自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我一凑三,唔會悶亦唔怕悶
每星期買一次餸,每日吸兩次塵,拖地兩星期一次;洗衫一星期三機衫(大人,小童,初生各一機)
冬天落雪時每日鏟一次雪,夏天剪草用剪草機一星期一次
暫時冇俾小朋友學野,我唔鍾意催谷

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Apple_Orange_T 發表於 18-1-27 13:46
在外國也要上興趣班嗎?
我曾經短暫住用英語溝通的國家,看見學樂器畫畫不太普遍,所以都幾貴
Explore 啲 ...
我住呢度要, 人人都會上1-2個興趣班, 游水一定要學, 其餘既睇小朋友興趣至學. 唔多畫畫班, 樂器一般多, 體育方面既興趣班最多. 曲棍球同足球相對比較貴, 因為要入會同埋多操練又多比賽. 其他興趣班價錢算合理.

我d 仔女唔大唔細, 暫時搵地方玩算易, d 公園各有特色, 去完一個下次可以去第二個. 我d 仔女多數去公園玩, d 同學住附近, 放學可以約埋一齊玩. 就算係同一個公園, d 公園俾人跑, 俾人踩roller, 俾人踩單車, 俾人自由地玩公園設施, 少規距自然襟玩好多.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

piv 發表於 18-1-26 21:44
7點幾就瞓咁早架?咁幾點食晚餐?

我4點幾去同學屋企接番個仔時已經聞到d 食物香.

有d 人 5點幾食飯,多數人6點幾食飯.

瑪瑙宮

TingTing 發表於 18-1-27 19:07
你地個個咁enjoy.真係好。我叔叔/嬸嬸住左一年,頂唔住話太hea..好頹廢…好悶,返左黎,重踏職場,寧願燦 ...

要轉變心態, 同埋改變生活, 唔變會有好多怨氣.

公爵府

bosch 發表於 18-1-28 06:48
我4點幾去同學屋企接番個仔時已經聞到d 食物香.

有d 人 5點幾食飯,多數人6點幾食飯.

thx!

男爵府

回覆樓主

獨立屋要定時剪草,冬天落雪要剷雪洒鹽.....

Lum 起都想死
Keep calm & carry on

大宅

回覆樓主

我同c6都唔太鍾意香港太急促 鍾意慢活簡單生活 有冇咩小鎮可以考慮 最好係講番英文

大宅

大將軍 發表於 18-1-28 02:02
希望你地一家都開心
我見好多香港嚟嘅朋友話悶
其實係佢地自己乜都唔做

呢個我可以答你同比樓主參考。我移民左剛2年,個個星期都做足你講既野,camping, 去beach, 睇exhibition, 行山,仲要2-3family 一齊。但我都覺得好悶,其實唔係悶,係超級lonely, 因為舉目無親,如果同自己屋企人,係樓下食個早餐A都超級滿足。有時唔係做咩,最點係同邊個一齊做。呢點,我老公呢d移民2代呢世都唔明,因為佢地未試過舉目無親

大宅

litttle_o 發表於 18-1-28 10:30
呢個我可以答你同比樓主參考。我移民左剛2年,個個星期都做足你講既野,camping, 去beach, 睇exhibition, ...

仲有,唔好以為移民對小朋友一定好,太多因素。另一個樓主要考慮既係小朋友會係同你唔同文化長大,有d移民家庭一開始要顧住揾食,要顧住自己適應,會忽略左小朋友,我眼見有些移民家庭(97移民),子女同父母關係比較疏離,因為咁解。我自己呢2年都好唔掂,自己都忙於適應,理少左小朋友,我都十分之想回流,因為小朋友一出世已有passport,我移民其實少少唔知為乜,只可以講就我老公。為小孩,我覺得係香港讀國際學校,大左出國留學就可以了

珍珠宮

回覆樓主:

香港人移民冇工人會屎,慣左,所以佢地好享往香港生活

伯爵府

litttle_o 發表於 18-1-28 10:39
仲有,唔好以為移民對小朋友一定好,太多因素。另一個樓主要考慮既係小朋友會係同你唔同文化長大,有d移民 ...

似乎係你一個唔適應,明既,外家唔係身邊,咁多些回港探親啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

呢個我可以答你同比樓主參考。我移民左剛2年,個個星期都做足你講既野,camping, 去beach, 睇exhibition, ...

認同

男爵府

Steveston 發表於 18-1-28 09:57

Lum 起都想死

咁住apartment 好啲?
點解要晒鹽?

男爵府

明白香港的A餐都好食啲
開電視新聞全部好似都吾關自己事,但也要支持著啊,為了小朋友
如果真的回流,小朋友沒有中文底子便不可以讀傳統學校了

男爵府

我朋友做些PT 叫父母來探望她,一年一兩個月

男爵府

Apple_Orange_T 發表於 18-1-28 12:17
咁住apartment 好啲?
點解要晒鹽?

電落到地唔會結冰,唔會 “扇” 襯人 、”扇”軚

伯爵府

親子王國15週年勳章

Steveston 發表於 18-1-28 09:57

Lum 起都想死

呢d可以比錢叫人做,幾百港紙一個月

剷雪用機,十分鐘已經搞掂

侯爵府

我哥移民倫敦20年了。而家一家三口。果邊學校住得越近越容易入,返不錯的公立學校,副修法文,媽媽教佢葡萄牙文。佢哋個仔返緊小學,返8-3,佢哋兩公婆返8-5。所以請咗啲交流生去負責接送小朋友。要包食包住,但唔駛做家務。買餸又係一星期一次到。佢哋有請cleaning lady一星期一次。平時洗碗用洗碗機,吸下塵。屋企有個細花園,我哥鍾意種下herbs用來煮餸。weekend有時會揸車去附近城市如oxford行下。有連續假期會搭火車去法國玩,我哥形容同系香港返廣州差唔多路程。小朋友一星期上一次中文班,有時去學網球。佢哋屋企食嘢多。有時邀請朋友同學校的小朋友係屋企開下party玩。

子爵府

litttle_o 發表於 18-1-28 10:39
仲有,唔好以為移民對小朋友一定好,太多因素。另一個樓主要考慮既係小朋友會係同你唔同文化長大,有d移民 ...

其實我明白你的感受,移民好睇人性格!
好似我老公絕對唔喜歡係外國生活,就算多中國人的澳洲!
佢覺得小朋友係度大,大了就留學已經足夠,佢不想犧牲自己幾十年的快樂,而且佢其實不太認同外國的教學模式⋯佢也在外國讀書/生活多年!
而且佢覺得自己移民走了,父母點算!後生時就話飛下,如果老咗,點飛?佢比較享受大家庭的生活⋯想孝順父母多些,對於這點,我是認同的

男爵府

大將軍 發表於 18-1-28 13:35
呢d可以比錢叫人做,幾百港紙一個月

剷雪用機,十分鐘已經搞掂

一般 前園後園又點用到剷雪機 呀?又唔係大面積如公園、shopping mall 停車場

首頁

尾頁

跳至