嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

四個月人仔中左乙型流感,醫院話可自由選擇食唔食特敏福,發燒燒左3日,最高38·5,時發時唔發,醫生話頭2日食就最好 ,bb有支氣管炎,其實應唔應該食特敏福呢,有無jm試過類似甘?

別墅

Ling_626 發表於 18-1-26 11:33
四個月人仔中左乙型流感,醫院話可自由選擇食唔食特敏福,發燒燒左3日,最高38·5,時發時唔發,醫生話頭2 ...

我朋友BB幾個月大食過,第二天食,效果好好

複式洋房

roadman 發表於 18-1-26 11:57
我朋友BB幾個月大食過,第二天食,效果好好

多謝你,醫生話bb係高危,所以最後都比左拒食

別墅

回覆樓主:

我女女早2日滿6個月,突然發燒咳嗽,之後去診所,醫生話未需要去到做測試住,叫話食藥留意住先。
食到第2日已經覺得唔對路,半夜個女又燒返睇到好似好辛苦咁,即刻抱住衝落荃灣港安睇急症,點知測試後中左乙型流感病毒。

我第一時間乜都唔唸,即刻入院,即刻要做測試嘅就乜都做,特敏福醫生唔講我都主動要食。
因為BB太細,6個月果支針又未打,流感針又冇打過,所以一定要俾個最快好返嘅治療方法俾BB,至於話副作用,我唸我寧願有副作用都唔想有併發症囉

大宅

yingying_candy 發表於 18-1-28 15:51
我女女早2日滿6個月,突然發燒咳嗽,之後去診所,醫生話未需要去到做測試住,叫話食藥留意住先。
食到第2日 ...

係囉,併發症比副作用更可怕

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔兩個月大中左乙型流感,醫生話未試過比特敏福比一歲以下既小朋友食,所以淨係比抗生素和退燒藥個仔。我個仔低燒左兩日就退燒。

男爵府

choco_soup 發表於 18-2-15 00:58
我個仔兩個月大中左乙型流感,醫生話未試過比特敏福比一歲以下既小朋友食,所以淨係比抗生素和退燒藥個仔。 ...

我個仔個令月大時中過甲型 政府醫院就過左一個月可以食特敏福 食我有比佢食

珍珠宮

yoyocandy 發表於 18-2-24 02:41
我個仔個令月大時中過甲型 政府醫院就過左一個月可以食特敏福 食我有比佢食
...

醫院醫生唔敢比特敏福,只係比抗生素,佢地話中流感唔一定食特敏福,食抗生素都得,最緊要個肺無花和退到燒。

首頁

尾頁

跳至