自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1242407589181804&id=1240473229375240

以上條片2位跳得極好,重點係留言位竟然咁多外國人(意想不到)會覺得小朋友友唔應該跳拉丁對於拉丁好有偏見,……睇一睇bk,原來都好多有色眼鏡去睇依樣野,又身體接觸,暴露,過於性感等等等等……,我覺得跳舞冇問題,大多數係睇個家長如果管教去看待依種舞蹈……!會唔會係現代人對於某種事情強加自己想法, 從而另一件正常嘅事變得不正常?
大家討論下:

男爵府

Ladymama123 發表於 18-1-28 07:52
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1242407589181804&id=1240473229375240

以上條片2位跳得極 ...
我係西班牙讀過兩年書,我係去前去後都覺得好無問題,我d朋都好細個就學,

侯爵府

好靚好欣賞。拉丁舞唔一定暴露

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

跳得

感激遇上你~

大宅

ccgirlcc 發表於 18-1-28 08:03
我係西班牙讀過兩年書,我係去前去後都覺得好無問題,我d朋都好細個就學, ...

睇完佢地, 特別是兩個表情控制做得好好, 冇諗過男仔都可以做得咁好,搞到我都好想學,不嬲欣賞人跳拉丁,節奏,肢體動作仲有表情 比起其他舞蹈顧及更周全~

男爵府

Ladymama123 發表於 18-1-28 08:22
睇完佢地, 特別是兩個表情控制做得好好, 冇諗過男仔都可以做得咁好,搞到我都好想學,不嬲欣賞人跳拉丁 ...
我想我仔學ballet我老公唔比話最多學拉丁

珍珠宮

我認同喎。
拉丁舞的美感來自成熟體態嫵媚,如果你了解這類舞蹈之起源,就了解所謂孩子班不是學下para舞步部份,而是仿男女成人,並以神似為目標。

我不怪小孩,只怪大人愛標奇立異,以自己喜好去調控孩子表演為樂,為自己面上貼金。

我絕不是保守派,本身不習舞,但會去文化中心/藝術中心花千元入塲欣賞拉丁舞的,街頭表演也看,對兩性祼露、性感尺度寬鬆,但就是罷看兒童表演,我覺得作為成人,欣賞美感藝術都有底線,孩子心智未及,靠大人特訓表情配飾,成件事變成肉麻當有趣!

esmehouse    發表於 18-2-5 10:45
fawong    發表於 18-1-28 21:17
annakit    發表於 18-1-28 14:28
hungng    發表於 18-1-28 13:50
APIGMA    發表於 18-1-28 13:04
ian723    發表於 18-1-28 12:12

大宅

ccgirlcc 發表於 18-1-28 08:23

可能你老公認為男仔冇必要柔軟度咁高, 跳舞動作不用太女性化, 驚佢好似拍戲變hehe

大宅

回覆樓主:

性感暴露我都唔覺有問題,
佢地鍾意跳就ok

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主

知道呢隻舞嘅起源,始終覺得小朋友跳怪怪的,尤其係加埋化妝舞衣更是。當然我冇樓上位咁有研究,只是碰巧看過。當然舞蹈會隨時代演變,但呢隻舞本質卻是有點兒童不宜。

男爵府

ccgirlcc 發表於 18-1-28 08:23

我反而慶幸個仔係鍾意芭蕾而不是拉丁

公爵府

回覆樓主

我見過一次小朋友眺拉丁舞,真心覺得有部份動作係充滿性暗示,唔適合小朋友跳。

公爵府

Jnam 發表於 18-1-28 09:37
知道呢隻舞嘅起源,始終覺得小朋友跳怪怪的,尤其係加埋化妝舞衣更是。當然我冇樓上位咁有研究,只是碰巧看 ...

拉丁係好睇,但我唔會俾小朋友學
也許是我敏感
我覺得拉丁跳起來的眼神,表情,撩人的肢體動作都好妖媚
也許拉丁係藝術,但小朋友學不太適合。
純個人看法,不喜勿回

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小朋友學冇問題,不過我係大人了.我著咁少布,我自己唔ok
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

唔會 我想個女學 佢唔肯咋

珍珠宮

系無問題,反而有D擔心甘細着高踭難跳舞,會吾會對膝吾系甘好

珍珠宮

回覆樓主

我冇用偏見去睇,只係真心唔鍾意呢種舞,除非小朋友自己提出,否則我唔會叫佢學

珍珠宮

yl88 發表於 18-1-28 10:02
拉丁係好睇,但我唔會俾小朋友學
也許是我敏感
我覺得拉丁跳起來的眼神,表情,撩人 ...

我都係,其他人學唔覺問題,但我唔會俾自己小朋友學!
主要係唔想佢以為自己好靚好誘人好迷惑...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

拉丁咋wo

pole dance咁點

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得咁細個學拉丁舞好叻

首頁
12345...6

尾頁

跳至