基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

來11:1 信就是所望之事的實底、是未見之事的確據。

詩37:3 你當倚靠耶和華而行善.住在地上、以他的信實為糧.
詩37:4 又要以耶和華為樂.他就將你心裏所求的賜給你。
詩37:5 當將你的事交託耶和華、並倚靠他、他就必成全。

感謝主,終於有 bb 啦,一直都好想寫返呢段信心既見證,去鼓勵各位姊妹們,而家bb 已經出左世,過左100日大啦,佢既名叫 Makis, 意思係由神而來既禮物,好感恩得嘗神厚賜的禮物!

結左婚6年啦,由兩年幾前開始想 try bb, 望住身邊既人一個一個咁有,連話唔諗住咁快有既,都一擊即中,好多大學同學都生左第二個添,仲要有d 人係細過我,我好快35啦,自知身體又唔係好過人,一直睇中醫,都睇左好耐,叫做好左d, 要介口既都有介,介到自己都唔開心。
慢慢開始,每次 M 來,我都會喊,我叫自己唔可以埋怨神,唔好咁唔開心,咁失望啦,但真係好難控制到自己既心情,面對日子越黎越迫近,高齡會好多危險,唔想丫

家計會既生育指導,我都去埋,醫生要我每朝一起身要量體溫,足足要量夠5分鐘,先可以起身,要做d 好多人都話會痛既檢查,我都做埋,醫生都話無事 wor
之後仲寫紙我排威院 ivf, 我自己都約埋私家症,快d 睇

果d 有關 ivf 既文我會去睇,talk, 我都會去聽

而自己就反而因為呢d 既檢查,量體溫,令到自己好 stressed, 成日未夠鐘就醒,怕自己又量錯,最後搞到果個月 50日先黎 M,成日好似個怨婦咁,覺得自己好有問題,而且呢個問題真係好大,大到我睇唔到其他我已有既福份 ……

就喺呢個咁絕望既時候,今年2月,神透過我靈修時既經文,教導我一d 野,我必須要學到既一課 ……

“信心,放手依靠,信靠神”

其實作為一個基督徒,一直以來既靈修讀經,都會有教導同提醒自己要感激神而家已經比左好多野自己,欣賞同感恩,只係有時個心會 ok, 有時又返返去自己既感受道 ……

再者,身邊既姊妹都會提自己好多,你放手交比神啦,講左 N 次,我都以為自己放緊,但其實個心係未明,未放到手 ……

直到有一日既靈修睇返呢段耶穌喺客西馬尼園既祈禱 ……

太26:39 他就稍往前走、俯伏在地、禱告說、我父阿、倘若可行、求你叫這杯離開我.然而不要照我的意思、只要照你的意思。

以前年輕時,我當時睇到呢段經文,就諗,不如學下耶穌咁祈禱丫,所以,我就開始左咁樣祈禱 ……
“求神照你既意思成全我既祈禱丫”

日復一日,經歷爸爸突然的過身,唔同既事,都令自己唔敢再咁樣去祈禱,好怕神既意思會係自己好難去 take 既事 ……

但今次,神要我睇返呢段經文,靈修書仲鼓勵我思考從耶穌既祈禱,學到什麼 ……

真係要面對啦,我思想若我繼續係咁樣望住神,我只會越黎越對神無信心,我只會越黎越遠離神,最後後果係點,我都唔想,我深知神係好愛我,我唔想遠離神 ……

雖然我個心未改變到,但我想用一個決定去幫自己,亦係救回我與神既關係同信心 …
我決定將 bb 呢個 area,用祈禱作決定交上比神
我開始左每日既祈禱,無論係我好 care 既媽媽,佢既健康,佢既得救,或者我一直好掙扎好掙扎既生 bb 呢個 area, 我都有咁既祈禱 ……

“求神照祢既意思成全我地既祈禱丫”

我好知我個心真係未到,但祈禱真係日復一日咁建立緊我既信心
一直去到2月尾,我去結婚周年既旅行,去之前都決定唔理啦,去旅遊盡情 enjoy 啦

神蹟,神既祝福就降臨,
一路去旅行,一路好攰,心諗可能行得多,自己又帶錯鞋,休息下無事既 …… enjoy the trip la

到旅程中途,發現平時黎 m 前既現象都無既,都 due date 啦,唔通真係有??
到旅程 last day, 飛到返香港機場果下,去 toilet, oh,有紅色既血絲!!!仲要係鮮紅既!!!

心真係一沉,出到黎同老公講,老公鼓勵我返去祈禱,將一切交比神,我地返到屋企一齊祈禱,祈禱自己會相信神會給予最好既 plan, 我自己亦祈禱多一樣,像大衛為病患中的孩子祈求一樣,求神許可,求神使這 bb 健康,我相信神是可以使人復活的神!!若神許可,神是可以使這 bb 無事,健康咁出世既!

感謝神,就喺2月28號早上,原定都同老公定左果日驗下既,原本都已打定輸數,要接受可能真係空歡喜 ……
我叫埋老公一齊睇 result
結果驚人丫 ~ pregnant!!!
CB 真係顯示 pregnant ya!!!
仲要係 2-3 weeks la!!!!

So amazing!! 神就是這樣的 amazing!!
我攬實我老公,好開心,不斷講,有左,真係有左丫,感謝神,要感謝神!!感動到想喊丫!!
果下真係覺得咩都唔緊要啦

呢個真係神送比我地最好既結婚周年禮物丫,感謝主!!!(我2月27號結婚周年)

喺呢段經歷上,我學到神要教導我信心呢一課。當你願意向神投降時,相信神,神總會帶你去體會佢最美好既計劃。

來12:11 凡管教的事、當時不覺得快樂、反覺得愁苦.後來卻為那經練過的人、結出平安的果子、就是義.

好想藉此去鼓勵各位基督徒太太,要相信神,投降將你所想所求的完全交給神,神會安排最美好既計劃比您!!

提前2:15 然而女人若常存信心愛心、又聖潔自守、就必在生產上得救。

大宅

回覆樓主:

睇到我好感動,恭喜你!

大宅

回覆樓主:

恭喜

公爵府

回覆樓主:

主祝福你和你家

複式洋房

回覆 cokeball 的帖子

鼓勵到大家就好啦,各位姊妹,一齊加油相信神會同大家一齊行信心既路程!

複式洋房

回覆 大食媽咪 的帖子

多謝你丫!

複式洋房

回覆 ARabbit 的帖子

謝謝你丫,same to you!

公爵府

2024年龍年勳章

恭喜恭喜!

複式洋房

回覆 珠氏家庭 的帖子

謝謝你丫!

洋房

amyincity 發表於 18-1-27 15:35

恭喜晒! 感謝天父, 謝謝你詳盡的分享, 將呢份愛和盼望傳掦開去!

求天父賜福給你們ㄧ家和其他主內家庭, 繼續做更多榮耀神的工作, 讓孩子充滿恩典喜樂地成長!

複式洋房

回覆 hello2018 的帖子

感謝你丫,我都希望我呢個經歷可以激勵到大家相信神。

洋房

回覆樓主

恭喜你!好感動的分享,亦提醒左我要‘真’放手交俾神安排。

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

congratulations

大宅

2018復活節勳章

恭喜您:mother:感恩

大宅

回覆樓主

恭喜你呀!

別墅

miku_nishikido 發表於 18-3-10 23:59
恭喜你呀!

恭喜你啊

複式洋房

回覆 jmy_c 的帖子

謝謝你丫,加油,比心機,相信神,神會有最好既安排!

複式洋房

回覆 makaren 的帖子

謝謝大家既恭喜丫,希望會鼓勵到大家丫

大宅

感謝你樓主, 好感謝神賜給你小朋友, 讚美神,好感恩神透過你得到神蹟分享,我知道點樣放手交比神, 因著信。
親愛的天父, 親愛的主耶穌基督“求神照祢既意思成全我既祈禱丫”感謝天父聽我祈禱。 以上簡短禱告係奉耶穌基督名祈求, Amen!

複式洋房

回覆 ssant 的帖子

加油呀,繼續相信同依靠神,神會帶你見到佢最美好既圖畫!!

首頁

尾頁

跳至