫生指示下補充!
其實你BB的歲數應該集中母乳或高品質奶粉,專一地注意BB的腸胃發展健康因為我們的免疫力有七至八成是來自腸胃,中西醫學如是說。

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

irischu33 發表於 18-2-11 15:11
點解要比維他命D既? 一定要醫生開?

因為我地住外國成年又凍又冇乜陽光。所以小朋友要食維他命d。 bb 飲唔夠一定份量既奶粉都要食。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至