家庭理財

跳至
[家庭理財] 四十歲擁有的資產  

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

ar_mak 發表於 18-1-27 13:29
回覆 wan0526 的帖子

下一代的問題就交由下一代自己去處理吧。

其實我好讚成

子爵府

回覆 kenmclaw 的帖子

我同你年齡差不多又是無仔女又是巳退休,有層樓十年前巳供完,有投資收的利息同我打工差不多,我同你想法一樣,頭嗰廿年係咁讀,跟住廿多年係咁做,剩番一半時間想做番自己喜歡做既野,有啲人知道我咁早退休成日覺得我好怪,咁後生又唔返工,有啲親戚和朋友好煩好討厭,責怪我唔返工,仲睇少我,我唔返工都唔知關嗰啲八婆咩事,我又唔係問佢借錢,我不是喜歡返工的人,我本身好唔喜歡工作,我是一個品性善良既人,去度邊度工作都被人欺負,返工又受氣又辛苦,尤其好怕人士問題,我收的利息同我打工人工差不多仲咩要咁辛苦去返工,而且我又無仔女,咁辛苦搵咁多錢,又唔係留番比自己仔女,我不如提早退休,做我自己喜歡做的事,開心過我自己下半生,不過有多人都唔會明白我,比多管閒事既人責怪我,我睇到你回覆好有同感

水晶宮

cqwert 發表於 18-2-4 10:28

我同你年齡差不多又是無仔女又是巳退休,有層樓十年前巳供完,有投資收的利息同我打 ...

唔使理人。亦毋須向佢哋交代財政狀況

cqwert    發表於 18-2-4 12:49
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

畀面勳章

回覆 cqwert 的帖子

我都怕有呢種比人話既感覺.所以話退休時加多句話依家"收息度日".不過我成日唸.自己的人生自己掌控.只要吾影響到人(我有極少部分朋友因為禁做比少左家用).關佢地叉事咩!
同埋另一個角度唸.呢個世界真係被洗曬腦.五十幾六十歲退休既叫正常.有本事可提早退休的部分人會被視為異類.死未!

cqwert    發表於 18-2-4 14:06

伯爵府

虎到金來勳章

Washita 發表於 18-1-27 14:50
回覆 wan0526 的帖子

有健康, 就是財富!

咪係有錢冇命享
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

大宅

cqwert 發表於 18-2-4 10:28

我同你年齡差不多又是無仔女又是巳退休,有層樓十年前巳供完,有投資收的利息同我打 ...

其他人妒忌你 可以咁早退休所以話你

男爵府

kenmclaw 發表於 18-2-4 12:26

我都怕有呢種比人話既感覺.所以話退休時加多句話依家"收息度日".不過我成日唸.自己的 ...

再有人問你,介紹佢哋睇呢本書

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-4 12:26

我都怕有呢種比人話既感覺.所以話退休時加多句話依家"收息度日".不過我成日唸.自己的 ...

請問「收息」的方法是自學嗎?
有沒有明師或書本/作者可以介紹?

我都好想過「呢」種生活。

男爵府

畀面勳章

回覆 yauyaumammy 的帖子

在網上睇吾同人既blog再加自己既經驗而成.你有興趣.可看看starman既blog.網上search下就有.

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-5 12:22

在網上睇吾同人既blog再加自己既經驗而成.你有興趣.可看看starman既blog.網上sea ...

謝謝你。
多問一句作參加呀⋯⋯你用了幾多年時間去「學」而可以做到「收息」退休呢?

唔該晒。

男爵府

畀面勳章

學就過去呢20年都學緊.如股.樓.而近呢3.4年發覺有債券同海外樓投資呢樣野.特別是債券.佢可以提供現金流.而穩定既特性亦令人較放心...

大宅

回覆樓主:

請教
海外樓要留意什麼

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-5 12:47

學就過去呢20年都學緊.如股.樓.而近呢3.4年發覺有債券同海外樓投資呢樣野.特別是 ...

多謝分享。
我要努力追⋯⋯⋯⋯

男爵府

畀面勳章

回覆 yokiping 的帖子

我買的是大陸樓(搏資產升值.由於無乜息收.所以無計呢類投資).同日本樓.貪佢回報夠穩定同分散投資而已(扣曬雜費.每年回報6.5%倒).要留意位置.匯價.同扣完雜費後收息能否有6%以上.仲有放租能否持續同穩定.

男爵府

畀面勳章

債券係高門檻投資.一隻亞州債券最少20萬美金(約155萬港元).你既投資可以制造現金流.而且係持續而穩定.最好一年多過一年就更理想.

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-5 13:53

債券係高門檻投資.一隻亞州債券最少20萬美金(約155萬港元).你既投資可以制造現金 ...

對債券無認識。但真心想開始學習。
坦白說,都已經半生啦,仍然要為生活擔憂。真係好灰!

工作壓力都大,但唔做唔得。因為有家庭要照顧!
現在有一線希望。但先要好好學習⋯⋯

慢了咁多起步,希望仍有機會向你們的「收息過日」生活作目標。

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-5 13:48

我買的是大陸樓(搏資產升值.由於無乜息收.所以無計呢類投資).同日本樓.貪佢回報夠穩 ...

thanks @kenmclaw
有考慮澳洲嗎?
日本及澳洲如何選擇?

男爵府

畀面勳章

所以唸住退休既人全部倚靠收息股真係俾琴日美股雪崩式大跌嚇死.呢個時候債券價格反而因避險而上升...債券有資金避難所之稱.所以退休人士持債券比重較大就是這原因.

男爵府

畀面勳章

澳洲無硏究.

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-6 07:41
所以唸住退休既人全部倚靠收息股真係俾琴日美股雪崩式大跌嚇死.呢個時候債券價格反而因避險而上升...債券有 ...
退休人士仲買啲靠股價升跌賺錢的股票, 仲要驚, 嚇死都抵啦~
股票升跌都會派息架啦, 生意好咪派多啲囉~
債券利息升, 咪債價跌囉. 相反咪債息跌囉.
退休人士個 portfo 要做到攻守兼備, 先係good囉

首頁
23456...7

尾頁

跳至